autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Održivi mir – transformirajmo svijet preobrazbom sebe

AUTOR: Ana Jerković / 25.01.2024.

Ana Jerković
Foto: LinkedIn

Održivi mir gradi se na dva načina – prvi je vanjski – povezan s društvima, nacionalnim državama i organizacijama. Na individualnoj razini to znači biti aktivan i konstruktivan građanin u svom okruženju, tolerantan i kulturan, dijalogom i diplomacijom rješavati sukobe, ali i sanirati posljedice postojećih kriza.

Drugi način izgradnje održivog mira je unutarnji – dolazi iznutra, vezan je specifično za pojedinca, za svakoga od nas odnosno podrazumijeva introspekciju, samopreobrazbu i iscjeljivanje sebe.

Kao što znamo, suvremeni svijet suočava se s velikim izazovima – oružanim sukobima, ekonomskom nejednakošću, socijalnom nepravdom, depresijom i tjeskobom zbog nesigurne budućnosti, a iako znanost i tehnologija čine značajne pomake, paralelno s tim događa se kulturni i duhovni pad.

Kaotična svakodnevica pojedinca ogledalo je onoga što se događa u njemu, kao i onoga što društvo nudi pojedincu. Stvaranje kaosa postalo je unosan posao, a traumatizirani pojedinci ne mogu stvoriti, niti pomoći u izgradnji zdravog društva.

Negativni sadržaji koje svakodnevno pratimo u medijima, na internetu, na društvenim mrežama, samo jačaju naš osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i beznađa.

S druge strane, ideali istine, ljepote, sklada, slobode, unutarnje snage i naročito suosjećanja mogu preobraziti i dovesti svijet, društvo i pojedinca do mira i prosperiteta, a potrebni su danas više nego ikada. Ideali empatije, brižnosti, nježnosti, slušanja, dijeljenja pozitivnih emocija, stupovi su na kojima trebamo graditi naš svakodnevni život i sve naše aktivnosti.

Trebamo društvo suradnje, a ne kompetitivnosti. Trebamo se fokusirati na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja. Trebamo više razumijevanja, manje osuđivanja. Trebamo više slušati, manje govoriti. Trebamo više dijaloga, manje rasprave.

Trebaju nam vrijednosti koje su univerzalne, duboke i koje nadilaze površni konzumerizam i težnju za nasiljem. Trebamo novu generaciju lidera koji će stajati na kamenu temeljcu onoga što su Einstein i Russell ustvrdili u Russell-Einsteinovom manifestu, a to je da jedino čega se trebamo sjetiti je naša ljudskost (Remember your Humanity).

Ali to nisu zagovarali samo oni – stotine filozofa, intelektualaca, boraca za ljudska prava, duhovnih vođa, znanstvenika, pisaca, pjesnika, akademika, idealista…

Moramo preobraziti svijet preobrazbom sebe – spoznati sebe najteži je zadatak od sviju. Svi sukobi koji nastaju u vanjskom svijetu projekcija su nezaliječenih trauma pojedinaca i skupina, nedostatka emocionalne inteligencije i senzibilnosti.

Trebali bismo početi podučavati empatiju, zdravo usmjeravanje emocija, učiti emocionalnu inteligenciju i introspekciju. Neke zemlje navedeno već imaju u svojim obrazovnim sustavima, neke to tek razvijaju, a neke to još uvijek ne prepoznaju.

Kada je Europa u pitanju, uvijek volimo spominjati naše predvodništvo u ”mekim vještinama” – načinu na koji razmatramo probleme, s više ili manje uspjeha, kulturom dijaloga i raspravama te kritičkim razmišljanjem, a koja nas dovode do nadogradnje našeg društva polagano ali dosljedno.

Ključna poruka bi bila ono što je zapisano u hramu u Delfima – Upoznaj samoga sebe! Jer promjena počinje s nama.

Ako budemo radili ono što Carl Gustav Jung naziva ”rad sa sjenom” odnosno duboko samopromatranje, rad na transformaciji mračne strane ljudske prirode i jačanju suprotne pozitivne strane, možemo preobraziti ne samo naše mane u vrline, naše slabosti u snage, već također transformirati naše okruženje.

Što dublje zadiremo u sebe, to se više osjećamo povezani s prirodom, s čovječanstvom, sa samima sobom, s našom svrhom na ovom svijetu.

Kada znamo svoju svrhu, možemo postati transformativni lideri koji će učiniti značajne korake k postizanju održivog mira.

Baš kao što je Mahatma Gandhi rekao: ”Mi moramo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu”.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Ljudska sigurnost kao nova paradigma

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1