autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

HDZ-ov čip do bola je limitiran

AUTOR: Vedran Salvia / 11.04.2024.

Vedran Salvia

Hrvati su zadnjih dana postali taoci prepucavanja na relaciji predsjednik Zoran Milanović i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tema jest ozbiljna, Butković govori Milanoviću da je ovaj trgovao utjecajem i pogodovao rođaku koji je pod sankcijama da otvori bankovni račun, dok Milanović njemu uzvraća kako nema člana njegove obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkako je on ministar.

Kažemo, tema jest ozbiljna, iziskuje dublje istraživanje onih famoznih institucija pravne države, ali ono što se na prvu može primijetiti jest jezik i manira Olega Butkovića. Njegovi izrazi, retorika, ono što se naziva šprehom… to su jedinstvene HDZ-ove floskule, HDZ-ova je to čipiranost, do bola limitirana u svojoj spoznaji.

Govori tako Butković o ”stranim financijskim moćnicima”, o ”maci koja je popapala jezik”, onda ”o nervoznom glasnogovorniku stranih financijskih moćnika”, pa zatim o građenju a ne rušenju, ponavlja provokacije oko kasnog buđenja, ali spominje i ”obitelj koja je prije svega”, kao da obitelj treba amnestirati lopovluk i navodno pogodovanje.

Citira on i Vladu Gotovca, koji spada pod još jedno opće mjesto nove hrvatske povijesti. Tako čovjek koji je završio u zatvoru za vrijeme Jugoslavije, a za vrijeme Hrvatske se suprotstavio Tuđmanu, postaje sve većim idolom osviještenih Hrvata, iza čega se često kriju destrukcije, skrivanja i svrstavanja ove ili one vrste…

Gotovac je tema za poseban prilog, zadržimo se na obitelji. Ne spominje je Butković slučajno. Obitelj, sveta hadezeovska stvar, provjereni je adut postojanosti i bivanja u društvu. Kad nije obitelj, onda je, na primjer, selo, sviranje i štovanje kakvog seljačkog glazbala, takav povratak korijenima ovdje je na cijeni.

Butković tu samo ide na kartu koja je provjerena. Na stranu je li Butković kriv za ono što ga Milanović optužuje, čak na stranu i je li u pravu oko Milanovića, pitanje je kako netko takvog duha, netko tko je sačinjen od tih HDZ-ovih drvenarija, to je ono što Ujević naziva ”diplomiranom praznoćom”, može toliko godina biti ministar u vladi jedne europske države?

Može i to zato jer Butković nije jedini. Svi ili gotovo svi HDZ-ovci su takvi. Dojam je kao da su te HDZ-ove floskule nivo iznad kojeg se ne ide i da svaka izjava bilo kojeg HDZ-ovca može poslužiti kao poučak, otkrivenje koliko su malo toga u životu pročitali. I tu kao da se ne razlikuju lokalni funkcioneri kakve lučke uprave od predstavnika visoke politike.

Svijet je to hvale i samohvale, poštivanja tradicionalnih vrijednosti i hrvatstva, stremljenje prema uspješničkim briselskim vrijednostima i projektima, što god ti projekti bili, dosluha s medijima, čestog nepoštivanja koncepta privatnog vlasništva što ide ruku pod rukom s tobožnjim čuvanja svoga naspram zločestih pogleda sa strane, onda i pozivanja na feudalne vrijednosti poput časti i poštenja.

Ne radi se samo o govoru, nego cijelom spektru – jednoj vrsti političke koreografije i kodeksa ponašanja iz kojih vrišti nedoraslost. Nema tu autentike, sve skupa je dosadno, domoljubni infantilno, uvijek s crno-bijelim pogledom na život.

Mora se tu voditi i računa i o domoljubnom pojmu i nacionalnoj osviještenosti, što bi u emancipiranim civilizacijama trebalo značiti – ništa, ali hadezeovci na čvrstim domoljubnim grudima malo-pomalo razvukoše i teoriju, pa se čovjek nesklon tom nakaradnom porivu, u takvim okolnostima osjeća zatočenim i krivim.

Ove uopćenosti lišene su pitanja, samosvijesti, naposljetku i cinizma, što znači uvijek u potrazi za nekom vrstom čistunstva, koje po definiciji ima cilj da potkreše, zatvori, zabrani, onemogući, obustavi i dokine…

Obraćanja su to u kojima se jednostavno rečeno zrcali sav jad hadezeovskog viđenja Hrvatske.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Bogobojaznost je Hrvatima utjerana u kosti
     Dubrovnik se voli režimski i podanički
     Zemlja koja slavi Tuđmana zaostala je i skučena
     Smoji ionako nije mjesto u Hrvatskoj Penave i Glavaša
     S pričom o Srbima kao bubama slavom se ulazi u ovaj narod
     Hrvatska je žestoko poseljačena, i zbog ovakve Oluje i Alke
     Plenkoviću, nije ti mjesto na proslavi Slobodne Dalmacije
     Hrvatska je zemlja samo za dobre HDZ-ovce
     Promjena imena ulica po ustašama je civilizacijsko pitanje
     Tko je odlučio biti sam, u Hrvatskoj je osuđen na propast

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1