autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Debeli dječak

AUTOR: Radenko Vadanjel / 11.01.2024.

Bilo je u njemu nečeg mahnitog, suludog, što samo svježa, rasplamsana žudnja iznjedri u trenu, samouvjerena i slijepa na vanjske okolnosti, kada ga je neka neshvatljiva snaga uzela pod ruku i, bez taktiziranja i priprema, usred radna tjedna, izgurala iz školskih klupa na užeglu, prašnjavu ulicu.

Na ulici više nije bio siguran kao nekada, već prilično neodlučan, ne uspijevajući pratiti brze misli, verbalni ring u kojemu se pametovalo bez konca i kraja. Nalijepio je na svoje preozbiljno lice osmijeh nadmoćnoga koji zna mnogo više nego što govori.

No silnice njegovih starijih kolega, dojučerašnjih dušobrižnika, naslućivale su znakove njegove slabosti, njegova neutažena stida, kao što tvor namiriše kilometrima udaljen kokošinjac s toplom krvi što kola ispod kočopernog perja.

Na ulici, u nesretnom nerazmjeru potisnute tjeskobe, vanjskih manifestacija obijesti i provokativnih pogleda snažnijih dječaka, zbunjeno tijelo nije postizalo željenu gipkost i samouvjerenost. Iza ”dobronamjernih” rukovanja i tapšanja po leđima ponovno je osjećao trijumf jačih i žilavijih, povlačeći se sve više u sebe.

Najbolnije su usporedbe sa zdravim primatima istih godišta, osjećalo je njegovo posramljeno, otromboljeno tijelo.

* * *

Na napuštenome obiteljskom imanju, iznad tvornice stakla, okružen poznatim toponimima stabala i suhozida, još je uvijek bio onaj stari dečko iz kvarta. Postojan kao stameni panj, na kojega se moglo ugodno prostrijeti proljetni ručak ili odložiti umorno tijelo. Na imanju je još uvijek bio spokojan, slomljenih krila, ali na tronu, imun na podsmijeh i ljudsku zloću.

Dok je odsutno kljucao šarene tablete pomiješane s gutljajima piva, ispružen na zadnjem sjedištu automobila, društvo mu je pravio mali, zdepasti bokser, dječakov jedini prijatelj. Boreći se sa snom, podignutih šapa, pas je, štucajući, proizvodio zvuk sličan sonaru podmornice, koja s velikih dubina osluškuje rad motora neprijateljskog broda.

Strahu tu više nije bilo mjesta. Gdje uzajamna ljubav vlada, ljubomori nema mjesta, osjećao je.

Dječaku su izvanjske senzacije bile potrebne da nestalna, nepouzdana harmonija uma i osjećaja potraje bez štetnih nutarnjih razaranja i rezignacije. Bezvoljnost i strahovi nizali su se, pomiješani s mirnim, ohrabrujućim danima, u nisku šarenih perli, zataknutu na namreškanom, debelom vratu, začudno izduženom poput vrata gladnoga ptića.

Navika da sebe prezire do samoozljeđivanja pogađala ga je u ravnomjernim intervalima, kada bi nataloženo stanje kulminiralo beznadnim osjećajem praznine. Tek tada, njegova je dječačka duša gubila orijentire, ostajući sama. Bez smisla, kao tajanstvena neman u dubini mora.

* * *

Sjedeći u automobilu, dječak se prisjećao svoga posljednjeg sna. San što ga je danima opsjedao nudio je neobične odgovore koji su, neočekivano, otvarali nove, spasonosne perspektive.

U trenutku kada je ruku provukao kroza zid na drugu stranu, prizivao je u sjećanje isanjane slike, i kada je sve postalo fluidno i moguće, i kada je to isto učinio s glavom, prešavši pogledom na drugu stranu, bio je uvjeren da više ne vidi vlastito tijelo. Samo ga je naslućivao, poput vrutka slatke vode u moru. Ono što je razgovijetno vidio, kroz poluzatvorene kapke, bila je izdužena, osvijetljena figura krhkih udova, ni približno nalik na debelu mješinu u kojoj se koprcala njegova duša.

Sada je poželio ponoviti istu stvar u starom očevom automobilu, parkiranom ispred tvorničkoga zida.

Ako se dobro potrudi, razmišljao je, trebalo bi uspjeti. Proći kroza zid, kao u snu, i nestati. Dovoljno brzo, brže od same pomisli. Projuriti i nestati.

Širenje nečega velikog, sveobuhvatnog, u što je njegovo gojazno tijelo uranjalo neprimjetno i bezbolno, napuštajući ga istovremeno, bila je posljednja fascinacija koju je osjetio u prostoru.

Napomena autora: Priča ”Debeli dječak” objavljena je 2013. godine u knjizi ”Mišomor za rođake”, u izdanju izdavačke kuće Fraktura, Zaprešić. 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska iznad Hrvata
     Premještanje kreveta
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni
     Kraljevska kočija s duplom zapregom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1