autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ramazan je mjesec strpljivosti i solidarnosti

AUTOR: Aziz Alili / 18.03.2024.

Aziz Alili

Hvala Bogu, dočekasmo još jedan Ramazani-šerif. Dočekasmo mjesec u kojem je počela objava Kur’ana Božjem poslaniku Muhammedu, dočekasmo mjesec posta, tog Bogu najdražeg ibadeta, mjesec Božjeg rahmeta (milosti), magfireta (oprosta) i selameta (spasa).

Ramazan je najdraži gost koji nas posjećuje u godini, donoseći nam najdraže darove. Zato ga muslimani širom svijeta dočekuju s velikim nestrpljenjem. Nije ni čudo, jer po onome što se zbivalo i događalo u ovom mubarek mjesecu, čini se, kao da su se muslimani kroz cijelu svoju povijest sastajali sa svojom sudbinom i nalazili u Ramazanu.

Držeći hutbu krajem mjeseca ša’bana, Muhammed, a.s., između ostaloga, kazao je:

”Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljive je džennet; to je mjesec bratskog potpomaganja i solidarnosti, mjesec u kojem se povećava opskrba vjernim. U prvoj trećini ovog mjeseca Allah prosipa Svoj rahmet među svoje dobre robove, u drugoj trećini šalje magfiret, a posljednjih deset dana Ramazana, Allah, dž.š., oprašta i onima koji su zbog svojih grijeha, zaslužili džehennem.

U ovom mjesecu mnogo činite ove četiri stvari: Dvije kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja i druge dvije koje su vam neophodne. Što se tiče prvih to su da često izgovarate Kelime-i-Šehadet i tražite oprost od vašeg Stvoritelja. Druge dvije su traženje dženneta i spas od džehennema…”

Draga braćo, post je Allahov, dž.š., najdraži ibadet, jer predstavlja najvjerodostojnije svjedočanstvo i odraz iskrenog vjerovanja.

Ipak, neće biti dovoljno ustegnuti se od jela i pića, jer to je samo vidno, vanjsko obilježje posta.

Baš onako kako je objavom Kur’ana u mjesecu ramazanu počeo preporod čitavog čovječanstva, post nas svake godine treba povratiti Pravom putu.

Nije uzalud spomenuto da je Allah, dž.š., poslao Kur’an u noći Lejletu-l-kadra, uz ramazan. Nije bez razloga naglašeno da je ova noć bolja i hairnija od hiljadu drugih mjeseci.

Ove dvije vrlo važne okolnosti, koje se spominju u vezi s ramazanom, najbolje nam govore o ulozi ovog mjeseca u duhovnoj obnovi.

Lejletu-l-Kadr ima toliku važnost zato jer se u njoj zaista određuju sudbine ljudi. Naime, tko se bude pokajao uz ramazan i očistio svoju dušu i srce od svega lošeg i napunio ih dobrim mislima i plemenitim željama, taj će se te večeri upisati u knjigu spašenih i sretnih.

Onaj pak koji uopće ne posti ili samo formalno gladuje, ne ustežući se od grijeha, bit će udaljen od Božje milosti.

Ukratko, post je najefikasnije sredstvo da se čovjek njime popravi i pokaje. Zato je ramazan proglašen mjesecom pojačanog ibadeta i dobročinstva.

Imami Buharija u svom Sahihu priopćuje:

”Muhammed, a.s., je bio najdarežljiviji čovjek uopće, ali je njegova darežljivost za vrijeme ramazana bila naročito velika”.

Posebno se preporučuje učenje Kur’ana tijekom ramazana kako bi se njegovim istinama krijepila duša i podizao ljudski duh.

I Džibril je, prema predaji Ibn Abbasa, dolazio Muhammedu, a.s., svake ramazanske večeri i učio mu Kur’an.

Što se tiče drugih ibadeta i oni se osobito preporučuju. Muhammed, a.s., je rekao: ”Tko provede ramazanske noći u ibadetu iz potpune ljubavi prema Bogu, On će mu oprostiti sve grijehe koje je do tada učinio”.

Razmišljajmo o postu kao najboljem sredstvu protiv grijeha. A jedan od najtežih i najvećih grijeha, bolje rečeno izvor svih grijeha, jest razuzdanost i dominacija ljudskih strasti i materije.

Post kao lijek nije nikada ranije bio tako potreban kao što je danas. Čovjek je ranije bio puno skromniji.

Poštivao je makar kakve-takve norme koje su ga obvezivale na određenu disciplinu u životu i svakodnevnom ponašanju. Postojale su određene i jasne granice u jelu, načinu odijevanja i slično.

Danas živimo u vakuumu u kojem, u pogledu duhovnih normi i duhovnih vrijednosti, vlada pravi kaos.

Pogledajmo samo dokle se, pred očima cijelog svijeta, ide s Palestinom i njezinim narodom. Koliko smo se puta posljednjih šest mjeseci zapitali imaju li ti zulumćari dušu, ali i kako će okončati duše onih koji nijemo promatraju ovu tragediju, a mogu je spriječiti.

Ramazan je jedinstvena prilika da bereketom njegova vremena očistimo svoje duše i svoja srca i da iz njih odstranimo zla i negativnosti koje su se u njima nataložile od prošlog ramazana.

Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik su obznanili istine o mubarek ramazanu – a sad je red na nama!

Ramazan šerif mubarek olsun!

(Hutba, 15. 3. 2024./5. ramazan 1445.)

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:


> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1