autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu

AUTOR: Radenko Vadanjel / 17.03.2024.

Radenko Vadanjel
Foto: Tatjana Gromača

– Što sada, kako dalje? – pita se izborni stožer HDZ-a, na čelu s AP-om i sivom eminencijom Vladimirom Šeksom. Koju strategiju zauzeti?

Svako malo kroz medije kakati o nagomilanom smeću u Zagrebu, o smradu s Jakuševca, pozivati oporbenog gradonačelnika na red, više nije dovoljno. Sprdati se s rejtingom SDP-a koji je u slobodnom padu, više nije moguće.

Omalovažavati oporbu s visoka, personalizirati izbore tako da lik i djelo velikog vođe prekrije sve lopovluke, sve moralne eskapade njegovih podanika, više nije dovoljno, jer i oporba odjednom ima personaliziranu kampanju, s najpopularnijim političarom u državi, prema svim donedavnim anketama agencija za istraživanje javnog mijenja.

Uzalud se vojska ”nezavisnih”, dežurnih političkih analitičara, odjednom zgraža nad retorikom predsjednika države Zorana Milanovića poput provincijskih, puritanskih gospođica, koje na izravniji, slobodoumniji pogled padaju u nesvijest.

Uzalud se promptno aktivirani u vojnu formaciju, raznorazni tumači Ustava Republike Hrvatske, užasavaju tog, navodno, skarednog poteza predsjednika države, karakterizirajući njegov čin ulaska u izbornu kampanju kao kandidata oporbenog bloka kao najveći mogući ugrožavajući faktor po stabilnost države i poretka.

Uzalud se na naslovnicama mainstream novina ova smjela i, rekao bih, u pravom trenutku, nasušno potrebna politička gesta za našu uspavanu, malodušnu političku javnost, naziva cirkusom. Jer to je sve, samo cirkus nije!

Cirkus je onih trideset ministara koji su u dva posljednja parlamentarna saziva vladajućih izbačeni iz Vlade, zbog raznoraznih kompromitirajućih radnji, korupcije, lopovluka i krivičnih radnji (otkrivenih najčešće preko inspekcija EU-a i procesuiranih preko Ureda europskog javnog tužiteljstva), za koje bi se u civiliziranim, zakonom reguliranim društvima promptno raspisivalo nove parlamentarne izbore.

Međutim kod nas se svakim naprasnim odlaskom nekog ministra, zbog navedenih kompromitirajućih afera, zapravo ništa ne događa – ni u Vladi ni u vladajućoj stranci. Kao da su krađa, pljačka, lopovluk nešto samo po sebi razumljivo ili čak plemenito, dobrodošlo. Nema zabrinutosti, srama ili nekakve formalne isprike. Ništa.

Čak ni uvriježena ideološka mantra ”lijevi blok protiv desnog bloka” više ne drži vodu. Jer tu se ne radi o ideološkim ni svjetonazorskim podjelama, već o sučeljavanju elementarnog poštenja i nepoštenja, izboru između funkcioniranja pravne države i nefunkcioniranja pravne države, i to hrvatski državljani osjećaju i prepoznaju.

A sve je krenulo tog ”crnog petka” vrlo hirovito, predsjednikovim odabirom datuma parlamentarnih izbora, usred radnoga tjedna.

Izbori u srijedu povećavaju izlaznost građana, jer nema mogućnosti nikakvih spajanja, mostova, produženog vikenda – svi će tog neradnog dana ostati kod kuće, raspisali su se novinari po portalima.

Zbog tog će razloga biti otežano glasanje hrvatske dijaspore u BIH, netko je sramežljivo primijetio.

Iz razloga što izbori neće biti održani nedjeljom, već u srijedu, glasači neće moći (navode ”lijevo” orijentirani mediji) svježe indoktrinirani, upućeni i usmjereni, nakon nedjeljne mise, gdje svećenstvo prečesto šalje političke smjernice s oltara svojim vjernicima, otići na glasanje, već će to obaviti bez vrućih, vatrenih uputa da se glasa za stranku koja je u debeloj interesnoj sprezi s domaćim crkvenim klerom.

Izbori će se u novim okolnostima, neplanirano, održati prije dolaska famoznih francuskih vojnih aviona Rafalea iz Francuske, navode svi mediji.

A onda je odjeknula nova vijest, da predsjednik države Milanović, ulazi u bitku za premijera države, kao nezavisni kandidat na listi SDP-ove koalicije.

Cirkus! Kakav dobar cirkus!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska iznad Hrvata
     Premještanje kreveta
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni
     Kraljevska kočija s duplom zapregom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1