autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Naš doprinos defetističkom algoritmu koji nas čini neljudima

AUTOR: Ivan Zidarević / 03.07.2023.

Ivan Zidarević

Zvanično smo ušli u sezonu ”kiselih krastavaca”. U pitanju je fenomen odsustva bilo kakvih političkih, društvenih i kulturnih zbivanja (iako se čini da su svi koji mogu trenutno u štrajku) što medijima omogućava da se dodatno bave trivijalnim momentima, žuto ka žućem, u ovoj našoj prokletoj avliji.

To su oni meseci u godini kada više nego inače čitamo ko je koga prevario i ostavio, kojoj od žena su na plaži ”ispale sise”, ko je kome koliko stavio u kovertu na svadbi i ko gde basnoslovno letuje (uz aneks ko je šta pojeo i koliko je to platio).

Često građani, oni koji prvi klikaju na senzacionalizam, tračeve i niske strasti, negodovanjem problematizuju ko su ti i takvi novinari koji nam ovo plasiraju i nameću, a sve sa nesvesnim delom da su upravo oni, čitaoci, gledaoci i slušatelji, ti koji iznova potvrđuju da se tako nešto u javnom prostoru i traži. Ona četiri letnja S (Sun, Sea, Sand and Sex)!

To je ono čuveno pitanje ko oblikuje javno mnjenje. Da li je to čovek, građanin koji ima određene potrebe, ili su to mediji sa postavljanjem standarda (sve više je to ispod bilo kakvih standarda) koje mi onda nekritički prihvatamo (oralna faza sazrevanja bi rekla – gutamo).

U svakom slučaju vremena u kojima preživljavamo, statistika kaže da 60 % građana Domovine nema dovoljno sredstva da provede letovanje na ”svojoj obali”, jesu čudna i obiluju sveprisutnom globalizacijom, otuđenošću, egoizmom i narcizmom.

Kao najslikovitiji primer medijskog beznađa izranjaju urlici i krici iz komšijske nam Srbije. Tamošnje televizije sa nacionalnom frekvencijom svakodnevno i bez zadrške targetiraju i prokazuju političke neprijatelje, to su svi oni koji se zapitaju da li je sve tako idealno u zemlji obilja, izazivajući sveprisutnu ljutnju i agresiju kod svojih gledatelja.

U pitanju su programi koji u svom sadržaju plasiraju celodnevnu politiku glorifikacije aktuelnog režima sa blaćenjem opozicije u nestajanju. Da ne bi bilo dosadno, jer politika jeste ispraznog poslanja ako nema harizmatičnih figura, sve se dodatno potencira sa rijaliti programima koji su tu da pokažu kako je prosečnom gledaocu zapravo dobro jer on nema baš takvo nasilje, prevare, prekide trudnoće na javnoj televiziji, razvode i seksualna opštenja (svako sa svakim) u svojoj kući.

I tu se postavlja dodatno pitanje. Ako je država vladar (gospodar) onda ona ima sve pozitivne propise na svojoj strani kako bi pravedno i za dobrobit svih vladala (gospodarila). Ono šta slušamo i od čega ogluvljujemo u Srbiji, odnosno šta gledamo i od čega slepimo, jeste nacionalni projekat anesteziranja napaćene nacije koja je, važno je to ponavljati, sve šta je imala izgubila u miru (mir kao odsustvo rata).

Da smo mi u našoj dokolici i bezobrazluku sami sebi najveći neprijatelji, nisu nam potrebni ”crni i crveni vragovi”, dokazao nam je i primer mladog doktora medicine koji je slavodobitno, to su propratili i mediji, stisnuo zube i svoju životnu i profesionalnu karijeru pokušao da ostvari na otocima.

Po onome šta smo čitali, sada je već potvrđeno, otoci Ist i Molat ostaju bez doktora kojeg su svojim stilom za ”humor” i svojim ”cinizmom” oterali te će sada da ih leči i zalečuje sam Bog Otac.

Mladi doktor, prethodno predstavljen kao čovek pun elana i volje, bio je prinuđen da čita uvredljive komentare vezane za njegove nepromenjive karakteristike (niko nije birao svoje identitete) koji odudaraju od vekovnih standarda ”otočne zajednice”.

Radi se o arhetipovima kako ko treba da izgleda, kako da se ponaša (u ovom slučaju da se nikako i ne ponaša) i možda najbitnije za našu malu licemernu zajednicu ko kako treba da zadovoljava nametnute konformističke standarde.

Dok doktoru želimo puno uspeha u nekoj manje rđavoj sredini, gde se poštuju oni koji žele da leče i pomažu ljudima, nije nebitno vratiti se na to kako su ovakve vesti sa pratećim mišljenjima koje svi sada škrabamo po portalima najveće zlo informatički (ne)pismenog čoveka.

Ljudi sa imenom i prezimenom, fotografijama svoje maloletne dece te nazivom svog poslodavca, ostavljaju uvredljive i zajedljive komentare na svaku novu vest ne misleći za bilo kakve posledice koje bi mogle da ih sustignu u svom odronjavanju po društvenim mrežama.

Možda je to posledica i toga jer nam se državni vrh jasno i nemilosrdno prepire preko svih kanala, promovišući pogrešnu sliku da je u javnoj sferi sve dozvoljeno (svakome).

Iako postoje zakonski okviri koji bi trebali da nešto pokažu i edukuju, usmere i zaustave, te su tu i različite institucije koje se bave regulacijom i kontrolom sadržaja koji se povraća po društvenim mrežama zarad klika i prodate reklame više, ipak je sve prepušteno građanima na vlastitu (ne)odgovornost.

Nažalost mediji su upravo tu izgubili bitku. Čak i oni za koje kažemo da su ”ozbiljni mediji” poklekli su naspram globalizacije, fabrikovanja lažnih vesti, sumanutih poimanja pluralizma, a i prava na slobodu govora.

Jer ne može da postoji pravo na slobodu govora unizivanjem i zanemarivanjem, negiranjem i odbacivanjem, naučnih činjenica koje se opravdavaju nekakvim pravom na ”drugo mišljenje”.

Dok gledamo kako nam turistička sezona posrće, prema podacima za 2019. godinu Domovina je bila prva zemlja u EU sa 25 % svog BDP-a koji se ostvaruje od turizma, te nam i oni gosti koji su tu pišaju i povraćaju po zaštićenim kulturnim dobrima, zapitajmo se koliki je naš doprinos ostvarivanju stalne potražnje ni za kakvim i prizemnim vestima, ali i onim koje počinju i završavaju katastrofično i senzacionalistički.

Zamislili bismo se, ako bismo sve stavljali redovno na papir, šta u toku dana posećujemo i klikamo te gde ostavljamo pokoji komentar. Bili bismo iznenađeni kako smo doprineli defetističkom algoritmu koji nam se kasnije samo nastavlja i čini nas gorim i zajedljivijim, ciničnijim i bezobzirnijim (ne)ljudima koji drugima i sebi nanose (ne)merljivu štetu.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1