autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Zar će europska mladost u Ukrajinu s djedovim šmajserima

AUTOR: Milan Rakovac / 07.05.2024.

Milan Rakovac

Lucidni novinar splitske Slobodne Dalmacije Damir Pilić autor je ove prijeteće ”reforme” EU u Europsku ratnu uniju (ERU). Ali Pilić je samo sažeo predavanje Emmanuela Macrona prošlog tjedna na Sorboni.

Macron dixit: ”Moramo biti lucidni i priznati da je naša Europa smrtna. Može umrijeti. Sve ovisi o izborima koje napravimo, a te izbore treba napraviti sada… Vrijeme kada je EU kupovala svoju energiju i gnojiva od Rusije, slala svoju proizvodnju u Kinu i ovisila o SAD-u za svoju sigurnost, to je doba prošlo. Kako možemo izgraditi našu suverenost, našu autonomiju, ako ne preuzmemo odgovornost za razvoj naše vlastite, europske obrambene industrije? Moramo izgraditi strateški koncept vjerodostojne europske obrane za nas same, kako bi Europa mogla ući u rat bez pomoći SAD-a…”, istaknuo je stanar Elizejske palače.

Pita se Pilić: ”A s kim bi to Europa trebala ratovati? Macron je i tu bio jasan, rekavši da kao glavnu sigurnosnu prijetnju Europi vidi rat u Ukrajini, gdje se Rusiji ‘ne smije dopustiti da pobijedi’. Drugim riječima, ovaj bivši bankar smatra da se smrt Europe može izbjeći tako da europska mladost ponovo izgine na Istočnom frontu, baš kao i u oba svjetska rata u 20. stoljeću. Uostalom, tu je mogućnost decidirano najavio u veljači ove godine, makabričnom izjavom da Europa ‘ne smije isključiti’ mogućnost slanja trupa u Ukrajinu”.

Trupe u Ukrajinu? Ali, na čiju će stranu, recimo, naše slavenske EU-trupe (slovenske, hrvatske, slovačke, češke…)? Jedino Poljaci su 100 posto rusofobi, iako su nekada i oni prisvajali i osvajali Ukrajinu.

Jasan je i Yanis Varoufakis: ”Evropa se više ne može prepoznati. Nekada su zagovornici evropskog jedinstva slavili Evropsku uniju kao mirovni projekat koji se kosmopolitizmom suprotstavlja pošasti nacionalizma – pošasti koja ‘vodi u rat’, kao što je 1995. dramatično upozoravao francuski predsednik François Mitterrand. Vizija puta mira koji ujedinjenu Evropu vodi u zajednički prosperitet počela je blijediti i prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Ruska invazija je samo ubrzala transformaciju Evropske unije u nešto mnogo ružnije…”.

Ratovi koji traju decenijama ilustriraju ove ”suhoparne” tvrdnje: u Iraku se ratuje zapravo od Zaljevskog rata 1991. godine do danas, kao i u Afganistanu od 2001. godine do danas, slično u Siriji… Ukratko u ratovima od 1946. godine do sada poginulo je oko 300 milijuna ljudi, a oko 40 milijuna je otišlo u prisilni egzil…

Zato mora čovjek Europe opet i opet čitati ingenioznog, proročanskog Srečka Kosovela, i oduprijeti se prijetećoj suicidalnoj regrutaciji svojih sinova i unuka. Evo nekoliko probranih i prozno posloženih Kosovelovih riječi, čudo je već i to, što zvuče kao da su pisani danas:

”Vse je ekstaza, ekstaza smrti! Zlati stolpovi zapadne Evrope, kupole bele, vse je ekstaza! Vse tone v žgočem, rdečem morju… tisočkrat mrtvi evropski človek… Vse je ekstaza, ekstaza smrti… Lepa, o lepa bo smrt Evrope; kakor razkošna kraljica v zlatu legla bo v krsto temnih stoletj, tiho bo umrla, kot bi zaprla stara kraljica zlate oči… Komaj rojén, že goriš v ognju večera, vsa morja so rdeča, vsa morja polna krvi… Morje preplavlja zelene poljane, morje večerne žgoče krvi, in rešitve ni in ni, dokler ne padeva jaz in ti, dokler ne pademo jaz in vsi, dokler ne umremo pod težo krvi. Z zlatimi žarki sijalo bo sonce na nas, evropske mrliče.”

Dodao bih za kraj tek riječ-dvije Miroslava Krleže: ”Nigdar ni bilo da ni nekak bilo… I kad nikak ne bu nekak vre bu…”

A kak bu sutra, pitam se, kad danas je već – nikak! EU se ”kasarnizira”, u privredi već dominira ”hitna potreba” za ubrzanim razvojem ratne industrije. Tako i treba, pa neće europska Mladost valjda morati u Ukrajinu s djedovim šmajserima? Ali ako je srce junačko, dovoljna je i lupara i, na koncu konca, ona Davidova praćka…

 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Rat je kao zrak i voda
     Čeka nas vruće proljeće, altroke klimatske promjene!
     Ženska prava? Općeljudska prava!
     U Istri ima mjesta za svakoga za život, rad, zaradu i provod
     Ma ča, čovik valja da vajk dela, ako ne dela, ni čovik...
     ''Sociopitalizam'' ili kraj historije
     Fast food, fast living and slow thinking
     U Đorđu Matiću ćutin pričiže fundamiente
     Čovjek protiv života vs. Čovjek za život
     Istarski grop*

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1