autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Reagiranje AFL na kolumnu Anne Marije Grünfelder od 1. 12.

AUTOR: Zoran Pusić / 11.12.2023.

Zoran Pusić
Foto: Drago Pilsel

(Opaska uredništva Autografa: Reagiranje Izvršnog odbora Antifašističke lige RH koji potpisuje predsjednik AFL-a, Zoran Pusić, dobili smo mailom tek dana 7. prosinca u 12:44 sati, a objavljujemo ga danas, 11. prosinca u 15:05, pak nakon što je Zoran Pusić pristao iz prvotne verzije reagiranja izbaciti dio u kojem se optužuje uredništvo Autografa za zlonamjerno ponašanje. Donosimo navedeno reagiranje iako je gospodin Zoran Pusić dana 9. prosinca u 19:20 obavješten da je u dogovoru s autoricom, našom kolumnisticom Annom Marijom Grünfelder, iz njene kolumne maknuto svako spominjanje Antifašističke lige odnosno njena predsjednika i unatoč, na našu žalost, nepriznavanje isprike i gesti naše kolumnistice i Autografa od strane Zorana Pusića. Napominjemo da je ovo 36. tekst potpisan od Zorana Pusića koji se objavljuje u rubrici Odjeci što je dokaz naše otvorenosti prema njemu).

Zahtjev Antifašističke lige Republike Hrvatske za ispravkom neistinitih navoda u tekstu ”Izrael-Palestina: Protiv svrstavanja i jednostranosti”.

U originalnom tekstu gospođe Anne Marie Gruenfelder, ”Izrael-Palestina: Protiv svrstavanja i jednostranosti”, objavljenog 1. 12. 2023. na portalu Autograf, piše da su ”zagrebački skup solidarnosti s Palestinom, ‘Inicijativa za slobodnu Palestinu’, organizirali Documenta – centar za suočavanje s prošlošću uz sudjelovanje Antifašističke lige”. Poslije zahtjeva izvršne direktorice Documente, gospođe Vesne Teršelič, da se, u skladu sa Zakonom o medijima, ispravi kriva informacija, jer taj skup nisu organizirale ni Documenta ni AFL, ta polurečenica je uklonjena iz teksta gospođe Gruenfelder, a zahtjev Vesne Teršelič objavljen je iza, odnosno ispod teksta gospođe Gruenfelder. Jasno je da takav čin uredništva Autografa zapravo ne znači ništa; oni koji su pročitali tekst neće ga otvarati i čitati ponovo i ispuštanje neistinite tvrdnje, bez jasno objavljene isprike uredništva, neće imati nikakav efekt. 

Međutim, u spomenutom tekstu gospođe Gruenfelder ima neistinitih tvrdnji, težih i ozbiljnijih po mogućim posljedicama. Tako u tekstu gospođe Gruenfelder stoji:

”Manifest što ju je objavila Antifašistička liga Hrvatske (odnosno Zoran Pusić u njezino ime, vidi Novosti, tjednik Srpskog narodnog vijeća, SNV, od 26. listopada ove godine), kao da je prepisan iz teksta Judith Butler o Izraelu kao ‘kolonijalističkom’ nasljeđu, uz zahtjev za ‘dekolonizaciju’ (..) Judith Butler i Nancy Fracer primjenjuju pojam kolonijalizma za kritiku Izraela, postojanja Države Izrael i kritike izraelskog inzistiranja na pravu na egzistenciju. (..) No Izrael i njegovi stanovnici zbog toga nisu kolonijalistički ‘doseljenici’, čije se iseljenje i nestanak s pravom treba zahtijevati. Upravo to se, malo uvijenijim riječima, tražilo na zagrebačkom prosvjedu solidarnosti i u spomenutom manifestu”.

Tekst na koji se gospođa Gruenfelder poziva i naziva ga Manifestom Antifašističke lige, autorski je tekst Zorana Pusića: ”Ne postati zlo koje osuđujemo”, objavljen na portalu Novosti (25. listopada, op. Autografa). U tom tekstu nema spomena ”kolonijalističkog” nasljeđa, ne zahtjeva se ”dekolonizacija”, tekst nema nikakve veze s Judith Butler i nema ”kritike izraelskog inzistiranja na pravo na egzistenciju”. O tim pitanjima u tekstu Zorana Pusića ima samo jedna rečenica koja glasi: Nitko razuman i dobronamjeran ne spori državi Izrael pravo na postojanje”. Usporedi li se to s rečenicom iz teksta gospođe Gruenfelder da se ”u spomenutom manifestu traži iseljenje državljana Izraela i nestanak države Izrael”, stječe se dojam da je gospođa Gruenfelder čitala neki sasvim drugi tekst od onog o kojem piše.

Za Izvršni odbor Antifašističke lige Republike Hrvatske
Zoran Pusić, predsjednik AFL
U Zagrebu, 7. prosinac 2023.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Otrovni govor mržnje na tragu notornih nacističkih izjava
     Noć kad se nacistička mržnja počela pretvarati u opsesiju
     Žene moraju sačuvati kontrolu nad vlastitim tijelom
     Krik slobode
     Milanovićeva izjava o obitelji Zec je sramotna
     Pitanje Milanoviću "o tome"
     Zov na ubijanje i klanje je kronična bolest hrvatskog društva
     Zaustavimo relativizaciju ustaških ''cvjetova zla''
     Mirko Graorac žrtva montiranog procesa poput Dreyfusa
     Antifašizam je vjekovna borba za bolje i pravednije društvo

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1