autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja

AUTOR: Peter Kuzmič / 28.10.2023.

Peter Kuzmič

Prošli tjedan sam boravio u američkoj saveznoj državi Kentucky. Svijet je za tu ne baš preveliku državu uglavnom saznao zbog slavnih konjskih utrka koje se tamo održavaju uz veliku javnu pozornost i folklornu pompu. A posljednih desetljeća se nezaobilaznim konjima kao sladokusni propagator pridružio onaj simpatični starac koji je izumio, po njemu imenovani, Kentucky Fried Chicken.

Meni je ukazana velika čast što sam pozvan da budem glavni govornik prigodom stote obljetnice Teološkog fakulteta Asbury, visokoškolske ustanove koja je s istoimenim sveučilištem globalno proslavila državu u kojoj se nalaze. Kada je potkraj veljače ove godine izbio najnoviji val probuđenja u Asburyju stotine tisuća duhovnih tragača iz cijelog svijeta su tri tjedna hodočasnički opsjedale taj mali ”grad probuđenja”.

Sintagma Asbury Revival odnosi se, pak, na važan pokret vjerskog oživljavanja koji se dogodio početkom 19. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Središnji događaj ovog duhovnog probuđenja odigrao se u malom gradu Asburyju, Kentucky, 1800. godine, otuda i ime, iako se prvenstveno radi o osobi Francisu Asburyju (1745. – 1816.), vodećem metodističkom propovjedniku i glavnom nositelju tog pokreta duhovne probude.

Ovo duhovno oživljavanje (awakening) dio je Drugog velikog buđenja, razdoblja vjerske obnove koje je imalo značajan utjecaj na američko društvo. Tijekom Asbury Revivala i Drugog velikog buđenja, došlo je do značajnog porasta religioznosti i vjerskih aktivnosti u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država. Takozvani susreti preporoda bili su obilježeni gorljivim propovijedanjem, duhovnim pjesmama i pozivom na obraćenje i otkupljenje.

Povjesničari su Second Great Awakening nazvali u kontekstu Prvog (First Great Awakening) čiji predvodnik bio slavni govornik i veliki intelektualac Jonathan Edwards, koje se proširilo tridesetih godina 19. stoljeća, i Trećeg (Third Great Awakening) u drugoj polovici istog, a čiji je najpoznatiji pokretač bio Charles Finney. Prvo veliko buđenje je bilo dio šireg i većeg vjerskog pokreta obnove koji se u tom vremenu širio u Engleskoj, Škotskoj i Njemačkoj.

Važno je napomenuti da su ti pokreti obnove imali utjecaj ne samo na religiju, već i na društvena i politička područja. Smjerodavno su utjecali na rasprave o ropstvu, obrazovanju, pitanja ravnopravnosti žena i društvenim reformama u Sjedinjenim Državama.

Drugo veliko probuđenje je bilo izuzetno uspješno i produženo zahvaljujući evangeličkoj inovativnosti i organizacijskim vještinama. Radilo se o vrlo prikladnoj prilagodbi pionirskim uvjetima u novoosnovanim kolonijama.

Evangeličke (bolje i preciznije ćemo ih dezignirati evanđeoskim kako bismo izbjegli zbrku oko evangeličkog kao luteranstva) su se u velikoj mjeri oslanjale na putujuće propovjednike kako bi dosegle proširena područja u kojima nije bilo ordiniranih pastora pa se otvarao prostor za laike koji su zatim preuzimali i mnoge administrativne uloge u crkvama.

Povjesničari se slažu kako Drugo veliko probuđenje obilježava jednu fundamentalnu tranziciju u američkom vjerskom životu. Mnoge ranije religijske grupacije su potkrepljene kalvinističkom tradicijom naglašavale potpunu iskvarenost (total depravity) ljudskih bića i vjerovale da mogu biti spašene samo po Božjoj milosti.

Novi je evanđeoski pokret, međutim, stavio veći naglasak na ljudsku sposobnost da stvari mijenja na bolje. Ističući da svaki pojedinac može svojom ”slobodnom voljom” izabrati, to jest, odlučiti, da bude spašen te naglaskom da je pristup spasenju otvoren za sve ljude. Drugo veliko probuđenje je, dakle, prihvatilo optimističniji pogled na ljudsku situaciju.

Ponovljena i raznorodna probuđenja su u tih nekoliko desetljeća 19. stoljeća pretvorila Sjedinjene Države u više i jasnije protestantsku zemlju nego što su to bile ranije. Tome treba dodati da je Drugo veliko probuđenje otvorilo veći prostor za javne uloge bjelkinja i mnogostruko veću afro-američku participaciju u kršćanstvu.

Religija je igrala središnju ulogu u američkom protestantizmu tog vremena obilježenog mnogim podjelama i nastajanjem različitih denominacija. Prevladavalo je generalno mišljenje da je poželjno da se održavaju brojni javni vjerski skupovi s naglaskom na probuđenju.

Možemo zaključiti konstatacijom da su preporodna obnova u Asburyju i Drugo veliko probuđenje važni dijelovi vjerske i kulturne povijesti Sjedinjenih Država te da su u znatnoj mjeri oblikovali ne samo vjerski život nego i kulturni krajolik zemlje u to vrijeme.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom
     Teologija u Osijeku: Od Katančića do Kraljika

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1