autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Glas arhanđela: najveći sam neprijatelj Novinarskog društva

AUTOR: Drago Pilsel / 01.04.2019.

drago-pilsel-hnd-230118-fah-bProšli četvrtak uvečer jedan me je član Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva (umirovljeni novinar HTV-a) koji ne zna, čini mi se, normalno razgovarati, već je vazda uzbuđen, vazda diže glas, vazda nastupa kao da je on arhanđeo koji dolazi najaviti skori smak svijeta, nazvao i rekao, ni manje ni više, nego da sam ga silno uvrijedio time što sam se stavio na stranu onih koji žele uništenje Hrvatskog novinarskog društva, odnosno provesti otimačinu Novinarskog doma.

Kako sam ja već zašao u godine u kojima ne vidim smisao svađati se s arhanđelima, a kako su optužbe na moj račun teške, odlučio sam danas (dok, nakon punih deset godina, opet letim prema Južnoj Americi) dati na uvid što sam napisao i potpisao, a zbog čega sam, kada bi se gledalo iz perspektive Luburićevih ustaša na Bleiburškom polju, ispao gori nego zapovjednici partizanskih postrojbi. Što bi se reklo, Milan Basta je mala beba prema meni.

Kako, ponavljam, ne vodim bitke s bogovima, ja sam u petak 29. ožujka 2019. u 9 sati u jutro stigao u Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu i predao im sljedeći dokument:

Prigovorom sam na sebe navukao ljutnju i nerazumijevanje nedovoljno upućenih kolega (dapače, jedan je član Izvršnog odbora HND-a insinuirao da sam se stavio na stranu onih koji žele uništenje HND-a!!!), a to meni sada izaziva neprihvatljiv stres i ne želim niti smijem više na ovaj način ugrožavati svoje zdravlje

Carlos Zvonimir Pilsel
Adresa
OIB

OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU
ZEMLJIŠNOKNJIŽNI ODJEL

Zemljišnoknjižna stvar

POVLAČENJE PRIGOVORA
na rješenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu
Poslovni broj Z-8947/2019 od 21. veljače 2019.

Premda i dalje vjerujem da se kod spomenutog rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i dalje radi o nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja, da to rješenje implicira bitne povrede pravila zemljoknjižnog postupka i da se radi o nepravilnoj primjeni Zakona o zemljišnim knjigama, dakle, premda i dalje smatram da sve stoji kako sam naveo u prigovoru podnesenom 11. ožujka 2019. u 09:48 sati (Z-12705/19), povlačim spomenuti prigovor i to iz dva razloga:

  1. Ne želim se dovesti u situaciju da me članovi Hrvatskog novinarskog društva proglase odgovornim za eventualne nedaće našeg društva, a koje su posljedice nesavjesnog poslovanja prethodnih uprava, ali i nezakonitih radnji suda i drugih instanci.
  1. Prigovorom sam na sebe navukao ljutnju i nerazumijevanje nedovoljno upućenih kolega (dapače, jedan je član Izvršnog odbora HND-a insinuirao da sam se stavio na stranu onih koji žele uništenje HND-a!!!), a to meni sada izaziva neprihvatljiv stres i ne želim niti smijem više na ovaj način ugrožavati svoje zdravlje.

U Zagrebu, 29. ožujka 2019.

Carlos Zvonimir Pilsel, v.r.

***

Red je sada i da pojasnim što sam napisao i predao, na istoj adresi, u ponedjeljak 11. ožujka 2019.

Slijedi ono što sam obrazložio u sklopu prigovora na pokušaj da se novinarima otme zgrada koju su, kao zaklada, osnovali naši/e prethodnici/e 1927. godine.

Carlos Zvonimir Pilsel
Adresa
OIB

OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU
ZEMLJIŠNOKNJIŽNI ODJEL

Zemljišnoknjižna stvar

Prošli četvrtak uvečer jedan me je član Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva (umirovljeni novinar HTV-a) koji ne zna, čini mi se, normalno razgovarati, već je vazda uzbuđen, vazda diže glas, vazda nastupa kao da je on arhanđeo koji dolazi najaviti skori smak svijeta, nazvao i rekao, ni manje ni više, nego da sam ga silno uvrijedio time što sam se stavio na stranu onih koji žele uništenje Hrvatskog novinarskog društva, odnosno provesti otimačinu Novinarskog doma

P R I G O V O R

na rješenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu poslovni broj Z-8947/2019 od 21. veljače 2019.

