autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hrvatska je zemlja samo za dobre HDZ-ovce

AUTOR: Vedran Salvia / 14.04.2023.

Vedran Salvia

U kompilaciji svega i svačega HDZ je okupio sve i svašta.

Što god da jesi i što nisi, ti možeš biti odličan hadezeovac, to je sukus HDZ-a, od onih što ih je Tuđman rješavao i razrješavao do ovih briselskih što se instaliraju na razne bitne ili manje važne pozicije.

Ova stranka tako trpi i velike Hrvate, nasilnike, zlostavljače i lupeže. Ali učlanjuje se u nju i ono što možemo nazvati nekakvom građanskom inteligencijom, ako takvo uopće kroz skupni pojam postoji u Hrvatskoj.

Uglavnom, nekakvi doktori ili profesori ili što već, također su dio HDZ-a, dapače njegova su temeljna snaga, pjetlići željni samopromocije kandidiraju se tako za razne funkcije u ovoj kriminalnoj partiji probisvijeta i profitera.

Simptomatične su nedavne riječi Andreja Plenkovića koje je uputio zastupnici Centra Daliji Orešković. Uglavnom, tijekom aktualnog prijepodneva, Orešković premijeru nije postavila pitanje već mu je predstavila razliku odnosa izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj i Njemačkoj te ga je optužila za koruptivnu razgradnju institucija.

Plenković je njoj rekao da je loša pravnica, osvrnuo se na njezino putovanje u Bundestag te je konstatirao da je prestara za studijska putovanja, poželjevši joj sretan put ako joj se sviđa u Njemačkoj. ”Gute Reise. Bis Bald. Auf Wiedersehen”, poručio je patriotski napaljen premijer.

I to je problem. Nadilazi to svađu kao takvu između Plenkovića i Orešković, problem je u općem poretku onih koji ”nisu za našu stvar”.

Zaživjelo je to na svim nivoima, ne tiče se to samo visoke politike. Nema onoga koji se nije odlučio pobuniti protiv bilo čega u funkcioniranju Hrvatske da mu se nije reklo da se iseli.

Ne mora biti Hrvatska. Dosta je ako netko podigne glas oko onoga što mu se ne sviđa u svom gradu ili u zgradi, da mu se ne poruči isto to. I to ne poručuju samo viđeni HDZ-ovci, poručuje to i puk, raja koja se uvijek savršeno uklapa u sve ambicije vladajućih.

Uglavnom, taj koji diže glas, on je zauvijek etiketiran kao onaj na svoju ruku, onaj koji je sitničav, gunđalo, asocijalan, jednostavno neprilagođen. Ali zašto bi se čovjek kojemu se ne sviđa poredak stvari trebao iseliti?

Radi se tu o duboko individualnoj odluci o kojoj je nepristojno pretpostavljati nečije razloge. Nekim ljudima je netko bolestan, neki imaju posao koji eto vole, a nekima je, filozofski rečeno, ionako cijeli svijet inozemstvo.

Ljudi imaju razne razloge zbog kojih ostaju gdje jesu i nije ni na kome davati sud o tome. Problem je što je ”iseljavanje” uopće ušlo u javni diskurs.

Ušlo je jer je u Hrvatskoj odumrla kritika, društvo je zapalo u rigidni dogmatizam. Većina medija, pogotovo na lokalnoj razini, su pudlice, pa tako dresirani sposobni su biti tek uz svoje političke gazde. Civilno društvo gotovo da ne postoji, a ono koje postoji funkcionira po sistemu financiranja javnim novcem.

Kad nema kritike, nema niti pobune, odnosno nejasni su oni koji se bune, jeka koju oni proizvode kvari zadanu idilu. Stoga, oni trebaju ići, jer u takvom društvu ne trebamo različitosti, svi smo u ovoj predmoderni tu da mislimo isto.

Reći nekome ovo što je rekao Plenković je anticivilizacijski, nekulturno i primitivno. Tuđman, autokrat nulte kategorije, što je ustvari diktator u nešto mekšim rukavicama, nikad nikome nije preporučivao izgon niti šut kartu u jednom smjeru.

Pa čak i ono njegovo o ”stoci sitnog zuba” je kudikamo pristojnije. Kad nekome predlažete izlazna vrata, to je ravno fašističkoj mantri stvaranja jednolične cjeline, a kad uz to dodate ”ako mu se ne sviđa ovdje”, dojam je još jači.

Ne bi to tako trebalo biti jer Hrvatska je svakome jednako dana, makar i ovakva prevarena i pokradena, pa u njoj svatko treba biti jednak sve dok želi živjeti ovdje. Ali za shvatiti takvo što, potrebna je drugačija pismenost od one koju promiče HDZ kao ruralna, primitivna i zatucana stranka.

I to je HDZ-ov sindrom. Onaj tko ne pristaje na pjesmu digniteta rata, domoljublja, nacionalne svijesti, tradicionalnih i katoličkih vrijednosti, klijentelizma, podržavanja ZDS-a, ovo zadnje hajde utiho za obiteljsku preporuku, taj nema što raditi u ovakvoj Hrvatskoj.

To je postala zemlja za dobre HDZ-ovce. Oni su potopili sve druge kategorije. Ne zemlja za dobre ljude ili dobre Hrvate, već dobre HDZ-ovce, što je postala mjera za dobre Hrvate, one koji se uklapaju i koji tu pripadaju.

Oni koji za HDZ-ovom trpezom nisu, njima u Hrvatskoj nije mjesto. Poručio je to uostalom i Andrej Plenković.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     HDZ-ov čip do bola je limitiran
     Bogobojaznost je Hrvatima utjerana u kosti
     Dubrovnik se voli režimski i podanički
     Zemlja koja slavi Tuđmana zaostala je i skučena
     Smoji ionako nije mjesto u Hrvatskoj Penave i Glavaša
     S pričom o Srbima kao bubama slavom se ulazi u ovaj narod
     Hrvatska je žestoko poseljačena, i zbog ovakve Oluje i Alke
     Plenkoviću, nije ti mjesto na proslavi Slobodne Dalmacije
     Promjena imena ulica po ustašama je civilizacijsko pitanje
     Tko je odlučio biti sam, u Hrvatskoj je osuđen na propast

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1