autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ženska prava? Općeljudska prava!

AUTOR: Milan Rakovac / 10.03.2024.

Milan Rakovac

”Nije više pitanje hoće li izbiti svjetski rat, nego KADA ĆE IZBITI”, piše Tomislav Jakić, dugogodišnji vanjskopolitički komentator HTV, savjetnik ranijih predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

”Proslavljen” je Dan žena. Bestijalizirani, stupidizirani mužjak podijelio je bukete karanfila supruzi i ljubavnici i sad ih može opet šamarati, ”osviješćen” u svom ”novom” križarskom, fundamentalističkome, klerikalnom militarizmu.

I to osobito u Europskoj uniji, u kojoj je tek pitanje dana kada će sve njene članice, na DEMOKRATSKIM IZBORIMA, izabrati nove vlasti – u i tako već populacijski dominantnom kriptonacifašizmu.

U ženskom pitanju prednjači ”avangarda” – hrvatski i poljski ”KLEČAVCI”, koji bogoljubno, mirotvorno traže da žena opet navuče pregaču i smjerno brine o obitelji. 

Žena danas jest u položaju u kakvom je bila 1891. godine, kada je oko 140 žena poginulo u požaru njujorške tekstilne tvornice. A nigdje nema nove Clare Zetkin, niti Socijalističke internacionale, koja 1910. prihvaća njen prijedlog o utemeljenju Međunarodnog dana žena, nakon što su ga 1909. za SAD utemeljile tamošnje socijalistkinje.

Pretjerujem, naravno, ali uzlaz krajnje desnice u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj – I OČEKIVANO NA SKORIM IZBORIMA ZA EU-PARLAMENT (!!!) je jasan. Kao i ”suhoparna” statistika EU-birokrata: zaposlene žene u zemljama EU primile su cca 15 % manju plaću nego muški na istom radnom mjestu – preciznije: od 15. novembra do 31. decembra 2023. RADILE SU BESPLATNO.

A davna već 1975. bila je proglašena Međunarodnom godinom žena. Pisao sam za PD prije devet godina: A pola stoljeća kasnije, žene su bliže 1854., kada su žene New Yorka prvi put izašle na demonstracije.

Danas, Međunarodni dan žena je samo alibi maskuliniziranoga svijeta, u kojem su žene divne ako su smjerne majke i supruge, ili pak lascivne animir-dame i konkubine. Naravno, politički korektan svijet hvali se da je u EU nekih 27 % žena na vodećem političkom položaju, što ima biti napredak?

Mačizam u ovoj samozaljubljenoj euro-demokraciji jasnije se vidi kroz učešće žena u poslovnom vrhu: samo je 3,3 % žena predsjednica uprava u EU, i tek 2,4 % izvršnih direktorica, dok članica odbora ima ”čak” 15,8 posto.

Slaba je utjeha što demokratski svijet baš ne sjedi skrštenih ruku: utemeljen je, recimo, Dan jednakih plaća s ciljem ukazati na rodni jaz u plaćama. OUN objavljuje akciju ”DigitALL: Inovacije i tehnologija za ravnopravnost spolova” – Povjerenstvo za položaj žena ”Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka”.

Europski parlament ukazuje na ”energetsko siromaštvo”: Žene i samohrane majke imaju više poteškoća kod plaćanja računa za energiju nego muškarci, pisao je Eurofound još 2022. godine…

Pada mi na um dokumentarni film Želimira Žilnika sa Zagrebfesta 2007. godine ”Žene dolaze”: ”Ako žena želi preživjeti u muškom društvu mora se potruditi da postane agresivna, besramna, tašta, jaka, bučna, gruba, nespretna, odlučna, nepristojna, izravna, odvažna, zlobna, nekritična, nezavisna, tvrdoglava, uporna, neodoljiva, ambiciozna, opasna, oštra, snažna, drska, nasilna i buntovna…”.

I pada mi na um izložba fotosa 100 žena koja je lani i preklani kružila Hrvatskom: Putujuća grupna izložba ”Neustrašive žene” temelji se na knjigama ”Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i ”Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija.

Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija važnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter projekta. Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija ”Neustrašive žene”…

Svejedno, mislim da je blizu kraj mačizma! Čini mi se da ženama više nije nužna ni osobita neustrašivost, jer već su uzele u ruke uzde starog, umornog kljuseta ”civilizacije”. Kljuse pak nema snage opirati se, a muškarčine su sretne što mogu ratovati, premda znaju da je rat kraj i za njih…

I kao da je sve bliže dan kada će SVAKI DAN BITI OSMI MART, a Amazonija neće više biti samo beskrajni teritorij uništene prirodne vegetacije i ugroženog života oko istoimene rijeke, nego cijeli planet!

Pretjerujem, naravno, ali ”ne pitaj kome zvono zvoni, tebi (meni) zvoni”, kako nas (uzalud) uči drevna španjolske izreka…

I baš zato, najviše zato, za sam kraj dopuštam si slobodu parafrazirati nekad ”kultni”, sarkastični šlager ”ŽENA NAJ BO DOMA”, kojeg je godinama u veselju slušao diljem Juge MUŠKI SVIJET, autorica stihova je Elza Budau, pjevao je decenijama Ivica Šerfezi, počam od 1971. godine, a na ”mreži” taj pjesmuljak pjeva se i danas.

Kako to? Paaa, tako što muški svijet i danas ”klečavski” i doslovno doživljava ironične riječi. Ma kakva ironija!!! Žena naj bo doma za res!!! I zato zapojmo:

MOŽ ZDEJ NAJ BO DOMA,
ČAKA NAJ ČE GRE DAMA
TE PAR CHE TI XE DALAI LAMA
ALA KALMAJ SE LIPI MOJ MUŽ
GLEDAJ TEVE I BUDI KUSCH…

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Zar će europska mladost u Ukrajinu s djedovim šmajserima
     Rat je kao zrak i voda
     Čeka nas vruće proljeće, altroke klimatske promjene!
     U Istri ima mjesta za svakoga za život, rad, zaradu i provod
     Ma ča, čovik valja da vajk dela, ako ne dela, ni čovik...
     ''Sociopitalizam'' ili kraj historije
     Fast food, fast living and slow thinking
     U Đorđu Matiću ćutin pričiže fundamiente
     Čovjek protiv života vs. Čovjek za život
     Istarski grop*

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1