autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hrvatski politički kaput

AUTOR: Andrej Šimić / 25.04.2024.

Andrej Šimić

Da je naša politička stabilnost sukno, nakon uzimanja mjera, nema tog krojača koji bi uspješno, tako da pristaje, izvezao hrvatski politički kaput.

Nema veze, naši političari ionako su poput braće i sestara što dijele kaput između sebe jednom kada ga stariji prerastu. Prekroji se samo veličina i dubina džepa. Ako je u džepu sve na mjestu onda duži rukav ne smeta. A to što kaput više nikome ne pristaje nije presudno, kaput se ne baca, uvijek je na raspolaganju za mlađu sestru ili brata. Sigurno će opet trebati prekrajati džepove.

Dakle, hrvatski je kaput dobar, pouzdan i stabilan.

Vjerojatno nije bilo riječi koja se u ovih sedam dana od izbora više puta izgovorila – stabilnost. Obzirom na to da rezultati izgledaju kao utjelovljenje nestabilnosti, postizborna križaljka stavlja stabilnost pred zahtjevan izazov. Zato je tu hrvatski kaput. Naime, većina se kroji onako kako kaput nalaže.

Ako pogledamo šta su sve u proteklih godinu, dvije mešetari na političkoj burzi jedni o drugima govorili, jasno je zašto su svima puna usta stabilnosti. Netko neupućen u raskoš našeg političkog jezika zaključio bi – sad su se sjetili, malo kasno!

Ipak, upućeni znaju da naše političke prvake ne može omesti to što su do jučer o kolegicama i kolegama govorili isključivim, šovinističkim, ksenofobnim, ružnim, pomno biranim riječima. Nema sumnje, na koncu, netko će morati pojesti velika govna.

Kroz svaki izborni ciklus i kampanju ponavlja se sad već svima znani i dobro uhodani, a biračkom tijelu evidentno prihvatljiv propagandni govor – onaj što političke takmace portretira na način tako da biračko tijelo može zaključiti tko su neprijatelji države, tko su veleizdajnici, tko su nelojalni građani, tko radi za inozemne interese, tko su strani agenti, tko su oni koji Hrvatsku nikad nisu niti htjeli, tko su Srbi…

Na taj način daju se smjernice i instrukcije koga treba birati, a koga izbjegavati. I to se često tako precizno izgovara da biraču ne ostavlja bilo kakvu dvojbu – birač točno zna zbog čega je za ove, a nije za one.

Recimo, svatko tko je barem donekle pratio kampanju i izbore, i period koji je prethodio, mogao je s apodiktičnom izvjesnošću zaključiti kako ne postoji taj ideal i matematika koji bi postizborno spojili Domovinski pokret i HDZ. Prema izgovorenom, a hrvatska javnost pouzdan je svjedok onoliko koliko je pouzdano i izgovoreno, međusobna isključivost ovih političkih protagonista jest upravo to što definira njihovo, iz vlastitih kutova izmaštano značenje stabilnosti.

Hadezeovska stabilnost prije izbora izričito je govorila da se s DP-ovci neće imati posla, da su zli i imbecilni, dok hadezeovska stabilnost poslije izbora podrazumijeva vlast s tim istim zlim, imbecilnim i neprihvatljivim DP-om. Treba li nas zabrinuti da se vlast namjerava obnašati sa zlim, imbecilnim i neprihvatljivima? Držim da ne, jer, magičan je hrvatski politički kaput.

DP-ovo viđenje stabilnosti je takvo da su hadezeovci veleizdajnička i pljačkaška klika podržavana od istih onih centara moći koji su izmislili i Slobodana Miloševića. Ta stabilnost obuhvatila je i Možemo! i Srbe, ali isključivo one iz SDSS-a.

Nejasno je kako to da Penavi smeta SDSS, ali mu tobože ne smeta volja srpskog naroda, odnosno Srbi koji su u najvećoj mjeri glasali upravo za SDSS, jer kako kaže: Jasno radimo distinkciju između srpske manjine i SDSS-a.

Možemovsko tumačenje stabilnosti jest ono u kojem oni iz saborskih klupa podržavaju i dižu ruke za lijevu vlast, ali bez izravnog sudjelovanja. Za njih jedna poprilično komotna stabilnost bez odgovornosti izvršne vlasti, ali ipak participirajući u izvršnoj vlasti.

Mostovci su onomad vlastitu stabilnost ovjeravali kod javnog bilježnika, dva puta dovodeći HDZ na vlast, istovremeno javno govoreći, u oba slučaja, otprilike isto kao i DP, da je HDZ jedna koruptivno pljačkaška klika.

HSLS-ova stabilnost ne da se uzdrmati niti smjenom tridesetak hadezeovskih ministara u zadnja dva mandata od kojih se dio nalazi pod optužbama za korupciju. Očito je Plenkovićeva kadrovska stabilnost identična s onom HSLS-a.

Plenkovićeva procjena je da će i jedan Ivan Turudić kao glavni državni odvjetnik biti stabilizirajući društveni faktor. Isto tako, minulih dana mogli smo čitati koliko je Plenković stabilan kada se obraća javnosti, a kada govori na unutarstranačkim sastancima, onda ne baš.

Gore sve navedeno, spomenuti protagonisti uglavnom uzimaju kao stabilnost dok je predsjednik Zoran Milanović nekako od najvećeg broja zainteresiranih označen kao mjerna jedinica nestabilnosti. Zato što je kreativno tumačeći, prekoračio propisanu predsjedničku ulogu i položaj, onako kako duhom Ustava nije predviđeno.

S druge strane kada nam duh Ustava tumači njegov predsjednik Miroslav Šeparović nad čijim likom i djelom budno lebdi sjenka Vladimira Šeksa, to je otprilike kao kad Ivan Penava u razgovoru s novinarima objašnjava i dokazuje koliko i koji su mu Srbi prihvatljivi.

Eto, pa vi sada izaberite stabilnost koja vam je najdraža.

Srećom za političare da ne moraju onu konačnu, izvršnu stabilnost mjeriti voljom birača. Postoji hrvatski politički kaput za koji znamo da se prilikom postizbornih pregovora svaki put vraća u modu.

Za birača zbunjujući, šizofren izbor, nemoguć.

Ipak, ostaje nada kako ispod hrvatskog političkog kaputa ima dovoljno mjesta. Ako mjesta nema, ugurat ćemo se već nekako.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Vlasnici rata i njihovi glasnogovornici žele rat protiv Rusije
     Ivan Malenica – motivi s one strane zakona?
     Sve veći dio običnog svijeta suosjeća s Palestinom
     Sloboda u ružnome svijetu
     Kad ''Oluja'' prođe, a život postane sjećanje
     Hoće li se ministar Ivan Malenica pomiriti s pravdom?
     Naša tuga – pristali smo na ružni svijet
     Ministar pravosuđa Malenica jači od pravde!
     Ako neće Ivan Malenica mogao bi Andrej Plenković
     Šta ministar Ivan Malenica radi u Kninu?

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1