autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Zlatni topuz

AUTOR: Eliezer Papo / 26.03.2024.

Foto: privatni album EP-a

Bio jednom jedan kralj vrlo mudar, vrlo moćan i vrlo bogat koji vladaše kraljevstvom toliko velikim da je trebalo sto godina da bi se došlo s jednog njegovog kraja na drugi. 

U jednom tako velikom kraljevstvu moralo je biti i zločinaca, haramija i lopova – ali dobri kralj ne htjede da se pomiri s činjenicom da i u najboljim kraljevstvima na svijetu uvijek postoje pojedinci velikih želja a male sklonosti ka radu, koji posižu za tuđim – nego odluči da učini sve kako bi iz njegovog kraljevstva posve nestalo prestupnika. 

No, donijeti odluku bilo je jedno – a sprovesti je nešto sasvim drugo.  Uostalom, kako uopšte otkriti sve bezakonike, okupiti ih i pohvatati?

Nakon dugog razmišljanja kralju pade na um da bi, umjesto da ih traži jednog po jednog, najbolje bi bilo kada bi se svi bezakonici pojavili u kraljevskoj palati sami od sebe i zajedno.

Jedan od kraljevih savjetnika predloži sljedeće rješenje:

Svi znamo da se lopovi odlikuju dvjema stvarima: lažju i željom za bogatstvom bez rada – stoga sam mišljenja da je najbolje da kralj proglasi takmičenje u laganju s vrlo visokom nagradom za onoga ko bi uspio sročiti priču koja nikako, ama baš nikako, ne bi mogla biti istinita.  Istovremeno, oni čija priča bi se mogla protumačiti kao istinita neka budu smaknuti zbog dosađivanja kralju.”

Kralju se predlog dopade veoma, i on naredi da se po svom njegovom kraljevstvu proglasi da se tog i tog dana na dvoru održava opšte nadmetanje u laganju – te da će pobjednik koji ispriča potpuno neodrživu priču biti nagrađen zlatnim topuzom – dok će oni čija priča bi se mogla protumačiti kao istinita biti smaknuti.

Čuvši carski proglas svi se neradnici, dangube, kradljivci i drugi bezakonici kraljevstva obradovaše velikom radošću. Evo prilike da čovjek bez velike muke postane bogat; a ko umije lagati, petljati i izmišljati kao ja – mislili su svaki za sebe, hrupeći ka dvoru – ne znajući, jadni, da je kralj postavio kraj sebe jednog starca kome je zapovjedio da kako ko od lopova ispriča svoju priču, odmah, počne odobravati govoreći: “tačno, tačno, tako je uistinu bilo – ja se sjećam…”

I tako svi bezakonici dođoše kralju na noge sami od sebe. Ulazili su u palatu jedan po jedan – da iz nje nikad ne izađu – jer starac, po kraljevskom nalogu, jednako odobravaše govoreći: “Da, da, uistinu je tako bilo…” ili “Jeste sjećam se, to se desilo…” – te kralj naređivaše da bezakonike smaknu jednog po jednog.

U onom kraljevstvu življaše jedan siromašni Jevrejin kome se, radi velike muke u kojoj je živjela njegova porodica, nije više mililo živjeti.  To, naravno, ne znači da se rečeni, lonđi di muzotrus[i] Jevrejiin odao laganju ili krađi – naprotiv: radilo se o poštenom čovjeku koji se bojao Boga i koji je držao Njegove zapovjedi. 

Kad ovaj siromah ču kraljevski proglas obradova se veoma – pa se i sam uputi dvoru, razmišljajući u sebi ovako: “Dao Bog pa nađem riječi koje će se dopasti kralju i dobijem taj zlatni topuz – daću ćerkama miraz da konačno nađu svoju sreću, sebi i ženi kupiću malo imanje – a ostalo ću podjeliti sirotinji – jer valja misliti i na svijet koji dolazi.”

