autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Pridonosim li prepoznatljivosti emancipirajuće božanskog?

AUTOR: Katarina Kruhonja / 26.03.2024.

Katarina Kruhonja

Izjava Stephena Hawkinga da je suvremena znanost eliminirala potrebu za Bogom kao stvoriteljem svemira potaknula me da na tu FB objavu jednog mog dragog prijatelja komentiram sljedeće: ”Znanost me oduševljava, ne mogu dokazati – Boga možda i nema, ali mogu svjedočiti o Božjoj prisutnosti u mom životu”.

Vjera je za mene odnos s Bogom, o tom iskustvu ”visi” moja vjera. Ono je satkano, u njemu se prepliće prepoznavanje Božje prisutnosti u vlastitom životu s čitanjem i osluškivanjem Božje objave kroz Sveto pismo. Ono prvo uključuje i tišinu molitve i govor Boga kroz ljude koje srećem i kroz osobne i društvene okolnosti koje me se dotaknu – koje me dirnu. Ovo drugo je vrijeme koje odvajam u danu za čitanje Svetog pisma, a u tjednu za sudjelovanje u bogoslužju.

Kršćanka sam, katolkinja po tradiciji, u vjeru me uvela moja obitelj. U vrijeme socijalizma biti vjernik nije bilo politički pa ni društveno baš prihvatljivo. Ali niti zabranjeno. Zahvalna sam mojim roditeljima što su stvarali prostor da bez straha i bez neke ogorčenosti jednostavno budemo vjernici.

Takav stav proizašao je iz mamine pouke koju je u raznim prigodama ponavljala ”Budi ono što jesi” – od toga da se ne moram oblačiti kao druge djevojčice ili praviti da sam pametnija od drugih, do toga da sam čak bila ponosna kada bi na početku svake školske godine dignula ruku na pitanje ide li tko u razredu na vjeronauk.

No puno kasnije shvatila sam koju je, za mene važnu, ulogu u pogledu odnosa prema Bogu imao moj otac. Tri puta u godini, prije svečanog objeda za Badnjak, Staru godinu i Uskrs – tata se pomolio. Činio je to gotovo istim jednostavnim a opet biranim, mirnim riječima ”zahvale Bogu kojeg ne vidimo, ali čiju prisutnost u svojim životima prepoznajemo i priznajemo”.

Uskrs (i Božić) je za mene baš to: Bog mi svoju prisutnost i ljubav objavljuje po ČOVJEKU – Isusu. Bog mi po Isusovom rođenju i životu pokazuje da je Čovjek njemu najveća vrijednost. Dao mu je posebno mjesto u STVARANJU – da u ljubavi spaja ili, ponovno spoji, nebo i zemlju!

Otkada je tata umro, gotovo tri decenije, ta tatina uloga je nekako spontano predana meni. Uvijek nam je lijepo ukrašen topao dom, fina papica (veganska), razgovor… Ali bez pjesme otkada je tata umro…

A ja, u te blagdanske dane uvijek u srcu prebirem i pitanje: pridonosim li, koliko mogu i na dobar način, unijeti u život moje obitelji svjetlo vjere i razumijevanje svijeta u svjetlu vjere!? Znam da je svatko od mojih na svom putu, to svim svojim bićem uvažavam, znam da Bog, a ne ja, obraća ljude k sebi… pa opet….

Molim se za dar ljubavi i mudrosti i, nadasve, poniznosti da činim koliko mogu i, posebno, da mogu ne činiti nego s pouzdanjem prepoznavati kako oni koje volim i znače mi, u svojim životima ”prepoznaju i priznaju” Božju prisutnost.

To se isto pitam već trideset godina mog društvenog mirovnog djelovanja: pridonosim li prepoznatljivosti emancipirajuće božanskog tu među nama?!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     15 godina mirovne nagrade ''Krunoslav Sukić''
     Prestanite za ime Boga! TREĆI PUT POSTOJI!
     Osječki Černobil – bitka nije dobivena, borba tek predstoji
     Građanima nisu jasni vidovi strukturalnog nasilja na djelu
     Mirotvorstvo na nišanu – treba nam prekretnica
     Iznenadne strahote u Srbiji i obrazovanje za mir
     Ja se za put politike nenasilja obvezujem
     Može li 25. obljetnica usprkos MEĐUTIM biti i prekretnica?
     Kako nestaje duh slobode u lokalnoj samoupravi
     Znamo kako demokracije umiru

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1