autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Teologija u Osijeku: Od Katančića do Kraljika

AUTOR: Peter Kuzmič / 11.09.2023.

Peter Kuzmič

Mnogi znalci u Teološkom evanđeoskom veleučilištu (poznatijem pod ranijim imenom kao ETF – Evanđeoski teološki fakultet) prepoznaju ”nezaobilaznu instituciju u visokom školstvu Republike Hrvatske i šire” te ”stožerno teološko učilište za crkve reformacijske baštine u postkomunističkom svijetu”.

U više od 60 zemalja svijeta na svim kontinentima danas ćete naći duhovne djelatnike, pastore, evangelizatore, vjeroučitelje, superintendante i biskupe, znanstvenike, pisce i druge vjerske, kulturne i društvene djelatnike koji su studirali u Osijeku, te se ne samo TEV nego i grad Osijek, kako je višekratno isticao prof. dr. sc. Zlatko Kramarić, njegov tadašnji gradonačelnik, danas veleposlanik, mogu ponositi ovim svojevrsnim ambasadorima našega grada.

Prije točno 40 godina ETF je iz geostrateških razloga iz Zagreba preselio u Osijek. Kontekstualni razlog je bio u tome što je najveći broj protestantsko-evanđeoskih crkava pa time i studenata bio iz Slavonije i obližnje Vojvodine. Selidbi je svakako doprinijela i kupovina oronule židovske sinagoge, koja je nakon obnove kao ”donjogradska ljepotica” postala središtem novog kampusa.

Kada je 1983. godine u osječkoj sinagogi interkonfesionalnim simpozijem obilježen početak redovnog studija teologije u tom gradu, neki su znalci u svojim nastupima istaknuli vrlo zanimljivu povijesnu notu koja zaslužuje spomen i u ovom kontekstu.

U gradu na Dravi, u Franjevačkom samostanu u Tvrđi boravili su, studirali i predavali naši veliki duhovni prethodnici. To su bili fra Matija Petar Katančić, glasoviti prevoditelj Svetoga pisma i drugi slavonski velikani uma, primjerice, pjesnici Ivan Velikanović i Josip Pavišević, gramatičar Marijan Lanosović, neko vrijeme i Blaž Tadijanović, provincijal i književnik, stric pjesnika Dragutina Tadijanovića.

U samostanu u osječkoj Tvrđi je od 1724. godine djelovalo franjevačko učilište teologije, a tu se dugi niz godina predavala i filozofija kao zaseban studij. U sklopu i pod upravom osječkog teološkog učilišta radila je i prva tiskara u Slavoniji, koju su kasnije zbog siromaštva franjevci bili primorani prodati jednom osječkom privatniku. Car Josip II. je pod utjecajem germanizacije nažalost 1783. godine ukinuo osječki teološki fakultet.

Točno 200 godina kasnije, spomenute 1983., iako eklezijalno drugačije definiran, Evanđeoski teološki fakultet u istom gradu otpočinje redovitim studijem teologije. Kako je na spomenutom simpoziju naglasio jedan visoko pozicionirani međunarodni stručnjak, bio je to početak novije povijesti ”osječke teologije”.

Evanđeoski se fakultet u međuvremenu razvio u značajno i međunarodno afirmirano interdenominacionalno teološko učilište. Neki njegovi bivši studenti danas su svjetski poznati intelektualci koji drže vodeće katedre teologije i biblijskih znanosti na glasovitim sveučilištima, od Yalea do Sorbone i dalje.

Ta ekumenski usmjerena i europski orijentirana povijesna činjenica od nezanemarivog je i smjerodavnog značaja te se njegove višestruke dimenzije, bogati plodovi, razvojni potencijali i znakovitost danas intenzivno proučavaju i međunarodno vrednuju.

Prevoditelj Svetoga pisma Matija Petar Katančić (rođeni Slavonac, Valpovo, 1750. godine) isticao se svojom erudicijom i enciklopedijskim znanjem zbog kojeg je proglašen ”najučenijim Slavoncem svoga vremena”, a neki ga danas smatraju i jednim od najvećih hrvatskih intelektualaca svih vremena.

Bio je poliglot koji je dobro znao latinski, grčki, mađarski, njemački i talijanski jezik, a uz to je naizgled posjedovao solidno znanje hebrejskog i francuskog jezika.

Visokoškolski studij teologije i filozofije je završio u Osijeku da bi zatim studirao poetiku, retoriku i estetiku u Budimu. U međuvremenu je radio kao gimnazijski profesor u Osijeku i Zagrebu, a vrhunac akademske karijere bila mu je sveučilišna katedra u tada slavnom Budimu. Moramo dodati da zapažena karijera nije slavno završila zbog politički motiviranog prisilnog umirovljenja i tužne izolacije.

Katančić je prepoznatljiv i priznat kao pjesnik, estetičar, književni teoretičar, prevoditelj, leksikograf, arheolog, kartograf i numizmatičar, čiji je doprinos hrvatskoj znanosti i kulturi nemjerljiv i u nekim aspektima još uvijek nedovoljno istražen. Između ostalog smatra ga se i ocem moderne hrvatske arheologije.

Kao primjer njegove erudicije spomenimo da je istraživao etnički karakter naroda na Balkanu (”Filološko istraživanje o pradavnoj domovini Hrvata” – ”In veterem Croatorum patriam indagatio philologica”, 1790.), geografiju hrvatskih krajeva u rimsko doba, ali i stari jezik Panonaca (”Ogled filologije i geografije Panonaca” – ”Specimen philologiae et geographiae Pannoniorum”, 1795.).

Katančić je sedam godina radio na prijevodu cijeloga Svetoga pisma na hrvatski jezik. Zaslugom njegova prijatelja fra Grgura Čevapovića prijevod je (poslije njegove smrti) 1831. godine tiskan u šest svezaka, dvostupačno uz paralelni latinski tekst.

Ovdje kao važnu fusnotu moramo dodati da Katančić nije prvi prevoditelj Biblije na hrvatski jezik jer je prvi sačuvani cjeloviti prijevod načinio Bartol Kašić. Katančićeva je Biblija prvi tiskani prijevod na jeziku kojim se on toliko ponosio.

Katančić bi danas bio ponosan na suvremeni osječki teološki fakultet (sada veleučilište), a želimo vjerovati da bi on, da živi u naše postkoncilsko i stoga ekumenski otvorenije vrijeme, bio jedan od vodećih profesora biblijskih znanosti na TEV-u.

Katančića smo se ovih dana prisjetili na TEV-u prigodom primopredaje dekanske dužnosti mladom kršćanskom lideru i izvrsnom teologu dr. sc. Daliboru Kraljiku. Ovim mu putem želimo još jednom čestitati te zaželjeti Božje mudrosti i duhovno-intelektualne odvažnosti u vođenju ove polustoljetne i globalno prepoznatljive visokoškolske institucije.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima
     Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1