autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Posrnuli svijet ili zanijekano, dezavuirano društvo

AUTOR: Tomislav Šola / 20.01.2024.

Tomislav Šola

(Valjda bi to Francuzi kazali société niée pa bi neki prestižan izvor i strani jezik, posebice sadašnjim poniženim Hrvatima, naslov djelovao privlačnije. Doduše, Hrvati sve manje čitaju i preferiraju engleski do mjere koja sablažnjuje iole kultivirane turiste, ali to ćemo valjda spomenuti u nekom sljedećem navratu.)

Uspostavili smo slabašnu domovinu unatoč tomu što je baš izgradnja društva, i to baš svagdje, bila neki opći cilj, a pogotovo cilj svih vizionara, bez obzira na to kojom se kreativnom djelatnošću, umjetnošću ili znanošću, bavili. Ljudsko društvo kao cjelina spekuliralo je o bezbrojnim varijantama svog razvoja.

Povijest zapravo govori o tom kolektivnom iskustvu. Ljudima su bile potrebne projekcije sadašnjosti i budućnosti kako bi mogli nastaviti kolektivno težiti opstanku kao vrsta. Uvijek je bilo važno tko će te vizije formulirati i kako.

Pamćenje, bilo individualno, civilizacijsko, kulturno ili oblikovano posebno kao javna vrijednost – uvijek je bilo odlučujuće. Individualni kulturni, rasni, vjerski, ekonomski interesi često su te vizije pretvarali u bijedu sukoba i razaranja, ali u cjelini, dugi napor povijesti prvenstveno je bio usredotočen na viziju poboljšanja koje bi omogućilo dostojanstvo i prosperitet čovječanstva.

Suočeno s neviđenom moći i najopasnijim nedostatkom jedinstva u viziji, čovječanstvo bi moglo konačno utopiti svoj zdrav razum u oceanu neupotrebljivog ili štetno primijenjenog znanja. Posebni interesi nikada nisu imali toliku univerzalnu moć, a njihovo odsustvo bilo kakvog uzimanja u obzir drugih moglo bi dovesti do kraja, ne samo društvenih briga nego i same vrste.

Moderno društvo kakvo predlaže dominantni (sada konačno nazvan i ”kolektivni”) Zapad negira legitimitet bilo kakvog društvenog projekta kao oblik ideologije. Već i zagovaranje društva blagostanja se proglašava kulturnim marksizmom.

Ali, beskrajna privatizacija nije sloboda posjedovanja, već nova ideologija kolektivnog razvlaštenja društva, čak i kada su zajednički interesi i društveni argumenti protiv nje – očiti i provjerljivi ekonomskom analizom.

I mi iz kulture znamo da je Levijatana prva na svijet pozvala i ugostila premijerka Margaret Thatcher (”baj d vej” UK nam je s premijerima rijetka utjeha!). Svijet je doista dugo patio od ideologija koje su se nametale argumentima od zajedničkog interesa, a zapravo radeći protiv njih.

Kao i svaka ideologija, opsežna privatizacija libertarijanskog ”kapitalizma” doseže opresivnu fazu kada nasilno istrgne javno vlasništvo iz ruku društva. I kapitalizam i komunizam su bile neuspješne ideologije (jedna uzurpirana od strane birokracije, a druga od svemoćnih pojedinaca), ali su bile na svoj način jednostavne i jednoj i drugoj strani.

Taj svijet pamtimo po toj nekoj slobodi alternative i osjećaju da je Zapad superioran na pravi način te da svi eto, imamo šanse za bolji, pravedniji svijet.

Imali smo Nadu i Progres i ”one koji nam nisu dali naprijed”, pa je budućnost izgledala, makar i povremeno daleka, obećavajuća bar u nekoj trans-generacijskoj solidarnosti. Ugrađivali smo se u neko Dobro za sve. Imali smo smisla.

Današnja nasilna oligarhija kombinirala je teorije kojima manipulira umovima. Vjerojatno ste i sami nebrojeno puta primijetili: ne postoji riječ ”progres”, ne postoji ”napredak”, ne postoji društveni projekt, ne postoje norme… Dakle, sve je sloboda u demokraciji nekog po brojnim terminima sudeći, post-svijeta.

Baš ne kanim zastraniti s meni omiljenom znanošću: kibernetikom. Napuštena i okradena za termin, a genije koji ju je izmislio (Norbert Wiener) je samo znanstveno dokazivao da se svaki sustav definira normom (pa makar u neprestanoj promjeni) i da na svaku prijetnju toj normi mora sustav dati konstruirani odgovor – obranu, korektiv, protu-djelovanje.

Da, zbilja je tako važan da su ga morali i okrasti i zaboraviti. Hakiranje termina i dezavuiranje koncepta je uklonilo opasnost postojanja stvarnog predmeta demokracije kao stalnog podešavanja i dogovaranja norme. Norma je, recimo, sustav vrijednost po kojem živi neko društvo – kako se regulira odnose, kako se odnosi prema prirodi i kako upotrebljava svoj tehnološki genij.

Bio je podsjetnik na obavezu odgovornog, naučno utemeljenog znanja da dade utemeljena rješenja kreativne slobode pojedinca u društvu koje slavi poduzetnost, ali je ograničava u porocima, posebice poroku osvajanja i pohlepe – kad pljačka prirodu i izbjegava temeljnu (kršćansku?) humanu solidarnost.

(Nisu li prvi i, uopće, konvencionalni muzeji samo stovarišta i izložbe trofeja osvajanja? Usput, na njegovoj jasnoj misli je konstruirana i mnemozofija s kojom gnjavim svoje rijetke čitatelje.)

Opaka vladajuća svjetska oligarhija je napravila mješavinu od poetskog individualizma primitivnog društva, pobjedničkog kapitalizma 19. stoljeća, jada promašaja socijalističkih ideologija, lukavosti populističke snishodljivosti, strategije subliminalne manipulacije instinktima.

Učinila je to u kontekstu novih-starih savezništava s posrednicima (političarima i svećenicima) ili, konačno i naprosto, s nitkovima svih vrsta, prijeteći novim tehnologijama kojima ni sama ne razumije dosege i posljedice; dobro im je sve što donosi još više novca i moći.

Ovo moderno ”demokratsko” društvo je u velikoj mjeri uskraćeno, zanijekano, odrečeno, obezvrijeđeno društvo. Uskraćena mu je mudrost iz prošlosti, prosperitet i pravda u sadašnjosti te sigurnost i nada u budućnosti.

Sad me razumijete? Ma, koga briga za stare muzeje! Nama trebaju oni koji su svjesni da su pažljivo izabrane akumulacije najboljeg dosadašnjeg kolektivnog, društvenog iskustva koje možemo upotrijebiti za stvaranje boljeg svijeta! Baš tako jednostavno i naivno. Što to drugo ima smisla?

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     ''Teorije zavjere'' proizlaze iz paradoksa
     Optužba za teorije zavjere – lak način diskreditiranja
     Amaterizam se tumači kao demokratska sloboda
     Važnost dobro izabranog uvida
     Društvo nam ili pomaže ili nas onemogućuje
     Razumijevanje svijeta je osnova svake profesije (2)
     Razumijevanje svijeta je osnova svake profesije (1)
     Javno pamćenje je dio strategije preživljavanja (2)
     Javno pamćenje je dio strategije preživljavanja (1)
     Kustosi baštine – elementi profesije koja nije stigla stasati (2)

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1