autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Rodoljublje nije batinanje petnaestogodišnjih Vukovaraca

AUTOR: Ana i Otto Raffai / 13.01.2024.

Ana i Otto Raffai

U očekivanju obilježavanja proslave Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja, uznemireni smo i ogorčeni zbog nasilja nad grupom petnaestogodišnjaka u Vukovaru koje se dogodilo 6. siječnja 2024. godine. Izražavamo suosjećanje i podršku žrtvama i njihovim roditeljima čiju zabrinutost i strepnju možemo zamisliti.

Taj događaj vrijeđa (naš) osjećaj za pravednost. Svoje glasno negodovanje zbog nepravde učinjene skupini srednjoškolaca, školskih prijatelja, pridružujemo protestu roditelja pretučenih dječaka. Njihov protest je i naš.

Nepravdom nazivamo fizičko nasilje odraslih nad djecom, nepravdom nazivamo normaliziranje nasilnog ponašanja na javnom mjestu prema nepoznatim osobama, nepravdom nazivamo besmisleno opravdavanje nasilnog ponašanja bilo da se opravdava kao način izražavanja neslaganja ili, još gore, kao tobože neki oblik rodoljublja. Samo deklarativno biti protiv nasilja nije ni dovoljno ni pravedno.

Pravedno je založiti se za miroljubivu zajednicu u kojoj svaki član/članica može ostvariti svoje potencijale, ali ne na račun onog drugog.

Pravedno je raskrinkati nasilje, demaskirati siledžijsko ponašanje, posebno ono koje se skriva iza zastava i simbola. Pravedno je nasilje imenovati, reći da ima obilježje nasilja ulične bande, ali i etničke netrpeljivosti.

Pravedno je počinitelje detektirati i sankcionirati u skladu s postojećim zakonima. Pravedno je da se cijela zajednica, s posebnim naglaskom na političke predstavnike, zapita koja je njena odgovornost za ovo nasilje i što svaki od nas može učiniti da se ono ne ponavlja.

Pravedno je preuzeti odgovornost, počevši od onih koji su dobili povjerenje građana da će kao njihovi politički predstavnici jamčiti mir i sigurnost Vukovarcima i Vukovarkama.

Oni koji izgrednike nazivaju ”naši dečki” upisuju se u niz prvo odgovornih za zataškavanje i pothranjivanje nasilja, štoviše, i za integriranje nasilja u svoj i naš zajednički identitet. Put na oslobađanja od logike nasilja počinje kada ”našem” nasilju pogledamo u oči i zaustavimo nekažnjavanje.

U Vukovaru, kažu roditelji, žitelji Vukovara, upravo to treba napraviti jer ovo nije niti prvi takav izgred niti se radi o nekom manjem prekršaju.

Stojimo s roditeljima žrtava ovog nasilja kada traže i namjeravaju ustrajati u oslobađanju od terora nasilnog ponašanja zaštićene nekolicine muškaraca koji se skrivaju iza pseudorodoljubnih floskula.

Podržavamo i zahtjev roditelja da se ozbiljno radi na sustavnoj prevenciji nasilnog ponašanja.

Ključan način prevencije nasilja je obrazovanje za konstruktivno rješavanje sukoba za učitelje i učenike. Da su prosvjetni djelatnici u Vukovaru za takvu edukaciju zainteresirani znamo iz iskustva jer provodimo takvu obuku. Bilo bi važno da uđe u kurikulume, sazrelo je vrijeme da se posebna skrb za Vukovar izrazi kroz edukaciju za njegovanje kulture dijaloga i mira.

Rodoljublje neka se prepozna u normalnoj, miroljubivoj svakodnevnici Vukovara za koju roditelji pretučenih dječaka izlaze na prosvjed. Podrška!

Dr. sc. Ana Raffai, ravnateljica Ustanove za mirovno obrazovanje i djelovanje ”Politike nenasilja”

Otto Raffai, Vjernici za mir

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Mir je održiv i samo u miru možemo razgranati svoje živote
     Gospodo na trgovima, korizma je: odrecite se nasilja
     Da ljudi budu ljudskiji
     Mirovnjačke minijature ili koga biramo za svoje vođe
     Baš sada, unatoč svemu, poticaj Vjernika ZA MIR
     Nasilje nad ženom u Ljubuškom: ne bi se šteli mešat
     Žene, život, sloboda – godina dana revolucije koja traje
     Nevidljiva naša empatija i objektivni osjećaj nesigurnosti
     Gdje se Bog događa?
     Drugačiji katolički odgovor za život

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1