autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Zaustaviti učestala protuhrvatska i protusrpska verbalna očitovanjia

AUTOR: AUTOGRAF / 01.02.2023.

Slika: Pixabay

Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održana je u utorak 31. siječnja 2023. u Biskupskom domu u Požegi. Na drugom dijelu sudjelovao je i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk. Tom prigodom sudionici su dali priopćenje za javnost koje donosimo u cijelosti.

 1. Mi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, okupljeni 31. siječnja 2023. godine u Biskupskom domu u Požegi, razmatrali smo stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije u Republici Hrvatskoj te iz Srijemske biskupije u Republici Srbiji i njegove posljedice.

Svjesni da Crkva nije u mogućnosti zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje.

Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao a koje ostaju same. Pastoralni djelatnici u našim mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani su zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente.

Naime, iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućujemo iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet. To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu.

 1. U odjeku nedavno završene Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, susreli smo se u drugom dijelu skupštine s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, čiji pravoslavni vjernici žive zajedno s katoličkim vjernicima, većim dijelom na području Požeške biskupije, a u određenom broju i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Zajednički smo razmotrili ono što je moguće učiniti za unapređenje naših međusobnih odnosa, zasjenjenih učestalim negativnim protuhrvatskim i protusrpskim verbalnim očitovanjima, kako na političkoj razini, tako u medijima i u Hrvatskoj i u Srbiji, pokatkad i u crkvenim krugovima.

Pored toga, utvrdili smo da teška ratna stradanja u Ukrajini među ostalim bude i sjećanja na sve što smo proživjeli kod nas u ratu 1991.-1995., unoseći u naše međusobne odnose dodatnu količinu nesigurnosti i nepovjerenja. Navedeno stanje potiče strah u žiteljima Hrvatske i Srbije, napose kod preostalih Hrvata u Srijemskoj biskupiji, pokrećući ih na daljnja iseljavanja.

Radujemo se nastojanju političara iz dviju spomenutih država koji se u novije vrijeme trude oko međusobnog zbližavanja i pronalaženja mogućnosti rješavanja i najtežih pitanja, te pridonesu smanjenju međunacionalnih i međudržavnih napetosti, očitujući spremnost da svim svojim građanima osiguraju pravedni mir i sigurnost u vlastitoj domovini i domu.

Svjesni našega evanđeoskog poslanja, uviđamo kako kao pastiri Katoličke i Pravoslavne Crkve trebamo obnovljenom osjetljivošću izgrađivati međusobno povjerenje i poštovanje, promicati praštanje, pomirenje i zajedništvo.

To je, naime, poslanje koje nam je povjerio zajednički Gospodin Isus Krist, te smo pozvani vjernicima i drugim građanima naših zajednica biti primjer i ohrabrenje u jednakim nastojanjima. Zadaća je to koju smo zajedno s drugim biskupima u Republici Hrvatskoj javno preuzeli i na koju smo početkom 2022. godine pozvali sve vjernike u dokumentu “Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje”.

✠ Đuro Hranić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

✠ Đuro Gašparović
srijemski biskup

✠ Fabijan Svalina
srijemski biskup koadjutor

✠ Marin Srakić
đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru

✠ Ivan Ćurić
đakovačko-osječki pomoćni biskup

(Požeška biskupija / IKA)

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Prizanja HND-a za 2023. – glavna nagrada Dori Kršul
     In memoriam Damir Matković
     Biskupi Europe za proširenje EU kao “snažna poruka nade”
     Neoustaški nasrtaji na kampanju ''Hrvatska treba Srbe''
     In memoriam: Mirjana Krizmanić
     Upozorenje Milanoviću. Moguće i poništavanje listi
     Bog je bio moja snaga i pjesma i moj Spasitelj
     In memoriam: Danijel Dragojević
     Vijeće časti HND-a: Bratičević vs Bat / Naš odgovor na laž
     Božićna poslanica arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1