Razlozi pobijanja rješenja:

  • radi nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja
  • radi bitne povrede pravila zemljišnoknjižnog postupka
  • radi nepravilne primjene Zakona o zemljišnim knjigama

Dana 8. ožujka 2019. godine pregledom zk. ul. 10218 k.o. Grad Zagreb utvrdio sam da je dana 21. veljače 2019. godine izvršena uknjižba hipoteke na suvlasnički dio 2 i to ”poslovni prostor u podrumu, prizemlju i polukatu površine 462,01 čm upisanog zk vlasnika Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2, Zagreb”.

Uknjižba je izvršena temeljem Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama od 18. veljače 2019. godine, te na temelju punomoći od 23. studenog 2018. godine.

Predmetnim Sporazumom osigurava se novčana tražbina u iznosu od 400.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Predmetnu uknjižbu hipoteke se osporava, s obzirom da sam član Hrvatskog novinarskog društva i neovisni novinar, iz razloga što potpisnici Sporazuma nemaju zakonsko ovlaštenje za stavljanje pod hipoteku, odnosno otuđivanje ili opterećivanje bilo kojeg dijela nekretnine Novinarskog doma, pa dakle niti navedenog posebnog dijela broj 2.

U prijedlogu se navodi ”punomoć”, a prema čl. 70. vrijedećeg Statuta HND određuje se da je

”Novinarski dom, izgrađen kao Zaklada hrvatskih novinara, materijalna je osnova za socijalnu i profesionalnu zaštitu novinara i ne može se otuđivati”.

S obzirom na to da Statut (niti čl. 70. Statuta) nisu mijenjani u smislu odobravanja ”otuđivanja” Novinarskog doma i narečena ”punomoć” je ništava. A čl. 17. Statuta HND je propisano da primanjem u HND član prihvaća prava i obveze propisane Statutom i potpisuje obvezu poštivanja navedenih akata, što potvrđuje i izjavom.

Sporazum radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava nije u skladu sa zakonom, Ustavom RH niti pravilima morala, osobito iz razloga što ”suvlasnički dio u naravi poslovni prostor u podrumu, prizemlju i polukatu površine 462,01 čm” kao takav u stvarnosti ne postoji, odnosno ne postoji jedna samostalna uporabna cjelina koja bi u stvarnosti imala takva obilježja i površinu kakva je opisana kao Etaža 2.

Dakle, nije moguće niti uknjižiti hipoteku na takav posebni dio koji u stvarnosti ne postoji.

”Novinarski dom, izgrađen kao Zaklada hrvatskih novinara, materijalna je osnova za socijalnu i profesionalnu zaštitu novinara i ne može se otuđivati”

Nadalje, posebni dio označen kao Etaža 2. nije u vlasništvu Hrvatskog novinarskog društva jer je u zemljišnim knjigama upisano postojanje Z A K L A D N I C E  iz 1927. godine, što je vidljivo iz povijesnog izvatka.

Općinski građanski sud u Zagrebu je dana 25. listopada 2018. godine donio rješenje o ovrsi broj Ovr-6927/18 kojim je određena ovrha na nekretnini u vlasništvu Hrvatskog novinarskog društva upisanoj u zk. ul. 10218 k.o. Grad Zagreb, a kako navedeni posebni dio broj 2. u stvarnosti ne postoji takav kakav je opisan kao Etaža 2, to se u slučaju pravomoćnosti rješenja o ovrsi ne može izdvojiti navedeni posebni dio ne samo iz razloga što potpisnici Sporazuma nemaju ovlaštenje za otuđivanje i opterećivanje predmetne nekretnine, nego i iz razloga što takav posebni dio u stvarnosti ne postoji pa se ne može ovrha odrediti na samo nekim posebnim dijelovima, a da se ne odredi i na drugim posebnim dijelovima.

Kako je rješenje od 21. veljače 2019. godine neobrazloženo, odnosno nema uopće obrazloženja, to proizlazi da nije jasno na temelju kojih razloga je sud usvojio prijedlog Hrvatskog novinarskog društva i odredio uknjižbu hipoteke.

Rješenje je nepotpuno jer nema OIB-a Hrvatskog novinarskog društva koje je navodno predlagatelj, a nepotpuni su i podaci navedeni u zemljišnim knjigama u zk. ul. 10218 k.o. Grad Zagreb jer i na posebnom dijelu broj 2. kako je gore opisan nije naveden OIB vlasnika tog posebnog dijela, pa su navedenim rješenjem bitno povrijeđena pravila zemljišnoknjižnog postupka jer se rješenja ne mogu donositi bez OIB-a stranaka.

