autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Poštujemo li doista žrtvu Vukovara?

AUTOR: Vesna Teršelič / 17.11.2023.

Vesna Teršelič

Ove godine obilježavamo trideset i dvije godine od pada Vukovara, Borova Naselja i ratnog zločina počinjenog na Ovčari. Kao i prethodnih godina, nažalost i ove, svjedočimo nekolicini osoba, koje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje vide kao prigodu za svoju političku promidžbu. Ti isti upućuju isključive poruke kojima nastoje obeshrabriti sudjelovanje predstavnika Srba u Republici Hrvatskoj. Komemoriranje treba biti otvoreno za sve.

Nepostojanje želje za istinskim suočavanjem s prošlošću – zloupotreba i manipuliranje žrtvama u političke i politikantske svrhe, te samohvala radom na istraživanju ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima do pada Vukovara, žrtve ne komemorira, niti ih poštuje. Nadasve, govori o nezrelosti dijela političara, institucija i hrvatskog društva.

Pravosuđe, kao treći stup vlasti, kroz sudske procese koje vodi protiv počinitelja ratnih zločina počinjenih na području Vukovara i okolice, tijekom 2023. godine provelo je i provodi šest kaznenih postupaka: ponovljeni kazneni postupak za ratni zločin protiv civila u Borovo Commercu, nepravomoćno završen kazneni postupak u ožujku 2023. godine za zločin protiv civila na Veleprometu, kazneni postupak za ratni zločin protiv civila na Veleprometu, kazneni postupak za ratni zločin protiv civila u Trpinji, kazneni postupak za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari i kazneni postupak za ratni zločina protiv civila u Petrovcima. U navedenim kaznenim postupcima okrivljenici su pripadnici srpskih paravojnih i parapolicijskih jedinica.

Na službenim stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, koje je temeljem Zakona ovlašteno pokretati istrage i podizati optužnice za ratne zločine počinjene na području istoka Hrvatske (odnosno na području pet županija), nema podataka da bi bila u tijeku istraga ili da je podignuta optužnica za neki od zločina počinjenih nad Srbima ili drugim ne-Hrvatima, koji su do pada Vukovara ubijeni, poginuli ili nestali. Nažalost, trend neoptuživanja počinitelja ratnih zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske i / ili MUP RH, nastavljen je i nadalje, unatoč činjenici da mediji, udruge, pojedinci dugi niz godina upozoravaju da postoje neistraženi i neprocesuirani zločini počinjeni nad srpskim i drugim nehrvatskim civilima u Vukovaru i okolici Vukovara.

Trideset i dvije godine nakon stradanja, još uvijek ne postoji cjeloviti popis žrtava Vukovara. Istraživanje ljudskih gubitaka na tom području susreće se paradoksima koji su odraz javnog i političkog narativa o Vukovaru kao gradu heroju – dok je većina vojnih hrvatskih žrtava dobro dokumentirana, za stradale civile, žene, starije i žrtve drugih nacionalnosti podataka gotovo da i nema. Nije rijedak slučaj da za neke žrtve postoje različiti podaci o mjestu, vremenu i okolnostima stradavanja.

To se može shvatiti kao iskazivanje nebrige za žrtvu ili zla namjera.

Iskazivanje poštovanja prema žrtvi dio je civilizacijskog naslijeđa jedne zemlje. Zasigurno hrđom napadnuti spomenik žrtvama Ovčare na Mitnici; fotografije nekih od žrtava Ovčare zalijepljene crnom trakom u Spomen-domu na Ovčari; neprecizni podaci o mjestu, vremenu i okolnostima stradavanja žrtava nisu iskazivanje poštovanja prema žrtvi. Više su pokazatelj stanja u društvu, prigodničarskog uređenja Vukovara za dane 18., 19. i 20. studenoga.

Stoga se još jednom nameće pitanje: poštujemo li doista žrtvu Vukovara?

 Za Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Vesna Teršelič

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska država faktički stoji iza počinitelja zločina
     Otvoreno pismo u povodu povlačenja udžbenika povijesti
     Nedovoljno cijenjene količina patnje i okrutnost prema žrtvama
     Apel u povodu godišnjice početka Drugog svjetskog rata
     Poziv Vladi RH na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura
     Biljana Pusić je vjerovala da smo svi jednaki u pravima
     Komemoracija u Glini i zahvala velikom župniku Francu Žužeku
     Ženski pogledi na pobjedu
     Jasno osudimo ruski napad. Pomozimo ukrajinskim izbjeglicama
     Posljednji pozdrav Valeriju Jurešiću (8.2.1971. – 3.2.2022.)

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1