autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Zemlja laži, neznanja i kiča, osudila je sebe na nestajanje

AUTOR: Volga Švorinić / 08.08.2023.

Volga Švorinić

Koliko neka zemlja drži do svoje budućnosti, odnosno građana i njihovog opstanka, najbolje se vidi po tome koliko pokazuje interesa i ulaže sredstava u obrazovanje. Jer znanje je jedina autentična ljudska moć, bez kojeg nema stvaranja dobara koji čine temelj svakog opstanka.

Ta činjenica je poznata od najranijih vremena ljudske povijesti, pa zvuči pomalo smiješno ponavljati je i upisivati u ”igračku” zvanu kompjutor, dok ti upravo ”blinka” android, upozoravajući te da se u blizini, pred koju minutu zatreslo, jačine 4 po Richteru i da se sutra očekuje oluja.

Nekada se i u ovom dijelu svijeta i u ovoj maloj zemlji, cijenilo to neprocjenjivo blago, unatoč svim Scilama i Haridbama koje su je kočile i razapinjale. Rađale su se i u njoj mudre glave, neke od njih zadužile su čovječanstvo za vječnost.

Mudra je glava preduvjet složenog učenja, ali ne i garancija, za stjecanje znanja se mora boriti i izboriti dugim, sustavnim, mukotrpnim radom, slobodnim umom i duhom.

Bilo je, naravno i uvijek će ih biti, onih, taštih, ispraznih, ambicioznih pojedinaca, koji su posjedovali materijalnu i/ili političku moć, pa su se raznim marifetlucima uspijevali ubaciti u ta sveta polja odabranih, kako bi na sliku svoje lažne moći stavili okvir lažne pripadnosti intelektualnoj eliti. Ipak, bili su to ekscesi, a ne masovna pojava.

Danas živimo u zemlji, koja, navodno, pruža šansu talentiranima da se u njoj ostvare i razvijaju do granice svojih potencijala. Da u skladu sa svojim postignućima i doprinosima zajednici, budu adekvatno cijenjeni i nagrađeni. Da budu na ponos svoje domovine, povezuju je s razvijenim svijetom i časno predstavljaju. Ništa nije dalje od istine!

Već tri desetljeća vladajući uništavaju sve što bi moglo potaknuti mlade da učenje i znanje postane njihov prioritet i fokus. Oni rijetki, koji to sami prepoznaju i ulože ogroman napor i sredstva da se kvalitetno obrazuju i samoobrazuju, u najvećem broju napuštaju zemlju.

Sve je manji broj istinskih intelektualaca s pokrićem da pripadaju znanstvenoj i duhovnoj eliti ove sredine. A da farsa bude još besprizornija, sve je veći broj ”naštancanih”. Jer, u ovoj je zemlji sve na prodaju.

Pa tako na policama uz drvene čaplje i bukare, poredani su i dokumenti, namijenjeni dokazivanju autentičnost razine i stupnja nečijeg obrazovanja. S praznom rubrikom za upisivanje imena i prezimena.

U ovoj zemlji, akademske titule sve manje izazivaju poštovanje, jer je sve više onih, koji ih kupuju na buvljacima i njima se lažno predstavljaju, ne bi li što dublje zagrabili u kazan političke i svake druge moći. Upravo je sramotno, ispred mnogih imena čitati akademske reference, znajući kako su do njih došli.

Ali to je naša stvarnost, koja se svakim danom sve više otkriva, kao život u laži. Laž je osvojila i zadnju stepenicu na piramidi znanja. Oni, koji se s tim ne mire, odlaze daleko. Mnogi prilagođavaju i izdaju sami sebe.

Loše nam se piše! Zemlja, koja je izabrala i dopustila da njome vladaju ljudi laži, neznanja i kiča, osudila je sebe na nestajanje. Bolje nije ni zaslužila.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Optužujem! Ugrozili ste nam egzistenciju!
     Metastaze društva završavaju s oružjem u dječjim rukama
     ''Gute reise!'', ''Bis bald!'', ''Auf Wiedersehen!'' A mi?
     Roditelji djecu predaju trovačima njihovih neiskusnih mozgova
     Nezaustavljivo isplivavaju izmeti taloženi tri decenije
     Kujica Đina zaslužuje više nego samo stasom veliki premijer
     Do kada ćemo svojatati BiH?!
     Zvala se Jugoslavija (čitanje na vlastitu odgovornost)
     Zvala se Ružica
     Nije ti ništa, to ti je (samo) psihički

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1