autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Plenkoviću, nije ti mjesto na proslavi Slobodne Dalmacije

AUTOR: Vedran Salvia / 10.06.2023.

Vedran Salvia

Slobodna Dalmacija slavi 80. rođendan. Osnovana je ona u lipnju 1943. godine u pojati na Mosoru kao oponent okupatoru, što je bio značajan čin za budućnost novinarstva, ali i obol antifašističkoj borbi u Dalmaciji.

Danas, na rođendan Slobodne Dalmacije dolazi premijer Andrej Plenković i ministri, razni bleferi i njihove tajnice. Svi oni bili su sinoć u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića, na jednom od onih ”banketa u Blitvi”, zabava idealtipskih za opisati fenomen hrvatskog malograđanstva, uz redove intelektualnih gospođa, lokalnih i drugih ljigavaca te ostalih kreveljenja.

I znači to poraz novinarstva, dok je u modernom svijetu ozbiljan medij svojevrsna ”četvrta vlast”, u Hrvatskoj na obljetnicu osnivanja medija dolaze rukovodioci partije sa svih razina.

Kakva je to zapravo novinsko-politička umotvorina, nešto je to očito sa snažnim hrvatskim predznakom, da je moguće da rođendan medija pohoduje državno rukovodstvo i njihovi lokalni podrepaši? Možemo li zamisliti neku obljetnicu tiskovine u bilo kojoj iole uređenoj zemlji da dolazi premijer i ministri? Naravno da ne možemo, jer ne bi joj znali ni adresu.

Ovako, bili su tu ministri preostali sa spiska tužilaštva, pa čak i glasnogovornik vlade Marko Milić ili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je ionako idealan primjerak onoga koji zabija nos u lokalne uređivačke politike.

Cinik bi rekao, namirisali su oni lešinu, što splitski dnevnik doista i jest.

No što su oni slavili? Rođendan novini. Kojoj novini? Onoj koja se u novonastaloj državi sramila svog datuma i mjesta osnivanja, jednako kao i samog osnivača. Tiskovini koja se zasramila i antifašizma zbog kojeg je u brdima Mosora nastala.

Kaže jučer Plenković da je ”ovo veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika”, te dodaje da on ne predstavlja samo kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u Hrvatskoj.

”Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija je imala ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora”, naglasio je Plenković, koji je još govorio da se hrvatska demokracija jača tako što se podupire neovisnost medija i njihova financijska održivost.

U Hrvatskoj postoje dvije realnosti. Jedna je ona prava, ona koja je stvarna, koja se događa. Druga je ona HDZ-ovska, u kojoj je valjda sve idealno i sve to što je idealno poteklo je dolaskom HDZ-a na vlast. Obično jedna s drugom nema nikakve veze.

No ova druga nije za podcjenjivanje. Ima ona svoja pravila, svoje zakone i hijerarhijske ljestvice, svoje pobornike i njihove obitelji, razne zainteresirane strane države i HDZ-a, ljudi ulizica i sluga koji dobivaju djecu s mislima na državni novac, što je jedan respektabilan broj Hrvata.

Sigurno će i oni vjerovati kako eto država financiranjem medija podupire njihovu nezavisnost, ali i kad Plenković već spominje demokratske promjene, treba reći da je upravo prije njih, dakle 1980-ih, Slobodna Dalmacija bila konsenzusom smatrana najboljom tiskovinom u bivšoj državi.

Bilo je to vrijeme kad su u novini bili zastupljeni težaci, ribari, škovacini i svi obični ljudi, koji su u toj novini bili važniji od partijskih, lokalnih i republičkih rukovodilaca.

HDZ, kao što je upropastio sve što se dalo upropastiti, upropastio je i Slobodnu Dalmaciju, pa u priču ulazi i Miroslav Kutle, lopov koji je pobjegao u BiH. Zato možemo reći da je Slobodna Dalmacija umrla oko svog 50. rođendana, ovih ostalih 30 služi za samopromociju HDZ-ovaca.

Kasnije je postala podrepak Jutarnjeg lista, a urednici su se mijenjali ne po znanju nego po sposobnosti ulizivanja i partijske podobnosti. Čovjeku dođe mučnina tko li ju je sve nesretnu uređivao te koji su novinari gospodi jeli iz ruku. Danas je to partijski bilten, obično režimsko glasilo, i šteta je što neka novinarska imena koja treba cijeniti danas u njoj nadničare.

Nije stvar samo u Slobodnoj Dalmaciji, sramotan slučaj splitskog slavlja opisuje dobar dio hrvatske priče s medijima. Priča je to o onima koji sebe nazivaju novinarima, a koji su pristali biti režimske sluge, pristali na ideološka i politička pokrića u ime režima.

Jer kad se pristaje na ta i takva pokrića, onda argument i riječ ne vrijede, hrani te ideja, sve ide na zrak, pa u mulju takvog novinarstva i ne postoji kojem će u toploj lipanjskoj noći Plenkovića i ostale ljigavce pitati: ”Ljigavci, jeste li svjesni da ste zalutali na pogrešnu proslavu?”.

Bolno je to do užasa.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     HDZ-ov čip do bola je limitiran
     Bogobojaznost je Hrvatima utjerana u kosti
     Dubrovnik se voli režimski i podanički
     Zemlja koja slavi Tuđmana zaostala je i skučena
     Smoji ionako nije mjesto u Hrvatskoj Penave i Glavaša
     S pričom o Srbima kao bubama slavom se ulazi u ovaj narod
     Hrvatska je žestoko poseljačena, i zbog ovakve Oluje i Alke
     Hrvatska je zemlja samo za dobre HDZ-ovce
     Promjena imena ulica po ustašama je civilizacijsko pitanje
     Tko je odlučio biti sam, u Hrvatskoj je osuđen na propast

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1