autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Poklič ZDS jednako ”manifestacija rasističke ideologije”

AUTOR: Ivan Zidarević / 10.04.2023.

Ivan Zidarević

Hrvatice i Hrvati, i ako mora i svi ostali, trenutno se u javnoj raspravi, to je jedan od mehanizama participacije građana u izmenama i donošenju novih propisa, nalaze ponuđene izmene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

To je onaj zakon koji mnogi građani znaju da verovatno postoji, recimo oblivanje i pišanje po ulicama, ali su apsolutno sigurni da se na njih ne odnosi!

Zakonodavac nam obrazlaže, a to je Ministarstvo unutarnjih poslova, da su prekršaji protiv javnog reda i mira neka vrsta lakmus papira o bezbednosti u društvu i da njihovo (ne)poštovanje direktno utiče na percepciju osećaja (ne)spokoja građana.

A trebali bismo da budemo realni, da stavimo ruku na ostrašćeno srce, te da potvrdimo da smo što se tiče bezbednosti među najsigurnijim državama u svetu.

Čini se da su najzanimljivije izmene one koje se odnose na povećanje novčanih kazni za izvođenje i reprodukovanje pesama, tekstova ili nošenje i isticanja simbola, slika i crteža čiji sadržaj remeti javni red i mir, ali i osećaje građana. U prevodu, povećavaju se kazne, i do 4.000 evra, i za isticanje neustavnih simbola iz neustavne NDH kao što je ”Za dom, spremni”.

Radi pedantnosti, a prilično smo brljavi u tumačenju i to nekada s namerom, ali i iz neznanja, Ustavni sud je u četiri navrata zauzeo stajalište, isto ono kao što ima i Evropski sud za ljudska prava, da je poklič ”ZDS” jednako ”manifestacija rasističke ideologije”.

Ustavni sud je nakon odluke Visokog prekršajnog suda, u slučaju neustavnog ”ZDS”, izdao saopštenje gde je navedeno da: ”U odnosu na pozdrav ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”.

Ovo je posebno važno jer se u javnosti manipuliše sa ”Dokumentom dijaloga”, Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji ne spada u pravne akte i koji građane navodi na pogrešne zaključke o legalnosti upotrebe protivustavnog pokliča (u bilo kom obliku).

Zapravo, intencija Vijeća je bila umanjivanje polarizacije društva i okretanje dijalogu što je rezultiralo selektivnim tumačenjem Ustava naše lepe, ali napaćene Domovine.

Predstavljene su i izmene koje povećavaju novčanu penalizaciju za širenje lažnih vesti, tu smo čini se isto tako među prvima u svetu, ali i povisivanje novčane kazne za roditelje čije maloletno dete napravi neki od prekršaja koji odudaraju od očekivanih standarda vaspitanja.

Nije retko da nam se čini da je tematika mešanja prekršaja i kaznenog dela večita nedoumica rada službenih lica pa smo čitali da nam i Evropski sud za ljudska prava vraća presude i dosuđuje nam da smo prekršili čuveni članak treći EKLJP-a koji govori o zabrani mučenja i nečovečnog postupanja, a sve jer smo pomešali zločin iz mržnje (kazneno delo), uz njega se dernja i govor mržnje, sa prekršajem.

Znači, iako je Ministarstvo unutarnjih poslova na dobrom tragu vezano za navedene izmene, bitno je da policija sistematski, ujednačeno i redovno, pokreće sudske postupke i da jasnije propiše zabranu javnog iskazivanja i isticanja obeležja mržnje.

Dok smo još bili u vladavini horoskopskih riba saborska zastupnica Dragana Jeckov, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, u svom slobodnom govoru za saborskom govornicom pokazala je kako izgleda nešto što bi mu bio nakazni oblik govora mržnje koji je prepoznat u Kaznenom zakonu (čl. 325.) i koji ne spada ni u kakvu slobodu govora.

Svojim kolegama iz toplih i sigurnih saborskih fotelja, zaštićenih redovnim i visokim platama, ali i imunitetom (neki su se doslovno i prvi vakcinisali protiv COVID-19 virusa), pokazala je poruku u vidu slike Serbian Family tree ili na tečnom srpskom ”Srpsko porodično stablo” sa povešanim ljudima po razgranatom stablu.

”Ona kao što vidite mnogo toga govori. Poruka je vrlo jasna i precizno se zna na koga se odnosi. Upravo ovakva, slika sa šovinističkom porukom, osvanula je u noći 14. na 15. marta na pravoslavnom zavjetnom krstu u centru Vinkovaca u neposrednoj blizini pravoslavne crkve Silaska sv. Duha na Apostole”, kazala je zastupnica Jeckov.

Zaista se čini da je govor mržnje u javnom prostoru deo naše nematerijalne kulturne baštine. Nažalost to je posledica socijalne zapuštenosti građana koji su napokon slobodni, ali izgleda ne i oslobođeni prošlosti, u svojoj oblika golubice Domovini.

Iako je govor mržnje kazneno delo i sami politički predstavnici, tog istog napaćenog i politički nepismenog naroda, ipak aktivno krše pisane i nepisane zakone pozivajući se na narativ ”domoljublja” čime obezvređuju državu u kojoj žive.

Vredna Dragana Jeckov, u mučnom obrazlaganju sadržaja slobodnog govora, pita se kako je moguće da postoje tako eklatantni oblici pozivanja na nasilje i nečiju smrt, vešanjem, i to u sredinama koje su multietničke i koje zaslužuju posebnu pažnju svih nivoa vlasti.

”Slika je školski primjer poziva na nasilje i mržnju usmjerenu prema određenoj skupini zbog etničke pripadnosti, jasno prema kome, prema Srbima i srpskoj zajednici, prema pravoslavnim vjernicima”, te je dodala i da se ”treba ograditi od mrzitelja i ovakvih poruka i njihovih namjera jer su one opasne i pogubne za uređeno i civilizirano društvo, važno je reći ne takvim porukama, ne mržnji”.

Na kraju je, kako i treba da se postupa sa najobičnijim đubretom, hrabra zastupnica Jeckov poderala ono šta je izrod ljudskog uma i koje je za cilj imalo zastrašivanje i izazivanje osećaja teskobe kod Srba u Domovini, rođenim državljanima Republike Hrvatske, ali i svih drugih koji se ne slažu sa jednoumljem, netrpeljivošću i agresivnim pogledima na homogenu zemlju u kojoj zajedno preživljavamo.

Kao i na ovom primeru, željama drugih za vešanjem Srba, saborski zastupnici srpske nacionalne manjine, (ne)ravnopravni državljani Republike Hrvatske, ponovo su demonstrirali šta je pravi ustavni patriotizam i kako to u praksi treba da izgleda. Sloboda, jednakost, ravnopravnost i dostojanstvo!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1