autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

TikTok : Tiktak

AUTOR: Milan Rakovac / 03.06.2023.

Milan Rakovac

Ča je je, drioman si, moran kupiti pametnu uru, smartvoč. Štijen ča pišu uvi novi merli ‘štuti: moreš biti i trubilo, ma ko imaš smartvoč, šubito si puri Ajnštajn. Propio in corsa i fa ‘ste machine inteligenti e i disi che oramai le divneta geniali. I ča sad? Čovik je u strahu da će mu TikTok tiktak zapovidati, a joh te pametne makinete…

I ča dela brižan čovik – tutta forza kupuje propio te inteligentne štrigarije, kako ča ja smartvoč, šperajući, valja, da će biti napro pametan?

I plače na ramenu Atene i Minerve, kako ča nas je učija nautiki jedan, mlade potporučnike Jugoslavenske ratne mornarice, potporučnik pileći mozak: ”Ideš po palubi, brod isplovljava, a ti nisi naredio da se skine čelični konopac, i? Pukne čelik-čelo i odreže ti glavu, a ti se lupiš po čelu – ma di mi je bila glava?!”

A tako nas i Sidharta, uzalud, upozorava, još prije deset godina:

Sinovi in hčere
tole je za vas
O, kako je lep
tale Novi Svet,
ki se nad pepelom dviga
In kako je lep
tale Novi Svet,
zdaj lahko ponovno diham
Sever je zaseden
Jug je velik strah
Vzhod so dali norcem
in Zahodu mraz

Smartwatch je naša stvarnost, no, ajde de, učimo mašine da budu pametne, ali šta s nama kada pametna mašina shvati da je pametnija od čovjeka? I da joj čovjek treba onoliko koliko čovjeku treba, recimo, miš ili vrabac? I što onda kada taj miš/vrabac u zakržljalom mozgu shvati da više nije potreban?

Ali, on je lukav, tu je Smartwatch, prava poslastica za lakoumne, pa on brže-bolje za nevelik novac kupi mudri sat, pa ga pita, recimo: Hoću napisati roman, a MU (mudra urica) mu veli: Ne, ja ću napisati roman, a ti ćeš ga čitati, DOK BUDEŠ ZNAO ČITATI…

Ili, ona me ne voli, kako da me zavoli? NO WAY, nikako. I šta da radim? Prereži si žile, skoči sa zvonika katedrale, odi u samostan, u klečavce…

OK, ne znamo što nam sve može AI (umjetna inteligencija), ali zato se trudimo što brže je razvijati.

No, no, lako je šaliti se, ali prisjedne šala kad pogledaš statističku stranu tog enormnog obećanja-prijetnje ljudskom rodu.

Future of Life Institute (FLI) objavio je otvoreno pismo u kojem traži uvođenje moratorija na razvoj AI-ja. Pismo je potpisalo više od 27.500 istraživača i drugih upućenih ljudi, uključiv Elona Muska, Stevea Wozniaka, Andrewa Yanga…

U pismu su pozvali na polugodišnju pauzu i upozorili na ”nekontroliranu utrku” za razvoj i primjenu tehnoloških, digitalnih umova koje nitko – čak ni njihovi tvorci – ne može razumjeti, predvidjeti niti kontrolirati, te čine ”duboke rizike za društvo i čovječanstvo”, jer mogu dovesti do ratova, diktature, dezinformacija, manipulacija, gubitka ljudskog dostojanstva.

Čak i direktor OpenAI-ja Sam Altman izjavio je pred američkim Kongresnim odborom za pravosuđe da reguliraju umjetnu inteligenciju i predložio stvaranje nove državne agencije koja bi licencirala i testirala najmoćnije AI modele. Također je upozorio na moguće zloupotrebe tehnologije kao što je ChatGPT za širenje dezinformacija, emocionalnu manipulaciju i ciljanje dronovima. No, zna se da OpenAI neće odustati od razvoja GPT-5…

Jedna od špekulacija je da bi GPT-5 mogao zahtijevati 200 do 400 puta više računalne moći od GPT-3. A čovjeku bi trebalo oko 32 milijarde godina za ono što AI učini u jednoj sekundi. Horror universalis, zastrašujuće brojke, zar ne?!

Sada čovjek (stručnjak!, a ne pisac ”opće prakse” kao ovaj autor) ne zna kako će se razviti umjetna opća inteligencija (AGI). Jedni drže da je to daleka budućnost, to jest SF.

Drugi, kao izvršni direktor Googleovog DeepMinda Demis Hassabis, da se umjetna opća inteligencija može razviti već ”u roku od jednog desetljeća”.

Alan Turing implicira da stroj može imati ”ljudsku inteligenciju”. AGI bi bila revolucionarna prekretnica u razvoju umjetne inteligencije, no neki stručnjaci se slažu da AGI možda ne bi bila najbolja stvar koja se može dogoditi ljudskoj vrsti – nego (ufff!) konac čovječanstva.

Cio mio, me par che qua saremo coti e friti, pero, sempre podemo cantar con Orietta Berti quel ritornel storico:

Fin che la barca va lascia la andare
Fin che la barca va tu non remare
Fin che la barca stai a guardare

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Zar će europska mladost u Ukrajinu s djedovim šmajserima
     Rat je kao zrak i voda
     Čeka nas vruće proljeće, altroke klimatske promjene!
     Ženska prava? Općeljudska prava!
     U Istri ima mjesta za svakoga za život, rad, zaradu i provod
     Ma ča, čovik valja da vajk dela, ako ne dela, ni čovik...
     ''Sociopitalizam'' ili kraj historije
     Fast food, fast living and slow thinking
     U Đorđu Matiću ćutin pričiže fundamiente
     Čovjek protiv života vs. Čovjek za život

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1