autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Čovjek protiv života vs. Čovjek za život

AUTOR: Milan Rakovac / 17.12.2023.

Milan Rakovac

Orangutan, čovjekov bliski rođak (na malajskom jeziku, oran gutan znači šumski čovjek). U Indoneziji orangutani izumiru, jer njihove džungle danas su beskrajne plantaže palmi uljarica. Prirodno stanište orangutana je uništeno zbog te palme. A palmino ulje danas je neizbježno u prehrani, kozmetici, zdravstvu…

Drevna izreka upozorava čovjeka da: slon služi za obranu, lav za napad, ali magarac nosi svijet. A najveći dio populacije svijeta danas je magarac, noseći cijelu planetu. Dok šačica lavova napada grabeći plijen, a grupica slonova brani lavove.

Mi magarci, međutim, sad već ne dižemo samo glas, nego ulicama i trgovima velegradova sve žešće demonstriramo, jer ”elita” grabežljivaca ne mari za klimu, životinjski i biljni svijet, siromašne dvije trećine čovječanstva.

A kako je očito posrijedi početak neumitne rousseauovske revolucije ”povratka prirodi”, predatorska klika na vrhu svijeta i njihove medijske sluge, na sve strane trube jerihonskim trubama protiv aktivista, a kako to baš i ne pomaže, onda ih – ubijaju!

Hoće li nam doprijeti do duše potresni i zastrašujući apeli naše ljudske skrupulozne braće, što podižu uzbunu:

”Možete li zamisliti svijet bez životinja? Zemlja pripada svim živim bićima i ljudi nemaju pravo oduzimati domove drugim životinjskim vrstama. Dio smo životinjske obitelji Zemlje, s tom obitelji dijelimo podrijetlo i mnoge složene odnose. Zapravo, o životinjama ovisi ljudska egzistencija, a uopće ne mislimo o tome da nam pružaju izravnu hranu…”.

Brojne vrste životinja danas su izumrle, a glavni razlog njihova izumiranja je čovjek. Na WWF popisu 17 najugroženijih životinja na svijetu, odnosno one kojima prijeti izumiranje, nalaze se afrički slon, leopard, nosorog, orangutan, gorila… Svakog dana na Zemlji izumre između 50 i 150 vrsta životinja! Međunarodna unija za zaštitu prirode procjenjuje da se postotak ugroženih vrsta sisavaca kreće između 22 i 37 posto…

Gubitak staništa zbog ljudskog zadiranja je, prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode, najveća prijetnja sisavcima diljem svijeta. Evo i rekordera s najvećim brojem ugroženih vrsta: Indonezija 194 (tamo živi najviše životinjskih vrsta – čak 670!), Indija 84, Kina 73, Tajland 55, Filipini 38, Japan 27, Australija 55, Meksiko 101, SAD 35, Brazil 82, Kolumbija i Peru 55 vrsta, Argentina 38, Madagaskar 114, Kamerun 38, Etiopija 33.

Evropa izgleda najbolje – Rusija 31, a ostale europske države od 10 do 20 ugroženih vrsta sisavaca. Ali – mi smo svoje sisavce još davno decimirali…

Ekološki aktivisti i dalje nose prosvjedne transparente na središnjim gradskim trgovima i marširaju glavnim ulicama ili ponekad urlaju pred parlamentima. Njihovi pohodi sve su žešći, ukazujući bešćutnoj oligarhiji i nemarnim građanima na klimatsku katastrofu.

Njihova borba je borba u ime većine čovječanstva, borba protiv sistema, ističući da njihovi protivnici nisu ljudi, već kapitalizam, raskošan način života, zatorno upravljanje prirodom, resursima, zdravljem, životima nemoćnih masa…

Da su demonstranti u pravu, svjedoči sve više umorstava, mučkih atentata na aktiviste. Društvena, nevladina organizacija Global Witness svjedoči da je lani mučki ubijeno 177 aktivista. Global Witness počeo je bilježiti ta umorstva klimatskih aktivista još 2012. godine kada su umorena čak 382 aktivista. Global Witness predviđa da bi aktivisti mogli biti posebno ugroženi zbog prosvjeda protiv sječe drveća i zlatnog rudarstva.

BBC javlja da je nekoliko tvrtki sa sjedištem u Britaniji, EU i SAD-u povezano s opasnim kršenjima ljudskih prava.

Ali ”zelena revolucija” ne jenjava, nego postaje sve snažnija, ne prezajući više od sve snažnijih načina borbe. Jedna od najsnažnijih skupina jest berlinska ”Posljednja generacija”. Glavni tajnik oporbene CDU Mario Czaja kaže da ”Posljednja generacija” uzima pravo kao taoca uzeti čitavu jednu metropolu. Protiv njih su i vladajući Zeleni (???).

Ali ”Posljednja generacija” već realizira akcije ”neograničenog” trajanja. Cilj: prisiliti vladu da ubrza mjere koje bi donijele ograničavanje porasta globalne temperature. ”Mi više ne želimo mirno prihvatiti činjenicu da vlada krši ustav i ne prihvaćamo činjenicu da vlada nema nikakvog plana kako zaustaviti uništenje temelja naše egzistencije”, piše ”Posljednja generacija”.

Sve veći snažniji, svjesniji i samosvjesniji svjetski pokret za spas života i Zemlje upozorava: Zemlja se ugrijala za više od jednog stupnja Celzija od predindustrijske ere do danas, šteta je nepopravljiva. U oceanima su sve šire hipoksične zone, izumiru insekti, ptice, ribe, sisavci… Prijeti nam izumiranje drveća za četrdesetak godina…

”Zemlja je sada zaista bolesna”, tvrdi Joyeeta Gupta, supredsjednica Zemaljske komisije, koja u studiji tvrdi da smo već prekoračili sedam od osam ekoloških pragova koji štite život na Zemlji.

Od prvog međunarodnog sporazuma o smanjenju emisije ugljika ispušteno je u atmosferu više ugljika nego u sveukupnoj povijesti. U anketi iz 2021. godine 56 posto pripadnika generacije Z smatra da je ”čovječanstvo osuđeno na propast”.

Roy Scranton u knjizi ”Učeći umrijeti u antropocenu” (Learning to Die in the Anthropocene) piše: ”Možemo se nastaviti ponašati kao da će sutra biti isto kao jučer i biti sve nespremniji za svaku narednu katastrofu i sve očajnije prianjati uz život koji ne možemo održati. Ili možemo gledati svaki dan kao umiranje onog što je bilo ranije i postajati slobodniji da se bavimo svakim problemom koji nailazi bez prianjanja i straha”.

Jer magarac koji nosi Zemlju morat će svrgnuti i slona i lava. Ili će svo troje propasti…

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Zar će europska mladost u Ukrajinu s djedovim šmajserima
     Rat je kao zrak i voda
     Čeka nas vruće proljeće, altroke klimatske promjene!
     Ženska prava? Općeljudska prava!
     U Istri ima mjesta za svakoga za život, rad, zaradu i provod
     Ma ča, čovik valja da vajk dela, ako ne dela, ni čovik...
     ''Sociopitalizam'' ili kraj historije
     Fast food, fast living and slow thinking
     U Đorđu Matiću ćutin pričiže fundamiente
     Istarski grop*

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1