Osporeno rješenje je protivno Zakonu o zemljišnim knjigama jer je u navedenom rješenju napisano da se uknjižba provodi na zk. ul. 8947 k.o. Grad Zagreb, a navedeni zk. ul. 8947 k.o. Grad Zagreb se uopće ne odnosi na nekretnine koje bi bile u vlasništvu Hrvatskog novinarskog društva.

Stoga, kako u rješenju nije utvrđeno pravilno činjenično stanje, nije niti pravilno primijenjen Zakon o zemljišnim knjigama, a i osporeno rješenje je nepravilno jer nije naveden OIB stranaka.

Sudu se predlaže prigovor usvojiti i preinačiti osporeno rješenje na način da se odbije uknjižba hipoteke na posebni dio broj 2 – Etaža 2 – kako je gore opisana u uvodu ovog prigovora.

U Zagrebu, 11. ožujka 2019. godine

Carlos Zvonimir Pilsel, v.r.

***

Zaključno, moja namjera nije bila nauditi Hrvatskom novinarskom društvu.

Sporazum radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava nije u skladu sa zakonom, Ustavom RH niti pravilima morala, osobito iz razloga što ”suvlasnički dio u naravi poslovni prostor u podrumu, prizemlju i polukatu površine 462,01 čm” kao takav u stvarnosti ne postoji, odnosno ne postoji jedna samostalna uporabna cjelina koja bi u stvarnosti imala takva obilježja i površinu kakva je opisana kao Etaža 2

Utemeljitelji Zaklade namijenili su Novinarski dom svim novinarima, pa čak i dopisnicima koji su u prolazu u Zagrebu, a ne samo novinarima ”Jugoslavenskog udruženja novinara – Sekcija Zagreb”, te 1927. godine. Smatrao sam da Novinarski dom i danas treba biti na korist svim novinarima, a ne samo članovima Hrvatskog novinarskog društva.

Pravosudnom manipulacijom na dijelovima zakladne nekretnine Novinarski dom želi se omogućiti stjecanje vlasničkih prava privatnim osobama koji nisu novinari. Izvršni odbor HND-a je nasjeo pravosudnim manipulacijama i provodi hipotekarno zalaganje dijela nekretnine Novinarskog doma, što ”učvršćuje” ranije upitna stečena vlasništva privatnih nenovinarskih osoba.

Kada me se optužuje da radim protiv interesa HND-a, želi se u stvari zamaskirati stvar. To što se Novinarski dom ne bi trebao knjižiti kao vlasništvo HND-a nego ostati Zaklada ne znači da Hrvatsko novinarsko društvo ne bi trebalo participirati u koristi od zakladne nekretnine. Zagovarajući tu stvar, ja nipošto nisam neprijatelj HND-a.

Ponavljam da je prema članku 70. stavak 1. važećeg Statuta Hrvatskog novinarskog društva ”Novinarski dom, izgrađen kao Zaklada hrvatskih novinara, materijalna je osnova za socijalnu i profesionalnu zaštitu novinara i ne može se otuđivati”.

Za kraj, uvaženi novinarski arhanđele: zašto smatrate da vi imate veća prava od naših kolega Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Marinka Čulića, Borisa Pavelića, Inoslava Beškera i niza drugih naših uglednih kolegica i kolega?

 

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     "Bleiburg" je sinonim ustaškog kolapsa i partizanske osvete
     Revizija ugovora s Vatikanom ostaje NE temom: HBK se slaže
     Pismo ljutim (neo)ustašama koji ne poznaju Evanđelje
     Jasenovac, NDH i pitanje hrvatske krivnje
     Predlažem da se smirite i razmislite o velikoj koaliciji
     U Buenos Airesu fra Josip Peranić na misi i dalje slavi NDH
     Genocid, ta strašna riječ, tako bliska Hrvatima
     Prva žrtva rata nije Josip Jović već Srbin Goran Alavanja
     Zoki Mad Max, brutalna verzija već poznatog/slabog premijera
     Izuzetno je pogrešno kazati da bi nam Franjo naudio i uništio nas

> Svi tekstovi ovog autora
  • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

  • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
  • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

    ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

    VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

     

  • vrijeme i suodgovornosti

  • Facebook

  • Donacije

  • Cigle

  • ekumena

  • javni servis

  • prometej

  • argentinski roman

  • povratak adolfa pilsela

  • u što vijerujemo

  • fraktura 1