autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Osječani se ponose svojim Pravednikom među narodima

AUTOR: Peter Kuzmič / 28.01.2023.

Peter Kuzmič

O velikom Osječaninu Kamilu Firingeru (1893.-1984.), poduzetnom intelektualcu, odvjetniku i osnivaču Povijesnog arhiva u Osijeku se ovih dana sasvim opravdano nešto više govori i piše jer je proglašen Pravednikom među narodima.

Firingeru je to izuzetno priznanje dodijeljeno zbog spašavanja troje osječkih Židova iz obitelji Fischer. Među njima je bio dječak Darko, kasnije prepoznatljiv kao ugledni sveučilišni profesor i dugogodišnji predsjednik Židovske zajednice u Osijeku, danas 82-godišnji umirovljenik u Zagrebu.

Fischerovi su odmah nakon dolaska ustaša na vlast bili izbačeni iz svog stana. Dok je Alfredu uspjelo da pobjegne u Madžarsku već krajem 1941. godine, supruga se s dvoje male djece neko vrijeme skrivala u Bosni dok ih hrabri prijatelj obitelji Kamilo Firinger u ožujku 1943. nije prokrijumčario u Madžarsku.

Firinger se prošlotjednim priznanjem našao na časnom popisu 130 hrvatskih Pravednika među narodima (u svijetu ih ima oko 27.000) te će se tako i njegovo ime naći na Zidu časti u jeruzalemskom Memorijalnom centru Yad Vashem.

Priznanje i medalju je Firingerovoj kćeri Veri Piletić uručio Gary Koren, novi veleposlanik Izraela u Hrvatskoj na posebnoj svečanosti koja je u kontekstu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja održana u osječkom Kulturnom centru.

Valja istaknuti da se to dogodilo nekoliko dana nakon što je hrvatska Vlada prihvatila Radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

Prihvaćanje Radnih definicija je veleposlanik Koren nazvao ”veoma važnim korakom za Hrvatsku”. U tom kontekstu valja naglasiti da je Hrvatska na redu da od ožujka predsjedava IHRA-om.

Prigodom svečane dodjele priznanja Firingeru, osječki gradonačelnik Ivan Radić je izjavio:

”Turbulentna vremena uvijek iznjedre junake koji nam pokazuju put prema boljoj i pravednijoj budućnosti. Jedan od njih bio je i osječki javni i kulturni djelatnik Kamilo Firinger. U najmračnije doba čovječanstva, za vrijeme holokausta, riskirao je svoj život, svoju slobodu i sigurnost da bi spasio dio židovske obitelji Fischer. Grad Osijek kao mjesto susreta kultura, multikulturalnosti i multietničnosti, i čija su prošlost i sadašnjost obilježene neprocjenjivom kulturnom baštinom naroda i zajednica, među kojima je značajnija ostavština židovske zajednice, ponosi se što ima svoga Pravednika među narodima”.

Priznanje Firingeru nas nezaobilazno podsjeća na životni put još jednog velikog Osječanina, dvostrukog oskarovca Branka Lustiga. Na njega nas je kao producenta ovih dana obljetničkim prikazivanjem legendarnog filma ”Schindlerova lista” podsjetila i Hrvatska televizija. O njemu pročitajte više u mojoj kolumni ”Čudesan život i strahovito važna misija Branka Lustiga” (Autograf, 24. studenoga 2019.).

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima
     Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1