autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hrvatska iznad Hrvata

AUTOR: Radenko Vadanjel / 02.05.2024.

Radenko Vadanjel
Foto: Tatjana Gromača

Jer kako kaže Stanislaw Obirek, poljski teolog: ”Kako mi se čini, u našim svježe pečenim demokracijama …u punom su cvatu nacionalne romantične maštarije. Oživjeli su bojovnici politike historije koji žele uvjeriti …da je baš njihova povijest jedina i neponovljiva”.

Tako i mi Hrvati i naši bojovnici, redom desne provenijencije, nakon ove raskrinkavajuće postizborne trgovine, u kojoj se šutke prelazi preko izbornih obećanja kao preko suhog potoka, sada se ti isti bojovnici, poput izmorena kljuseta koje se zaglibivši u blatu s naramkom trupaca na leđima zaustavilo i tapka na mjestu, jer ne može dalje, premda ga oštar bič ideološke bajke o hrvatskoj povijesti, državotvornosti, paćeničkom položaju u vrijeme obje Jugoslavije, Habsburške Monarhije itd., tjera da ne posustane. Sada ti isti bojovnici, unatoč predizbornim obećanjima i oštrim, nepremostivo ”teškim” predizbornim napadima usmjerenim prema vladajućoj nomenklaturi, pognutih glava iznova uranjaju u tu nacionalnu bajku u kojoj im je zasvagda ugodno i sigurno.

Osmogodišnja korupcija vladajućih odjednom nije važna, prosperitet svih nas odjednom nije važan, katastrofalan demografski pad stanovništva odjednom nije bitan – najvažnije je koliko još Srba ima u Hrvatskoj.

Jer sveti gral tridesetogodišnjeg povijesnog, romantičarskog mita je naša posebnost, naša čednost i hrabrost, poštenje i istovremeno zla kob, izrasla iz strašne, nesretne i nepoštene sudbine marionetske NDH u Drugom svjetskom ratu, čiji su najveći sinovi i kćeri ipak osvećeni, i njihove su sudbine i značaj revitalizirani kroz uspješnu povijesnu pobjedu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

I eto, tu smo zasjeli, uokolo vatre, slušajući starješine, i omamljeni, zaslijepljeni tom jeftinom, ali uvijek efektnom romantičarskom maštarijom i bajkom, tonemo na svim poljima u dragoj nam Europi, debelo na začelju, ispred posljednje Bugarske, a iza svih preostalih dvadeset i pet članica Europske unije.

Ono što je principijelno trebalo združiti cijelu oporbu u borbi protiv korupcije vladajućih, neovisno o ideološkim predznacima, da nakratko udruži lijeve i desne, pokazalo se nedovoljno motivirajuće za najdesnije stranke, koje bez svog nacionalnog mita o jedinoj i neponovljivoj hrvatskoj povijesti ne uspijevaju disati punim plućima, već se osjećaju nesigurnima, dezorijentiranima, zamalo kmečeći u kolicima poput bebe kojoj je oduzeta duda varalica.

Naravno da je to samo igra, da zasigurno oni znaju kako pridobiti svoje glasače, tom slatkom dudom varalicom, kojom se, još uvijek, zanemaruju i najjači argumenti vezani uz nužnost smjene vladajuće elite.

Ta duda varalica, koju i dalje, nakon tridesetak godina, još uvijek drži u ustima veliki broj hrvatskih glasača, i koja je i dalje posljednji as iz rukava, nepremostiva kulturološka, civilizacijska, psihološka i, ako hoćete, estetička prepreka, koju veliki broj hrvatskih glasača ne uspijeva premostiti, i ta duda varalica, uvijek, kao i danas, prevladava u konačnoj odluci kada se sve oduzme i zbroji, u konačnoj odluci da li krenuti naprijed, novim putem, prateći cjelokupni zapadni svijet, ili ostati zatucan u vlastitoj povijesti, romantičarskoj maštariji i bajci, ostati pasivan u vlastitom neznanju, na dobrobit političke elite čiji se koruptivni pipci i autokratski maniri, šire našom svakodnevnicom, do neslućenih razmjera.

Kako bi eklatantno kazala Hannah Arendt: Poniznost pred Bogom i pokornost pred ljudima nisu isto.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Premještanje kreveta
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni
     Kraljevska kočija s duplom zapregom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1