autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti

AUTOR: Peter Kuzmič / 23.12.2023.

Peter Kuzmič

Ovih dana sam pripovijedao unucima kako su njihovi roditelji kao djeca za Božić morali u školu i objašnjavao kako i zašto tada nam nametnuti marksistički svjetonazor nije priznavao kršćanske blagdane. Oni koji su ga ipak slavili znali su biti sankcionirani u ime ateističkog sustava i totalitarne ideologije u kojoj mjesta za Boga i Božić nije bilo.

Kaže mi jedan od mojih pametnih unuka da se danas Božić više slavi u trgovinama nego u crkvama. I doista, dovoljno je samo proći gradom i zaključiti kako su božićni blagdani danas slavljeni kao poseban festival na kalendaru potrošačkih ludosti.

Time je Božić ozbiljno ugrožen, u opasnosti da ga folklor, izuzetno produktivna ”božićna industrija” i maštovita propaganda, trgovačka revnost te potrošačka naivnost sasvim obezbože.

Ovaj lijepi obiteljski blagdan ipak treba ponajprije shvatiti kao središte ljudske povijesti. Božić kao rođendan Isusa iz Nazareta, naime, povijest dijeli na onu ”prije Krista” (BC – Before Christ) i ”poslije Krista” (AD – Anno Domini, godine Gospodnje). Rođenjem ove najutjecajnije osobe svih vremena počinje novo brojanje godina, pa tako mi ove godine slavimo njegov 2023. rođendan.

O povijesti nastanka toga velikog kršćanskog blagdana postoji nekoliko teorija. Očito je da su kršćani prije nego što su se počeli dijeliti na zapadne i istočne, na rimokatoličke, pravoslavne i protestantske, starom poganskom prazniku Nepobjedivog Sunca (Dies invicti solis), koji se slavio 25. prosinca, dali novi sadržaj, proglasivši ga rođendanom Isusa Krista.

Na taj način potisnuto je pogansko slavlje, a Krist kojega posljednji biblijski prorok Malahija (3,20) najavljuje kao ”Sunce pravde”, postaje Nepobjedivo Sunce i priznati začetnik novog doba koje označava Božji silazak u ljudsku povijest.

Mi kršćani, što izvorno znači osobnom vjerom Kristovi, dužni smo podsjetiti svijet da Božić (deminutiv od Bog – Božić), dakle mali Bog, označava dan kada je rođen Isus Spasitelj, kada je ”Riječ tijelom postala i nastanila se među nama” – kako bi rekao evanđelist Ivan (1,14).

Matej, pak, proročkim riječima izražava značaj Božića: ”Evo, djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel, što znači s nama Bog.” (1,23).

Rodio se Emanuel – Bog koji je s nama! To ovih dana želimo došapnuti i doviknuti svim našim prijateljima i sugrađanima. Božićni blagdani nas ponajprije trebaju podsjetiti da je Bog čovjekom postao da čovjeka k Bogu vrati i ljude međusobno pomiri.

Isus Krist nas, dolaskom među ljude, sve poziva na dijalog ljubavi. Njega ne možemo privatizirati i on ne pripada ni jednoj konfesiji. Nitko nema monopol na njega, ali on ima pravo na sve nas, jer nas jednakom spasonosnom ljubavlju sve poziva k sebi.

Spasenje ljudskog roda na poseban način počinje od betlehemske štalice; od one noći čovjek više ne mora živjeti u tami, niti robovati mržnji, jer je došlo Svjetlo svijeta u istini i ljubavi koja oslobađa.

Bog nam više nije daleko. Zakoračio je u ovu našu povijest da nam donese poruku mira. Zar nisu anđeli one noći programatski pjevali: ”Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koje ljubi” (Luka 2,14)?

Ta najznačajnija božićna pjesma svih vremena nema slučajan redoslijed – ”Bogu slava – ljudima mir”. Mira na zemlji među ljudima neće biti, sve dok ne priznaju da Bogu pripada prvo mjesto te da stoga jedinome pripada slava.

Anđeoski navjestitelji nam ovom božićnom pjesmom, a i Bog sam kroz niz povijesnih događaja, žele potvrditi da slava ne pripada vladarima ovoga svijeta, propalim ideološkim sustavima, sebičnim političarima, sumnjivim vojskovođama i drugim samozvanim, ali prolaznim ovozemaljskim bogovima.

Betlehemska je beba rođena da kraljuje na jedan novi i sasvim drugačiji način. Njegov jednostavan život i učenje radikalno su drugačiji od naših ljudskih sklonosti. On nije ništa posjedovao, malo je za sebe od drugih tražio, ali je sebe u potpunosti drugima darivao. Došao je služiti, a ne vladati, spasiti, a ne suditi.

Prve je proglasio posljednjima, družio se sa siromašnima, obespravljenima i grešnima. Osudio je arogantnu, samopravednu i iskompromitiranu religiju svoje nacije kao i one koji su religiozna pravila i zakone stavili iznad ljudske savjesti i ljubavi.

Božić je događaj i poruka, poziv i ponuda. Poziv na dijalog ljubavi i ponuda spasenja svima koji Boga iskrena srca traže. Zato čitajmo ovih dana evanđelja, radujmo se svojim obiteljima i darivajmo potrebite. Samo tako će nam Božić biti sretan, a nova godina blagoslovljena.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima
     Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom
     Teologija u Osijeku: Od Katančića do Kraljika

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1