autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Lidija Bačić bila bi uspješnija ministrica od Branka Bačića

AUTOR: Ante Tomić / 05.05.2023.

Ante Tomić

Pomislite li koji put na pjevačicu Lidiju Bačić kad se spomene ministra Branka Bačića?

Glupo je, znam, tako nešto i upitati jer to dvoje nema ništa zajedničko osim prezimena, ali ja se često šašavo zabunim? Razgovaramo li o političkim prilikama u domovini i netko reče Bačić, meni u mislima dođe prizor one dojmljive mlade žene u uskoj haljinici i visokim štiklama. I umjesto bijesa i frustracije, neizbježnih kad se razgovara o političkim prilikama u domovini, odjednom mi dođe dragost i veselje kakvim nas obično ispunjavaju lijepi ljudi.

Pretpostavljam da je to nekakav podsvjesni čin. Vlastiti me mozak nekako ne želi više slušati. Moj centralni živčani sustav sam je shvatio da je glupo i besplodno razmišljati o nekakvom hadezeovskom bezveznjaku i jogunasto se prešaltao na pjevačicu, a kad se to dogodilo tri ili četiri puta zaredom, pomislio sam da mi mozak možda i nešto ozbiljnije želi poručiti.

Pa zbilja, došlo mi je napokon, Lidija Bačić bila bi mnogo uspješnija ministrica graditeljstva od svoga prezimenjaka Branka.

Stanovnici Banije, koji dvije i po godine uzaludno čekaju da Ministarstvo graditeljstva obnovi njihov potresom poharani kraj, ne bi, istina, ni s Lidijom brzo uselili u nove kuće, ali barem bi bili pošteđeni mučne prisutnosti još jednog Plenkovićeva pikzibnera.

Branka Bačića su, pričaju mi, već počeli izbjegavati. Kad on dođe u Glinu i Petrinju, stradalnici ugase svjetla i televizore i čučnu ispod prozora da bi izgledalo kako u stambenim kontejnerima nema nikoga.

“Je li otišao?” šapću Banijci prestravljeno, a ja im se ne čudim i ne osuđujem ih. Ministar graditeljstva teško bi ikoga mogao očarati. Branko Bačić izgleda kao zaštitar u Emmezeti. Ali, Lidija Bačić je, naravno, druga pjesma.

Da pjevačica s onim svojim dugim vitkim nogama i kipućim dekolteom izađe iz crnog ministarskog Audija, svi bi je dočekali s limenom glazbom, cvijećem i papirnatim trobojnicama. Nju nitko ne bi psovao i vrijeđao što se kuće ne grade. Mnogi bi vjerojatno željeli da obnova bude i sporija, pa i da se sasvim zaustavi, samo da ih zanosna ministrica što dulje obilazi.

Ne bi to bilo loše birati ministre prema njihovu izgledu, ili bi to svakako bilo bolje od načina na koji se sad biraju.

Andreju Plenkoviću važno je samo da su mu suradnici nesposobni kako bi njegova nesposobnost bila manje uočljiva. Zahvaljujući tome bizarnom kriteriju, danas u državnom vrhu imamo jednu zazornu skupinu muškaraca i žena čije je gluposti katkad upravo iscrpljujuće slušati.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs došao je na RTL žaliti se kako se za projekt cjelodnevne škole javilo premalo škola i iskreno se pojadao voditelju kako je razočaran obrazovnim sustavom. On je mnogo očekivao, svim se srcem nadao kako će prosvjetni radnici oduševljeno prihvatiti njegovu zamisao, ali prosvjetni radnici su ga, eto, izdali.

Maloumno su sabotirali mudra i plemenita nastojanja Ministarstva.

Slušajući ovo jadikovanje tkogod bi se neupućen možda i sažalio nad Fuchsom, misleći kako je on neiskusan upao u zamku, kako se mladić nesretnim slučajem zatekao na odgovornom položaju ne znajući što ga čeka. Ali, ovdje imamo posla sa sedamdesetogodišnjim jarcem.

Još je davne devedeset treće došao u ondašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije i sve otad, cijelih trideset godina, s manjim prekidima, on je ili pomoćnik ministra ili državni tajnik, a u dva navrata po tri godine, od 2009. do 2012. i od 2020. do danas je na vrhu, sam ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

I sad je, zamislite, na izmaku profesionalnog i u suton životnog puta, žalosno shvatio da nije to to?! Jedan hadezeovac, koji je vjerojatno više nego itko drugi u ovoj zemlji zaslužan da su nam škole ovakve kakve jesu, jedan od stupova vlasti koja tri desetljeća stvara vrijednosti i mjerila, kroji nastavne planove i programe, imenuje ravnatelje i trijebi žito od kukolja u zbornicama, otkriva da mu je srce slomljeno.

Obrazovni sustav glavom i bradom se razočarao u obrazovni sustav. Tkogod bi to nazvao ludim, tkogod potresnim, a svakako se ne viđa svaki dan da netko sa sedamdeset tako javno, u eter prizna kako je njegov život besmislen i kako je sve što je radio bilo zakurac. 

(Prenosimo s portala Slobodne Dalmacije gdje je kolumna naslovljena: Lidija Bačić bila bi uspješnija ministrica od svog prezimenjaka Branka, nju nitko ne bi psovao).

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Nepismene poruke potencijalnih ubojica političara
     Zamalo je krunidba propala, ali se pojavio on, Grlić Radman!
     Plenković živi isključivo od plaće? Ha, ha, ha, ha, ha...
     Želim živjeti u zemlji u kojoj će čistačice uzimati dva soma
     DORH-ov idiotizam koji će dugo biti teško nadmašiti
     Prelake i bespomoćne žrtve Maje Đerek
     Zašto naše übermensche vrijeđaju narodnjaci?
     Dan kada sam počeo cijeniti lezbijke i transrodne osobe
     Maji Đerek na isto dođe antikvarijat ili fast food
     Da je Stepinac poslušao Tita, sve bi bilo drukčije

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1