autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Smena Nataše Tramišak bez vidljivih posledica po ikoga

AUTOR: Ivan Zidarević / 06.02.2023.

Ivan Zidarević

”I ja volim pozorište, ali ne u svojoj kući”.

Osim što se radi o slikovitoj rečenici, koja nas opisuje uzduž i popreko, ona je i sinonim za čuvenu TV seriju ”Pozorište u kući” koja je prvi put emitovana daleke 1972. godine, u onoj ”tamnici naroda” nakon političkog Hrvatskog proleća.

Serija je predstavljala srećnu srednju klasu jugoslovenskog društva koja je sanjala neki bolji, vrli, svet sa svim svojim komičnim situacijama koje se vezuju za bilo koje domaćinstvo, tada, i ništa drugačije ne bi bilo ni sada osim što nam je srednja klasa u izumiranju.

Imajući u vidu da smo u našoj biti i voajeri, osluškivanje dešavanja između pregradnih zidova od komšija utkano nam je u DNK-a, ”Pozorište u kući” je opstalo punih osam sezona, sa osamdeset sadržajnih epizoda, prosečnog života nekadašnjeg ”socijalizma sa ljudskim likom”.

Našu mladu Domovinu, nejaku da se nosi sa svim izazovima izvojevane samostalnosti u krvi i bratoubilačkim ratom sa elementima masakra motornom testerom i tupom kašikom, prethodnih nedjelja (čitaj tjedana) iznenadilo je javno iznošenje ”prljavog veša” najjače političke organizacije u Domovini, ali i Hercegovini.

I ne to nisu one srpske gaće o kojima je govorio bivši predsednik i Titov general Franjo Tuđman: ”Nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće” (Knin, 1995.).

Najviše nam je odjeknulo, kao Grički top u komercijalizovanoj Ilici, kako je bilo negodovanja oko kadrovske rošade i smene dojučerašnje gospođe ministarke Nataše Tramišak sa mesta upravljanja nepoznatog, ali ipak znamo da je tu negde među nama i da postoji, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije. Upravo tako.

Ovo ministarstvo je stvarno i sedište mu je u Miramarskoj ulici. Naravno da nije neophodno navoditi da je ministarstvo u Zagrebu jer Domovinu krasi i odsustvo bilo kakvog pokušaja decentralizacije.

Koliko nam je ovo ministarstvo nepoznato, pa i postojanje smenjene gospođe ministarke, govori podatak da su neki morali da guglaju o kojem ministarstvu se tu tačno radi i mnogi su mislili da je reč o još jednoj u nizu od vladinih agencija koje imaju svrhu postojanja da bi se u državni aparat uljuljkao srednji ešalon političkih simpatizera, s desna ka levom, bez kakvog posebnog pravila.

Gospođa ministarka, horoskopski bik, po svemu sudeći nije prihvatila da se nečujno i s razumevanjem razduži i u tišini utine u mekane i lagodne saborske klupe. Tako smo i čitali, raspolućena i kilava opozicija posebno je i navijala, kako nema konkretnog razloga za smenu, ali da je to već svršena stvar pa je najbolje da se vrata, ako već moraju, ne zatvaraju dupetom (zadnjicom).

Na prvu se činilo eto nam pozorišta, eto nam aktera, tu su i statisti i prolazni likovi koji se provlače kao inicijatori razdora unutar poštenog i konzervativnog domaćinstva te i oni koji su nejako digli glas da se suprotstave. Na kraju je bila ona narodna ”tresla se brda, a rodio se miš”. Ostali smo bez pikanterija koje samo rod najrođeniji može da plasira protiv svojih najbližih.

Previše buke i to ni oko čega jer smo preživeli smenu bez vidljivih posledica po ikoga, a nije da se nismo nadali crnom ispod noktiju, i to bez onih sočnih detalja koje često posmatramo virući iza neopranih zavesa sopstvenih prozora. Jer kačiti tek oprane zavese posebna je tortura koja je i večiti okidač subotnjih i nedeljnih sukoba svake poštene kuće u spremanju! Muka živa!

Da je premijer gledao Svetsko prvenstvo u fudbalu vidi se i po njegovom taktičkom pristupu anesteziranja nacije. Ova belosvetska manifestacija iznedrila nam je tako očekivanu objektivizaciju i seksizam svih polova i rodova te smo još jednom potvrdili, kao i oni koji nas izvana posmatraju (dakako smo za posmatranje), da ako nešto i jesmo to je da smo lepi ljudi!

S tim na pameti preformulisana je ona latinska panem et circenses u naš hibridni oblik ”lepote i gladi” pa smo tako dobili novog (pre)imenovanog državnog tajnika u ministra glavom i bradom.

Šime Erlić imenovan je za ministra onog nedokučivog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije. Po dostupnoj biografiji radi se o mladom (37), obrazovanom i nadasve potentnom čoveku sa čak troje dece. Biće penzija! Ako izuzmemo generalije oko obrazovanja, danas kojekakvi influenseri zarađuju više para i uticaja od doktora nauka, nije nebitno pomenuti da nam je novi ministar blizanac u horoskopu i da nam je došao iz dalmatinskog grada Zadra.

Mi znamo, kao što u većini slučajeva (ne) znamo ama baš ništa, da su muški blizanci neuhvatljivi kao i ona živa (mercury eng.) koje se plašimo da nam ne pukne u zabranjenom toplomeru (vladar njihovog znaka je Merkur) te su uz to, a kako drugačije, šarmantni, komunikativni, duhoviti, nestrpljivi, ali i detinjasti.

Kada brane svoje stavove tvrdoglavi su ko mazge, ali su zato jaki kao konji (projekcije). Kažu da samo snažna žena, od poslednjih decenija i snažni muškarac jer da budemo uključivi je ustavna kategorija prava i obaveza, može da izađe na kraj sa muškim blizancem kome je sloboda imperativ.

Ako sve ovo nakitimo sa informacijom da nam je novi ministar i Dalmatinac, a čini se da muške Dalmatince (Dalmoše) najviše vole drugi muškarci koji nemaju tu (ne)sreću da žive po zapišanoj i betoniranoj jadranskoj obali i ostrvima, onda možemo da potvrdimo da smo u zemlji koja pati i boluje od lepote sasvim lepo pa prošli.

Na kraju je (ne)bitno reći da je u viziji i misiji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, o kome (ni)malo znamo, ravnomerni razvoj čitave naše Domovine, bez nepovoljnijeg (ne)postupanja prema građanima, državljanima, koji nisu nužno katolici i Hrvati.

Zapravo je glavni cilj ministarstva unapređenje radnih i životnih uslova u svim delovima Lepe Naše, a posebno u slabije razvijenim krajevima. To su nam i oni krajevi već sedamdeset kilometara od prestonog, neobnovljenog, grada ”malog Beča”.

Dok čekamo neko novo pozorište, ali nikako u našoj kući, čini se da je ovo sa SMS pogodovanjem dobar početak mini serije, novom ministru poželimo više vidljivosti i transparentnosti u radu kao i da posebnu pažnju posveti građanima u krajevima koji treću godinu zaredom životare u kontejnerima po raseljenoj Baniji.

Jer kako bi sigurno rekli oni iz generacije Z: To nije cool, to nije flex i nikako nije gas!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1