autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Žene, život, sloboda – godina dana revolucije koja traje

AUTOR: Ana i Otto Raffai / 21.09.2023.

Ana i Otto Raffai

”Ne može se poštivanje ljudskih prava otklanjati pozivanjem na religiju. Nema religije koja odobrava tlačenje, rat, diskriminaciju, ubijanje nevinih ljudi, pljačku nacionalnog bogatstva. (…) Dajte sve od sebe i natječite se u svim područjima života! Bog nas je sve stvorio jednakim. Boreći se za status jednakosti, poduzimamo ono što Bog želi od nas da učimo.”

Ove riječi je napisala dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine, iranska aktivistica ljudskih prava Shirin Ebadi (Izvor: Kristić, Alen, ”Graditeljice mira”, TPO fondacija, Sarajevo, 2012.). Dva desetljeća potom, u njenoj domovini, Iranu buknula je revolucija koja je naslovljena ŽENE, ŽIVOT, SLOBODA (perzijski Jin, Jiyan, Azadi).  

Sredinom rujna navršila se prva godišnjica ovog protesta. Revoluciju je zapalila vijest o smrti mlade Kurdinje Mahse Amini. U njoj kao da su se u praksu pretočile riječi iranske nobelovke.

Dok svakodnevno pratimo rat u Ukrajini, nenasilni otpor Iranki i Iranaca protiv religijskog terora u njihovoj zemlji ne nalazi jednako medijsku pažnju.

A ubijeno je tijekom protesta i u egzekucijama po hitnom postupku više od 500 ljudi, 60 djece, uhapšeno je više od 10.000 osoba. Novinar koji je objavio fotografiju utučenih roditelja Mahse Amini, u trenutku kada su saznali za njenu smrt, još uvijek je u zatvoru. Ovih dana, na godišnjicu smrti Mahse Amini organizirana je pojačana kontrola na ulicama Irana, a posebno u mjestu gdje je mlada djevojka pokopana.

Režim je represivan jer se boji, smatra iransko-francuska spisateljica Sorour Kasmaï (Emisija ActuElles na France 24. od 16. rujna 2023.). Protesti traju, ne više na način okupljanja oko vatre, masovnog izlaska na ulice. Ali nastavlja se u drugim oblicima.

Simbol otpora je marama: dok su je na početku otpora žene masovno na ulicama skidale, neke i palile, sada nastavljaju otpor tako da izlaze na ulice bez marame. To ih može koštati zatvora, ponegdje čak i života.

Režim se boji. Zakon je izglasan u parlamentu, daleko od očiju javnosti, da je strogo zabranjeno ne nositi maramu. Time režim podilazi radikalnim strujama u zemlji. Javnost je potpuno isključena čak ni tekst zakona nije poznat. Sve to navodi analitičare da se režim jako boji ovih protesta.

Boje se jer osjećaju da se žene više ne boje. Žene nisu tražile da se dokine zakon o nošenju marama. One su ga naprosto dokinule, smatra Sorour Kasmai i dodaje da na društvenim mrežama kruže video zapisi na kojima se vidi da u javnosti, na ulicama ili u autobusima, do 50 posto mahom mladih žena hoda bez marame na glavi, premda su svuda kamere, a ujedno riskiraju da ih uhapse i muče. Čak i da plate životom. Iz zatvora uhapšene pišu i dalje protiv režima, ne boje se.

Podsjećanje na iransku revoluciju žena nikako ne znači pozivanje na omalovažavanje muslimanki.

Njihov protest naprotiv neka bude inspiracija nama, ovdje u Hrvatskoj. Ako su one tako hrabre, da i uz rizik gubitka života simbolikom skidanja marame sa svojih glava pružaju otpor fundamentalističkim tumačenjima islama, možemo li i mi tražiti u njima nadahnuće da se nenasilno suprotstavljamo fundamentalističkim težnjama onih koji pod plaštem pobožnosti u javnosti zagovaraju čednost žena i autoritarnost muževa.

Tako se možemo suprotstaviti pobožnom nasilju u vlastitim redovima. Upravo tako možemo pokazati, a ne namećući svoj pogled na ”čednost” i ”autoritet” u rodnim odnosima, ”da poduzimamo ono što Bog želi od nas da učinimo”.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Mir je održiv i samo u miru možemo razgranati svoje živote
     Gospodo na trgovima, korizma je: odrecite se nasilja
     Da ljudi budu ljudskiji
     Rodoljublje nije batinanje petnaestogodišnjih Vukovaraca
     Mirovnjačke minijature ili koga biramo za svoje vođe
     Baš sada, unatoč svemu, poticaj Vjernika ZA MIR
     Nasilje nad ženom u Ljubuškom: ne bi se šteli mešat
     Nevidljiva naša empatija i objektivni osjećaj nesigurnosti
     Gdje se Bog događa?
     Drugačiji katolički odgovor za život

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1