Kad je došao red na njega, on stupi pred kralja i poče kazivati svoju priču koja, budući da se nije radilo o lažovu od zanata, nije zvučala nimalo nevjerovatno – ali nije uzalud pisano: “Čovjek sprema srce – ali je od Gospoda šta će jezik govoriti“[ii]  – dobri Bog kome je siromah čitavog svog života služio u čistoti srca, stavi mu u usta čudnovatu dosjetku koja iznenadi sve prisutne – a najviše samog siromaška: 

“Uzvišeni kralju, kao što ti je dobro poznato moj pokojni otac, neka mu se Bog smiluje, i tvoj pokojni otac, neka mu duša počiva u miru, bili su vrlo vrlo bliski prijatelji. Elem, moj otac je bio neizmjerno bogat – dok je tvoj otac bio siromašniji od mene danas.  Jednog dana tvoj otac, siromah, dođe kod mog oca, bogataša, s molbom da mu ovaj pozajmi malo para. Bogatom kakav je bio, mom se ocu ne učini pretjeranim da mu posudi kola puna dukata… Otad je prošlo mnogo vremena, mi smo osiromašili – a vi ste se uzdigli – pa sam mislio, ako je sve ovako kao što ja velim… da mi lijepo vratiš dug – a ako li nije… da mi daš nagradu pa da ja idem.”

Dvoranom zavlada tišina, sve oči bjehu uperene ka kralju u očekivanju njegovog odgovora. Poslije kraćeg razmišljanja mudri kralj poče ovako odgovarati Jevrejinu: “Sine Boga Živoga!  Istinu si rekao, vas Biblija, u koju i mi vjerujemo, naziva sinovima Božijim, djecom Božijom. U poređenju sa takvim moćnim Ocem – moj otac koji ne bješe nego kralj od krvi i mesa – uistinu i nije nego siromašak kao ti. A što reče da je tvoj Otac posudio mom ocu kola dukata – i to je tačno – jer sve što imamo na ovom svijetu posuđeno je od Boga…” 

Isprva iznenađen prefinjenošću vlastite priče – a sada zaprepašten kraljevim tumačenjem koje je “pokazivalo” istinost njegovih riječi, dobri Jevrejin poče strahovati od kraljeve konačne presude…  

Kralj je, međutim, već odavno uvidio da pred njim stoji stvarni siromah – a ne lopov i probisvijet – pa, ne htijući grijeha na dušu – a i raspoložen radi opšteg uspjeha njegova nauma, presudi ovako: 

“A što reče da si došao da ti damo natrag ono što je tvoj Otac posudio mom – kola dukata – vratiću ti pošteno. A budući da u tvojoj jednostavnosti nisi mogao ni pretpostaviti da je sve bilo ovako kako ti rekoh – nego si uistinu vjerovao da se radi o izmišljenoj priči – daću ti i zlatni topuz.”

To rekavši, kralj se diže i dostojanstveno napusti dvoranu, ispraćen pogledima dvorana koji se neskriveno divljahu njegovoj mudrosti i plemenitosti – dok siromašni Jevrejin zahvaljivaše Kralju svih Kraljeva i gospodaru svih obrata, koji čini čuda onima koji ga se boje i zapovijesti Njegove drže.

______________________________

[i] Ladino: londji di muzotrus – daleko bilo. 

[ii] Priče Solomonove 16:1.

 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Međ’ Istokom i Zapadom: struja na Božić
     Čovjek kao božanski AI eksperiment
     Šta je cionizam?
     Ham Ribi Elija(h)u Šamula i jugoslovenske časne sestre
     Kako molitva, sadaka i dobro srce produžavaju život
     Isti jezik – a ne razumiju se
     Nije lako shvatiti proroke
     Kako Bog nikad ne odbija dobro srce
     Molitva, sadaka i dobro srce produžavaju život i nagrađuju
     Šta sam iz Čiku Jerušalajma ponio u Veliki

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1