autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ljudski bi bilo reć: Smoje, izvini

AUTOR: Vedran Limić / 27.05.2023.

Vedran Limić

Kada neko pogodi žicu, dušu, atmosferu, ždronj i puls grada onda mu se mora priznat da je meštar od pera. A takvi meštri su rijetki i upravo zato se valja naklonit Miljenku Smoji kojem se u njegovim noveletama, kolumnama, reportažama ili scenarijima to redovito događalo.

A kad je tako onda se ni svitu nije ni malo teško bilo s njim povezat skoro do neraskidivosti. Dokaz tomu je anegdota sa splitskoga pazara na kojem su Smoju preprodavačice žestoko napale. Skoro je došlo i do šaka jer je ti ”kurbin sin”, ta ”štraca od čovika” i ”pizda od pisca” u malon mistu ubila njihovu ljubljenu Bepinu.

Kažu svjedoci da Miljenku nije bilo druge nego podvit rep i kima. Zna je on dobro da se s našim ženama nije zajebavat. A kad neko toliko vjerodostojno uđe u moždane tih običnih ljudi, koji u njegovim likovima zrcale sami sebe, onda nikoga pa ni njega takva žestoka reakcija nije smila iznenadit.

U stvari da nije bija tako vješt kroničar niko ga ne bi ni taka. Da nije bija takvi karig, proša bi lišo bez punta.

Priča mi je jednom prigodom Ivica Vidović kako je zamalo fasova pržun kada je u pauzi snimanja u kostimu Servantesa iša na trafiku kupit dvi šteke skupog Marlbora. Do njega je u redu sta policjot i kad je vidija ovu ”mižerju” od čovika kako iz kuverte pune šoldi vadi plik love odma ga je ka najvećega sumnjivca legitimira.

– Oklen tebi toliki šoldi, je li, buzdo?

– Šjor policjot, ovo mi je honorar od ove šetemane.

– Honorar kažeš?!

– A šta mogu kad je.

– Ma boga ti. A šta ti to radiš? Šta si ti?

– Znate ja san van glumac.

– Ti takvi nikakvi pa glumac. Ne more to nikako bit.

– Ali stvarno jesan, šta bi van ja laga.

– Aj ne pizdi i odma za mnon u stanicu.

Tek kad je doša Marušić i Smoje i kad su komandiru sve objasnili ovi je ”jadnik” moga izać na slobodu.

I da se razumimo nije narodna milicija žbaljala jer je ovi ”nikakvi” bija toliko autentični zgubidan da bi se u procjeni i CIA zajedno s KGB-om zajebala. A kad radiš tako zajebano dobru seriju onda kume izvoli snosi konzekvence. Sam si kriv.

I ove dvi male slike su pametnome dovoljne da uvidi koliko je Šunje bija neraskidivo vezan s Dalmacijon, a Splitom posebno. A tom meštru od makinjete nije bija svet ni svetac, osim svetog Duje i Hajduka, a za pravo reć nije se libija ni oplest po monadama partijskih sekretera ka i cile partije.

On je ka u boga gleda samo maloga čovika. Njega je poštiva više od ikoga. I zato su ga toliko volili.

A kako na ovim prostorima svaka priča o velikim ljubavima ima rok trajanja onda je i ta ljubav grubo pukla početkom devedesetih i to samo zato šta je on osta vjeran sebi i nije se prominija. Prominilo se okruženje, politička špranca, uvjerenja, a i svit koji uvik ide nizvodnim tokom di svaki otpor gubi bitku pred bujicom.

Kako u prevratima najbolje prolaze prevrtljivci onda je njega u toj poplavi s lakoćom kacava ko je tija. Do te mire su ga topili da je u tom mulju disa skoro na škrge. Na pravdi boga je partija ka’ da ga nikad ovde nije bilo. A bilo ga je itekako.

I sad kad su ovi muljatori i sami potonili u glib ništavila vadi se Smoje i lagano ga peru i lipe mu novi sjaj skoro do pozlate. Jebaji ga, pretjerivanje u veličanju je oduvik bila odlika malog svita.

I evo sada ponovo Miljenka koji je takoreći preko noći dobija svoju godinu, za koji misec i svoju bistu. Ko zna možda se uskoro i koji kvart nazove njegovim imenom. Iako je on ima jebeno buran život od devedesetih na ovamo sada se igra njegova ”Tiha noć”.

Tako i triba i to samo ako je ovo početak da se ovaj grad ponovo oSmoji jer su humor i satira oduvik bili zadnja crta obrane zdravog razuma pred šupljim pričama.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Narod puši farsu od slobode izbora i što veću falšu drame
     Oko za oko, stolicu za stolicu
     Dva narcisa na čelu države s pravom zovemo sunovratima
     Naš čovik trajno je sritan kad trajno otputuje vanka
     Znači, abdicira je. Normalno da nije. I tebi je to normalno?
     Sekin sekularni ugovor
     Plenkoviću, vrime je!
     Sarajevo, ljubavi moja, jedno veliko ti i nezaboravno hvala
     U beskonačnoj gluposti ni svemir nam nije ravan
     Doli Bijela kuća

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1