autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Novi laboratorij HDZ-ove demokracije

AUTOR: Radenko Vadanjel / 17.05.2023.

Radenko Vadanjel

U isto vrijeme dok smo u medijima sve intenzivnije bombardirani, napose okupirani ratom u Ukrajini, Letom 3 i pokradenim glasovima na Euroviziji, poplavama u Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici… u laboratoriju vladajuće stranke, negdje na osami, duboko u noć, poput mladog znanstvenika Henryja Frankensteina iz istoimenog filma i njegovog vjernog pomoćnika grbavca Fritza, u napuštenom tornju koji je opremljen kao laboratorij u kineskom Wuhanu, mala skupina znanstvenika na čelu s eminentnim stručnjacima vladajućih, među kojima treba posebno naglasiti stručnjaka za ustavno pravnu kombinatoriku Vladimira Šeksa, prekraja nove izborne granice Lijepe Naše, u novom, još službeno neobznanjenom Zakonu o izbornim jedinicama, a sve kako bi neutralizirala i najmanje šanse oporbe da poluči kakav-takav uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima u 2024. godini.

Maksimalizirajući istovremeno, i kapitalizirajući dodatno sva područja gdje vladajući imaju tradicionalno stabilno glasačko tijelo, prekrajajući i spajajući županijske granice, sve kako bi izborni uspjeh bio s istim brojem HDZ-ovih glasača, čim veći.

Na prošlim parlamentarnim izborima na krilima korone i autoritarne četvorke Nacionalnog stožera civilne zaštite (Davora Božinovića, Vilija Beroša, Krunoslava Capaka i Alemke Markotić), iskoristivši novonastali, zamalo patološki strah i dezorijentiranost hrvatskih građana od nevidljiva, nipošto ne bezopasnog ”neprijatelja” – koronavirusa, vladajući su do nogu potukli oporbu. Korone više nema.

(Na kraju smo neslavno završili kao treća zemlja u Europskoj uniji po nedovoljnoj procijepljenosti građana, i kao posljedično osma u svijetu po broju smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, što nije mala tragedija.)

Međutim, vremena za plakanje nema, niti korone više nema, a iz razloga što za sada nema niti naznaka o nekoj novoj globalnoj pošasti, eskalaciji sukoba u Ukrajini i mogućem nuklearnom ratu, sveopćoj kataklizmi ili nekom još pogubnijem smrtonosnom virusu, koji bi vladajućima iznova dao vjetar u leđa i pomogao im da iznova odvuku pažnju hrvatskih birača s onih životnih, egzistencijalnih pitanja, kao što je prespora obnova kuća na Baniji, pljačka Ine, galopirajuća inflacija, dugačke liste čekanja u bolnicama za najbenigniji specijalistički pregled, ultrazvuk ili magnetnu rezonancu…

Iz navedenih razloga dakle, što za sada nema niti naznaka o nekoj novoj globalnoj pošasti, vladajući su konačno morali zasukati rukave i osloniti se na vlastite snage, što u prijevodu znači, osloniti se na inventivnu, domišljatu ”muljažu”, koja se trenutno manifestira kroz najbezočniji pragmatizam prekrajanja izbornih jedinica samo za sebe i svoj probitak.

Tako je oformljena isključivo stranačka, HDZ-ova radna grupa za izradu novog Zakona o izbornim jedinicama. Prije nekoliko dana, upravo iz tog razloga, jedanaestero profesora ustavnoga prava (predstojnici katedri za ustavno pravo s pravnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku) izrazilo je zabrinutost vezano za tijek postupka izrade novog Zakona o izbornim jedinicama te predložilo smjernice za njihovu izradu, upozoravajući na nužnost poštivanja temeljnih načela i procedura ustavne demokracije, koji se u ovom slučaju očito narušavaju.

Postupak izrade novog Zakona o izbornim jedinicama mora biti transparentan, depolitiziran, izrađen na temelju stručnih analiza i prihvaćen u Hrvatskom saboru, ako je ikako moguće, širim konsenzusom parlamentarne većine i opozicije – navodi jedanaestoro profesora ustavnog prava.

Ako navedena načela ne bi bila uvažavana u izradi prijedloga zakona, poručuju profesori, Ustavni sud ostaje zadnji branik temeljnih ustavnih vrednota, a stoji mu na raspolaganju više mehanizama – od upozorenja nadležnom tijelu koje bi izradilo i predložilo nacrt zakona suprotno iznijetim načelima do pokretanja postupka ocjene ustavnosti i mogućnosti ukidanja, budući da ova materija ne spada u domenu tzv. teorije političkih pitanja.

”Svjesni činjenice kratkoće rokova, posebno ističemo da su državna tijela i njihova dosadašnja letargija u odnosu na ovu materiju uzrokom stvaranja kvazi-izvanrednih okolnosti i pritiska vremena”, upozoravaju u pismu.

Ustavni sud zadnji je branik temeljnih ustavnih vrednota, naglašava u svom proglasu jedanaest stručnjaka i profesora ustavnog prava.

A predsjednik Ustavnog suda RH, da ne bude zabune i da ne bude na kraju – nismo znali, vjenčani je kum, glavom i bradom,Vladimira Šeksa, glavnog kreatora i mentora ove isključivo stranačke, HDZ-ove radne grupe za izradu novoga Zakona o izbornim jedinicama.

Kao što bi prigodno, u vezi nekakve nenadane nevolje i potrage za materijalnom potporom ili kreditnim jamcem, mudro kazao naš narod: Kum, ipak, nije dugme!

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska iznad Hrvata
     Premještanje kreveta
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1