autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Metastaze društva završavaju s oružjem u dječjim rukama

AUTOR: Volga Švorinić / 23.05.2023.

Volga Švorinić

Od kad pišem za Autograf, nikad mi nije bilo teže izabrati temu za kolumnu kao sada. Toliko događanja u zemlji i izvan nje, a sva nemila, praćena tisućama komentara na svim društvenim mrežama i elektronskim medijima.

Uz skromni postotak suvislih, argumentiranih i usmjerenih javnom dobru statusa, kolumni i komentara, uglavnom parada gluposti, neznanja, fanatičnosti, nakaradne retrogradnosti, licemjerja, mraka, primitivizma, okrutnosti i nasilja odjevenih u milozvučne parole, vesele boje i nebeske poskočice.

Tko se sve nije oglasio na tragične događaje u susjednoj Srbiji, tko sve nije dodao svoju kap ili mlaz verbalnog nasilja, u trenutku kad je trebalo gromoglasno zašutjeti, tugovati, empatizirati sa žrtvama i njihovim obiteljima i tražiti odgovore od svih odgovornih za stanje u društvu, uključujući njihovu smjenu.

Koliko njih je osudilo i pokazuje spremnost, i fizički eliminirati trinaestogodišnjeg dječaka, proglasiti ga jedino krivim i čistim zlom, iako je i laiku jasno, da takav zločin može počiniti samo teško mentalno poremećeno dijete, čije stanje nisu prepoznali ni obitelj ni škola ni liječnici.

Tragedija, koja je netom, dodatno zacrnila ne samo srpsko nebo, pokolj koji je slijedio, a da se građani još nisu stigli koliko-toliko oporaviti od prve, upalila je sve alarme i pokazala smjer u kojem treba tražiti prave krivce.

Oružje umjesto lego kocaka i knjiga, mediji trovači u kojima gostuju ratni i ini zločinci, škole koje ugošćuju kriminalce, nikad utišane ratne trube, političari koji vladaju lažima i strahom, brainwashing od najranije dobi pod egidom duhovnog razvoja zvanog vjeronauk, korupcija i borba za golu egzistenciju obitelji, to su pravi uzroci bolesti društva, čije metastaze završavaju s kalašnjikovima u dječjim rukama.

Ove dvije tragedije su se dogodile u Srbiji, ali one se tiču i svih nas, na ovom dijelu svijeta. Itekako se tiču, jer sva susjedna društva boluju od iste te bolesti. Princip je isti, sve su ostalo nijanse. I možda pitanje vremena.

Musaka hrvatske zbilje, ovaj je tjedan ”oplemenjena” još jednim tzv. Hodom za život, na čijem čelu stupaju dokazani protivnici ljudskih prava, osobito ženskih, a sve pod egidom zaštite nerođenih i nebrige za rođene.

Licemjerje na najjače, okrutnost i primitivizam, ne rijetko okrunjeni akademskim diplomama s formalnim, ali ne i humanim i moralnim pokrićem. Nisu vrijedni spomena, ali s obzirom na zlo koje šire, uz otvorenu podršku Crkve i prešutnu vladajućih, te pasivnost neistomišljenika, nemoguće ih je ne spomenuti.

Kao i pasivno-agresivnu im ”subraću” što kleče na glavnim trgovima, s transparentima Madone, koju mole da se i žene i muškarci ponovno vrate u srednjovjekovni položaj.

O, sancta simplicitas, zavapio bi Jan Hus, da kojim slučajem uskrsne i dragovoljno se uputio na lomaču.

I na kraju, ali ne i najmanje važno. Naš vrli premijer je, nikad više široke ruke kad su obećanja u pitanju. Nema kome nije nešto obećao od naših novaca. Jer, predizborna je godina, partija je napunila jasle i šef se bori za novi mandat.

Sve je svoje namirio i uspio staviti pod kontrolu: Sabor, Ustavni sud, DORH, medije. Nema majci mrdanja. Ovo mu je biti ili ne biti.

Predugo se zadržao u ovoj vukojebini, vrijeme je da se uhljebi i zasjedne na nekom viđenijem mjestu u miloj mu Europi ili šire. Napuhao se do puknuća, od prezira prema ovoj zemlji i svima nama koji mu ne pišemo laude, a koji u njoj, rijetki dragovoljno, a mnogi silom prilika ostajemo.

Dosta mu je nas. Nije njega majka rodila da s nama dijeli sudbinu ove zemlje i radi za ičije dobro. Osim svog. A možda ga gone i neke druge teme … mislim službe. Vederemo!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Zemlja laži, neznanja i kiča, osudila je sebe na nestajanje
     Optužujem! Ugrozili ste nam egzistenciju!
     ''Gute reise!'', ''Bis bald!'', ''Auf Wiedersehen!'' A mi?
     Roditelji djecu predaju trovačima njihovih neiskusnih mozgova
     Nezaustavljivo isplivavaju izmeti taloženi tri decenije
     Kujica Đina zaslužuje više nego samo stasom veliki premijer
     Do kada ćemo svojatati BiH?!
     Zvala se Jugoslavija (čitanje na vlastitu odgovornost)
     Zvala se Ružica
     Nije ti ništa, to ti je (samo) psihički

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1