autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Udruga ”Nismo same” je ono lepše lice naše Domovine

AUTOR: Ivan Zidarević / 12.06.2023.

Ivan Zidarević

Svake godine u poslednjoj nedelji meseca maja (od 25. do 31. maja) obeležava se Evropska nedjelja borbe protiv raka. Tako smo i ove godine mogli da čujemo kako dijagnozu raka u Domovini godišnje dobije oko 25.000 ljudi, a oko 13.000 osoba nažalost i umre od ove opake bolesti. Medicinski stručnjaci su unisoni: ne pušite, pazite šta i koliko jedete, krećite se i bavite se nekom fizičkom aktivnosti.

Iznova osluškujemo kako je pušenje jedan od glavnih uzročnika izazivanja više hroničnih bolesti među kojima su i maligna oboljenja. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je duvan odgovoran za više od osam miliona smrti svake godine, od kojih je 1.2 miliona nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu.

Kako mi volimo da smo u svemu pogubnom na vrhu, socijalna i zdravstvena zapuštenost je izgleda agenda svih vlasti, u Domovini je svaka treća odrasla osoba pušač. Prema percepciji dostupnosti cigareta mi smo porazno iznad proseka i 69 % naših učenika je potvrdilo da su im cigarete (koje izazivaju zavisnost) prilično ili lako dostupne. Toliko o zaštiti najmlađih i ”najmilijih”.

U Mauritaniji, zemlji zapadne Afrike, žene se doslovno tove kao stoka kako bi bile poželjnije za udaju jer je biti morbidno debeo sinonim za bogatstvo i stvar je društvenog prestiža. Ovaj kulturološki problem nemerljivo utiče na oskudno zdravlje devojčica i žena jer se slanjem u ”kampove za debljanje” primoravaju da unose i do 15.000 kalorija dnevno (normalna dnevni prosek je od 2.000 do 3.000 kalorija). Nije nebitno navoditi kakve sve zdravstvene probleme, odmalena, proživljavaju do svoje prerane smrti.

Mi o Africi znamo samo koliko i o safariju, a odnedavno i o DR Kongu i Zambiji. Oni nisu mi, ali se mi ponašamo, dugoročno, kao i oni.

Prema prognozama do kraja ove decenije broj gojaznih u Domovini preći će milion ljudi. U većem riziku od debljanja su stariji od 65 godina (to je kod nas četvrtina stanovništva) i deca kojih je 35 % već sa prekomernom telesnom masom. U Evropskoj uniji smo prvi po debljini u odrasloj dobi i peti po debljini u dečjoj dobi.

Uz stres koji krasi modernog čoveka, čak se u oglasima za posao navodi da se jave samo oni koji su spremni da rade u stresnom okruženju, sve prethodno nabrojano jesu okidači koji dokazano izazivaju neku vrstu malignog oboljenja.

U situacijama kada se i potvrdi dijagnoza čini se da se čitav svet urušava i da život gubi svaki smisao jer predstoji neizvesna borba u kojoj je čoveku kao društvenom biću za preživljavanje i oporavak najbitnija podrška drugog čoveka.

Od 2017. godine u našoj Domovini postoji i aktivno pomaže jedna od najvažnijih udruga ”Nismo same”, sa sinonimom boje lavande, i dve hrabre žene koje vole pse. Za ljubitelje pasa ovaj aneks, da se više ništa ne napiše – ali da vole životinje, najsolidniji je argument da im se pokloni poverenje bez zamuckivanja i naknadne pameti propitivanja.

Predsednica i osnivačica udruge ”Nismo same” Ivana Kalogjera – horoskopski jarac i njena dopredsednica Goranka Perc – horoskopski rak, kroz svoje iskustvo borbe protiv najteže bolesti iz dana u dan demonstriraju snagu volje i milosrđa (empatije).

Iz vizije za socijalnom pravdom izrasla je opipljiva podrška ženama koje se bore protiv malignih bolesti i kojima uz psihološku podršku porodice i okoline neretko nedostaju i finansijska sredstva. Jer ustavom socijalna Domovina nije tako blagonaklona u praksi, većinom je to samo navedeno na nerecikliranom papiru te se građani snalaze i jedni od drugih zavise.

Glavni projekat Udruge, za koji su dobile i niz nagrada, jeste ”Nisi sama – ideš s nama” na kojem sarađuju sa udruženjem Radio Taxi Zagreb. Iako broj vožnji varira, baš su tokom prošle godine platile 6.904 vožnje za 247 žena! Kako se radi o različitim ljudskim sudbinama, ne samo dijagnozama, nije retkost da je za jednu ženu pod terapijom neophodno da se prikupi i više od 1.000 evra za prevoženje od tačke A do tačke B (i obrnuto).

”Jako me je mučio problem prijevoza na i s kemoterapije. Mene su vozili frendovi, ali upoznala sam žene koje su u bolesti doslovce bile same. Nakon što je Jutarnji objavio dnevnik moje bolesti javila mi se jedna mlada žena koja se liječila u Nizozemskoj i kad te nema tko odvesti na kemo, možeš koristiti taksi u sklopu police osiguranja. Negdje u to vrijeme Zaklada Solidarna raspisala je natječaj za ženske inicijative za žene ”Drugotna na sav glas” i ja sam se na nagovor frendica (kao građanka) javila s idejom taksi prijevoza na kemoterapiju i tako je sve počelo”, potvrđuje horoskopski jarac, pardon, Ivana.

U svom radu Ivana i Goranka, uz volju i podršku nekoliko desetina volontera, imaju i hvalevredan EU projekat ”Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” koji se temelji na inicijativi ”Zdrava kava s doktorima”. Imenovanje sa “Zdrava kava” je simbolično jer hrvatski čovek voli da ispija kafu i satima prolazi sve (ne)bitne teme.

Kroz svoj rad su detektovale da je u malim sredinama rak kao bolest i dalje društveni tabu te dovođenjem i razgovorom sa vrhunskim doktorima, uz kafu, vrše demistifikaciju i dekonstrukciju svih zabluda, ali i stida.

Upravo se takav stid, to je onaj osećaj nelagode koji nam nameću i drugi, razbija i deljenjem svojih iskustava koja mogu da budu prekretnica i podrška onima koji nisu dovoljno vešti, možda su manje hrabri ili su samo introvertniji, da pitaju.

Na stranicama Udruge postoji deo ”Vaše priče” koje su tu da pokažu da je slabost jednako prisutna kod svih, ali i da je borba i volja za životom isti imenilac svake priče.

Dok im želimo puno uspeha u daljem radu, više donatora i agilne javne uprave, svakako bismo trebali da ih podržimo (kao pojedinci, ali i institucije) u nastavku projekta ”Rad i rak” koji je usmeren prema unapređenju radno-pravnog statusa onkoloških pacijenata, a koji sinergično ostvaruju sa Koalicijom udruga u zdravstvu.

Udruga ”Nismo same” je ono lepše lice naše Domovine. To su oni pupoljci, boje lavande, koji trebaju posebnu pažnju i negu kako bi se ono najbolje održalo i opstalo u ovim našim surovim i negostoljubivim uslovima za život.

Tako bismo trebali, da smo uređeniji a nismo, da znamo koliko je važna inicijativa nastala na ličnom iskustvu sa ciljem pomoći bez finansijske dobiti koja vrši (može da plati) nelegalnu betonizaciju najlepših uvala po Jadranu.

Za Ivanu i Goranku i sve njihove volontere i donatore!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1