autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Otrovni govor mržnje na tragu notornih nacističkih izjava

AUTOR: Zoran Pusić / 29.08.2023.

Zoran Pusić
Foto: Drago Pilsel

U intervjuu Dubrovačkom listu od 27. kolovoza 2023. gospođa Slavica Stojan, povjesničarka književnosti i do svibnja ove godine predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, govorila je i o tezi nekih srpskih povjesničara književnosti da postoji povezanost dubrovačke i srpske književnosti.

Njena ”znanstvena” kritika te teze uglavnom se svodi na sljedeće tvrdnje: ”Oni su vrsta agresivno-invazivne čeljadi (…) baš kao bube koje vam nastoje preplaviti kuću i teško ih je ukloniti koju god metodu koristili, gaženje nogama, otrovnim plinom, plamenikom”.

Na pitanje zgranutih novinara predsjedniku Matice hrvatske Miri Gavranu da komentira izjavu koja kao da je iskočila iz nekog davnog broja Der Stürmera, notornih nacističkih novina Juliusa Streichera, Gavran odgovara da je gospođa Stojan ”iznijela svoje viđenje srpskog svojatanja dijela hrvatske kulture, književnosti i jezične povijesti”.

Izjava gospođe Stojan odnosi se, po svemu sudeći, na deklaraciju ”Granice srpske književnosti”, sa znanstvenog skupa održanog u lipnju 2023. u rodnom mjestu Vuka Karadžića. Deklaraciju su potpisale sve katedre za srpski jezik u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, kao i Matica srpska.

Matica hrvatska i HAZU izdali su o tome 5. srpnja 2023. godine kritički osvrt pod naslovom ”Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost”.

Iz intervjua se ne vidi uspoređuje li gospođa Stojan svoje kolege iz Srbije s bubama koje treba ”otrovnim plinom i plamenikom” ili se to odnosi onako generalno.

Poput transparenta Bad Blue Boysa iz Kustošije, s natpisom ”Jebat ćemo srpske žene i djecu” (2020. godine).

Razlika je u tome što su taj transparent napisali klinci, koji su za to dobili šest mjeseci zatvora uvjetno – kao, s vremenom će se popraviti, a ovo je izjavila ugledna članica jedne od vodećih kulturnih ustanova u Hrvatskoj.

Maloljetni i jedva punoljetni klinci zatrovani izjavama odraslih. Poput ove! Koja, posebno obzirom na reakciju Matice hrvatske, nanosi sramotu cijeloj Hrvatskoj, a poražavajuća je kritika onog dijela hrvatske javnosti koji u takvim ispadima mržnje ne vidi ništa zabrinjavajuće.

I upozorenje da se, samo od sebe, to s vremenom neće popraviti.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Reagiranje AFL na kolumnu Anne Marije Grünfelder od 1. 12.
     Noć kad se nacistička mržnja počela pretvarati u opsesiju
     Žene moraju sačuvati kontrolu nad vlastitim tijelom
     Krik slobode
     Milanovićeva izjava o obitelji Zec je sramotna
     Pitanje Milanoviću "o tome"
     Zov na ubijanje i klanje je kronična bolest hrvatskog društva
     Zaustavimo relativizaciju ustaških ''cvjetova zla''
     Mirko Graorac žrtva montiranog procesa poput Dreyfusa
     Antifašizam je vjekovna borba za bolje i pravednije društvo

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1