autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Mediteranski teološki susreti: približiti se jedni drugima

AUTOR: Mate Uzinić / 21.06.2023.

Mate Uzinić (Foto: IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao je u Kopru na međureligijskom susretu pod nazivom ”Mir tebi, Europo! Mir tebi, Balkane!” koji je organizirala Slovenska biskupska konferencija.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin sudjelovao je kao papin izaslanik. U nastavku donosimo izlaganje nadbiskupa Uzinića o dijalogu i miru, odnosno Ljetnoj školi teologije i Mediteranskim teološkim susretima, koje je izgovorio na talijanskom jeziku 17. lipnja 2023. godine.

Izlaganje nadbiskupa Uzinića o dijalogu i miru

Temeljni problem za ostvarenje dijaloga i mira ne samo na ovim našim prostorima nego općenito u svijetu je u fundamentalističkom i ideološkom apsolutiziranja vlastitih identiteta – vjerskih, nacionalnih, političkih i drugih  – što nužno sa sobom nosi i omalovažavanje identiteta drugih.

Rješenje je dijalog koji znači, kako to lijepo kaže papa Franjo u Fratelli tutti, ”približiti se jedni drugima, očitovati svoje misli i osjećaje, slušati jedni druge, gledati jedni druge, upoznati se međusobno, razumjeti jedni druge i pronaći zajednički jezik” (198).

Kao znakovi nade da je moguće drugačije su susreti u dijalogu poput ovoga koji nas je danas okupio. Dijalogom dajemo priliku sebi samima da se upoznamo s identitetom i iskustvom drugih, ali i mogućnost drugima da se upoznaju s našim vlastitim identitetom i iskustvom. I da jedni o drugima stečemo nove spoznaje koje nas obogaćuju. I oslobodimo se starih predrasuda koje nas dijele.

Osobito je važno da s našim vlastitim dijalogom, na ovakvim susretima dajemo priliku i našim mladima da i oni uđu u dijalog. I da osjete razliku. U tome prepoznajem nadu za budućnost dijaloga, a s njim i mira na ovim našim prostorima.

Konkretan primjer dobre prakse koji donosim na ovaj susret iz svog vlastitog iskustva je ekumenski program koji je održan u Dubrovačkoj biskupiji 2019. i 2021. pod nazivom ”Ljetna škola teologije”, a potom nastavljen u Riječkoj nadbiskupiji 2022. pod nazivom Mediteranski teološki susreti.

Riječ je o ekumenskom programu za studente teologije – one zadnje dvije godine studija ili licencijata i doktorata  – u kojemu uz studente sudjeluju i profesori katoličke, pravoslavne i protestantske vjeroispovijesti. Program traje tjedan dana, a svake godine bira se aktualna tema o kojoj se razmišlja.

Prva tema je bila pluralizam, odnosno pluralizam u teologiji i uloga teologije u pluralnom društvu; druga tema je bila vjera i politika, tj. pitanje angažmana kršćana u javnoj sferi; konačno, prošle godine razmišljali smo o slobodi i odgovornosti za izgovorenu riječ.

U programu su svake godine sudjelovali renomirani profesori, kako hrvatski tako i iz drugih zemalja. Četvrto izdanje programa održat će se od 16. do 22. srpnja ove godine, a tema će biti: ”Crkva ili sekta: od otvorenosti do ekskluzivnosti”. Razmišljat ćemo dakle o crkvenosti, o načinu na koji smo Crkva danas. Predavači će ove godine biti dominikanac Timothy Radcliffe, s. Rebeka Jadranka Anić, te profesori Hans-Peter Grosshans i Davor Džalto.

Svake godine bira se 40 studenata iz raznih zemalja, a posebno s Balkana. Hrana i smještaj za studente su besplatni. Otvaramo se i studentima iz drugih zemalja, poput Italije na primjer, a vidjet ćemo, možda u budućnosti program dobije i međureligijski karakter.

Od samog početka slali smo informacije o programu i letke svim teološkim fakultetima – katoličkim, protestantskim i pravoslavnim – u Hrvatskoj i susjednim zemljama – posebice Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. I do sada smo dobili dobre povratne informacije. Program je traje jedan tjedan, intenzivan je, ali uz to ima i dovoljno slobodnog vremena da se studenti međusobno upoznaju i stupe u dijalog.

To je pravo bogatstvo programa: davanje prostora susretu u dijalogu. Tako se šire vidici, stvaraju nova prijateljstva, ruše zidovi i predrasude. Doprinos je to, ma koliko mali, izgradnji dijaloga i mira na našim prostorima.

Zaključujem citirajući nekoliko riječi jednog pravoslavnog studenta koji je prošle godine sudjelovao u programu: ”Pokušavam sažeti zadnjih sedam dana…i jedna stvar mi pada na pamet. Kako je bilo prošli tjedan, tako će biti i na nebu. Svi zajedno sa svim različitostima oko stola ljubavi okupljeni oko Krista. (…) Obistinile su se riječi psalmista Davida: Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.” 

Evo, neka to bude iskustvo svih nas, naših naroda i nas pripadnika različitih religija. Ovo je moje želja i moja vizija mira i nade u Europi i na Balkanu. Hvala vam.

Mate Uzinić, riječki nadbiskup

(IKA / D. P.)

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Dajmo najoštriju osudu zbog zlouporabe i zlostavljanje djece
     Ovoga Božića nikoga ne ostavimo po strani
     Crkva je majka u ljubavi
     Sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ
     Molim oproštenje od homoseksualnih osoba
     Čestitam novom predsjedniku RH Zoranu Milanoviću
     Važnost dijaloga u pluralnom društvu
     Sekularizam pomaže Crkvi
     Koliko i kako ljubiti

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1