autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Izbori su da učinimo nešto dobro i za opću dobrobit

AUTOR: Sunčana Roksandić / 27.04.2024.

Sunčana Roksandić

Zašto smo glasali za određenu stranku i zašto smo zaokružili određenu osobu i zašto od izbora možemo i biti ganuti? Brojne statistike izviru zadnjih dana, mladi su za Možemo!, žene i visokoobrazovani su za HDZ itd.

Misli mi vrludaju, kako to na aerodromima zna biti, ali sam se ipak odlučila sjesti uz poprilično dobru kavu i pročitati pažljivo Jergovićev tekst o Mariji Selak Raspudić.

Možda je do dobre kave, do skorašnjeg ulaska u avion za Kopenhagen, do činjenice da poznajem Mariju, činjenice da još nemamo većinu za sastavljanje Vlade, zasuzile su mi oči i taj mi je tekst nekako ulio opet nadu da se može o izborima pisati i na poetski i literarno lijep način dajući ujedno podršku kvaliteti jedne ženske osobe koja se, zamislite, usudila reći ne plaći od, ako se ne varam, 10.000 eura, jer je, po Jergovićevim riječima, odlučila reći da zadnja odluka o pobačaju mora biti na ženi i da je to u konačnici njezin izbor na što je dobila javnu osudu jednog člana stranke na čijoj je listi kao nezavisna kandidatkinja ušla u Sabor.

Taj se član, kako sam negdje drugdje pročitala, ispričao na toj reakciji i rekao da mu je zbog nje žao. Razlaz Marije i Mosta protekao je civilizirano što je ulilo u ovaj politički prostor pravo osvježenje. 

Sjednuvši u avion nastavila sam čitati knjigu autorice Mihaele Gašpar, ”Premještanje snova”, i opet sam protrnula. Nije da mi inače dolaze suze često, ali jednostavni načini opisa užasa udaraca koje je dobivala Anastazija, rođena u veljači 1939. godine, od nekoga tko ne zaslužuje zvati se njezinim mužem, i hladna nabrajanja udaraca koje je od te osobe primila, opisani su kirurški i činjeničnopravno precizno, bez detalja, ali na takav način da će se zauvijek urezati u pamćenje čitatelja. 

Gdje mi kao društvo idemo, što mi želimo, što nam je bitno? Što je određenoj kategoriji birača bilo najvažnije kod stranke za koju su glasali? Što je kome važno? Istanbulska konvencija? Korupcija? Inflacija i situacija u svijetu? Nesigurnost koja kuca na naša vrata? Prijetnje, vrijeđanja, borbeni pokliči, marketing – utječe li to na naše izbore? Stvaranje atmosfere izvanrednog udara.

Da netko izvan Hrvatske čita vijesti vezane uz parlamentarne izbore mislio bi da smo doista u takvom stanju da ne možemo ući u pojedine  kvartove jer nas čekaju do zuba naoružani migranti, sva djeca jedino razmišljaju o promjeni spola, svi hadezeovci su tako korumpirani da to još svijet vidio nije, nema veze može i krajnja desnica i krajnja ljevica skupa, samo je li to dugoročnije održivo… Samo da nema Lex AP. Ma neka se piše po novinama i portalima o političarima i o njihovim intimnim porukama pa drugo ni ne zavređuju jer baš sve je javni interes. A dugoročno? 

Hmmm, nisam sigurna da navedeno baš ulijeva neko povjerenje u način vođenja države i smanjivanje korupcije i povećanje vladavine prava. No dobro što ja znam o tome, samo sam profesorica kaznenog prava koja vjeruje u poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Svašta! Koje bogohuljenje jedne intelektualke koja nije trenutno za bojne pokliče i izvanrednu upravu na čelu države jer je to jedini način da uvedemo reda!No hajmo vidjeti jesu li za SDP i HDZ, osim tradicionalno starije populacije, glasali vjerojatno građani koji vide nekakvu sigurnost i stabilnost, EU, a za SDP vjerojatno i oni kojima je bila važnija promjena, ali nisu ni oni protiv EU.

Predstavlja li Domovinski pokret paralelu s desnim trendovima u EU ili je ipak naša inačica desnice u skladu s domovinskim duhom i odgovorom na Možemo!? Je li netko tko govori te stvari zaista pročitao što kažu izborni programi ili stvaramo dojmove po naslovima u novinama i portalima? 

U svakom slučaju ovi izbori zasigurno nisu bili borba programa što je šteta jer kvalitetna kampanja trebala je uključivati upravo i rasprave i debate o ponuđenim programima i to kontinuirano. Jer ipak donošenje zakona, deklaracija, vođenje izvršne vlasti nije samo vika i trešnja nego ozbiljan posao za koji očekujem ozbiljne i stručne ljude, koji se trebaju prije svega prihvatiti posla.

Za borbu protiv korupcije nije dovoljno vikati neodređeno korupcija, nego zasukati rukave, ali ne mimo zakona nego u skladu s njima.

Nema mjesta još za Radbruchovu formulu koja nam daje opravdanja da neke zakone ne primjenjujemo u posebnim situacijama i to one zakone koji su diskriminatorni u samoj srži – što su trebali napraviti i njemački pravnici kad je krenula segregacija Židova. Ali lako je sada reći što je tko kada trebao napraviti.

Nisu ni druge žene trebale reći, kako je u knjizi opisano, nemoj ljutiti muža, moraš ga slušati, on puno radi i skrbi, budi poslušnija pa će batine biti kraće, ali su to govorile neke žene u datom vremenu jer nisu znale bolje ili nisu imale snage i mogle bolje. 

Danas svakako možemo svi bolje i moramo svakako dalje poštujući pravo i vladavinu prava. Nisam impresionirana vikom, prijetnjama i vrijeđanjima. Moji ženski geni generacijama nakupljani žele politički narativ temeljen na stručnosti, bontonu, integritetu i zaštiti svih ljudskih prava. Zato suze nad Jergovićevim tekstom o Mariji Selak Raspudić i nad knjigom Mihaele Gašpar. 

Dobro, vrijeme je za uživanje u Kopenhagenu, u nadi da ima volje u svima nama da napredujemo u svojim shvaćanjima i razumijevanju svijeta i to tako da nekad pogledamo stvari i iz druge perspektive i o tome raspravljamo na smislen način. Ne natječemo se samo valjda da pobijedimo nego da učinimo nešto dobro i za opću dobrobit. 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Koja pravila obvezuju dužnosnike u javnoj komunikaciji
     Upravljanje krizama je vještina koja nam nužno treba u 2024.
     Oblici femicida u Hrvatskoj i prevencija nasilja nad ženama
     Lamentacije – plaće, upravljanje krizama i vladavina prava
     Treba nam rezolucija o položaju i pravima starijih osoba
     Curenje informacije – moramo li i tajne skrivati i od samih sebe
     Učinkovitim kaznama do povjerenja građana i vladavine prava
     Tko mari za ljudska prava, profit je prioritet SP-a u Katru
     Eskalacija ruskog rata protiv Ukrajine i međunarodno pravo
     Nema demokracije i održivog razvoja bez akademske slobode

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1