autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Kronika sretnih trenutaka

AUTOR: Ivan Zidarević / 06.11.2023.

Ivan Zidarević

”Mojem unuku Oliveru koji obožava bakine priče.” Tako počinje nova knjiga velike Snježane Banović u vidu posvete voljenom unuku.

Iako mnogi tako danas ne misle naš prestoni grad Zagreb ipak je nekada bio mnogo više od glavnog grada centralizovane i neefikasne birokratije, te nije bio ovako musav i zapušten, nabudžen atributima neukusa i vrištećeg kiča, koji ga u ovom trenutku čine nebitnom tačkom na kulturnoj karti žilet žicom omeđene Evrope.

Zagreb je nekada bio mesto opipljive slobode, avangarde, uvek prisutnog srednjoevropskog licemerja, ali i grad po meri svakog poštenog (socijalističkog) čoveka.

S kraja prošlog meseca, kao da je i sama čekala da uđemo u vladavinu njenog horoskopskog znaka škorpije, draga profesorka, teatrološkinja, rediteljka i spisateljica ”usana vrele višnje”, koja svojom važnosti nadilazi republičke AVNOJ-evske granice samostalne Domovine, u krcatoj dvorani Novinarskog doma održala je promociju svoje nove knjige ”Kronika sretnih trenutaka (odlomci iz ludih osamdesetih)”.

Mudriji od nas, a to su oni koji su stariji i o kojima nikako ne umemo da brinemo, a da im ne oduzmemo dostojanstvo i u poznim i nemoćnim godinama života totalno ih dehumanizujemo, uveravaju nas da je sva mladost lepa.

Opisujući svoje godine, od pre vek i nešto, sa setom govore o samo srećnim trenucima čak i u najgorim periodima ljudske istorije. Jer je mladost poletna sa idealima blistave i ostvarujuće budućnosti koja se da doseći dobrim zdravljem i učenjem (toga je sve manje).

U svojoj novoj knjizi lepa, ovo nije seksizam, profesorka Snježana Banović uvodi nas u svoja sećanja ličnih trenutaka njene mladosti. Daje nam tu privilegiju da zavirimo u nešto šta se nikako neće ponoviti i uz istorijsku građu, koju je za nas ovako lenje posložila, zamišljamo sve one momente koji su se tada gradili, a danas su utkani u ono u čijim preoranim i izrešetanim ostacima i mi, donekle, uživamo.

Osamdesete u nekadašnjoj zajedničkoj državi bile su sve samo ne dosadne, sa ovim monotonim danima i mesecima između kojih sada životarimo i gde čekamo pripreme za letovanja i zimovanja u kojima ne uživamo već se do iznemoglosti fotografišemo.

Jer današnje generacije mladih život neprestano troše na veštačko ulepšavanje realnosti koju ne prihvataju i koje se, kao i onog gadnog siromaštva, gnušaju. U tom lažiranju sopstvenih života gube smisao svakodnevnih izazova koji nas pokreću da stvaramo sve ono šta je svojstveno isključivo čoveku – umetnost.

”Kronika sretnih trenutaka” jeste i oblik modernog vodiča, za onaj povratak u budućnost, koji kroz određeni romantizam, a svako zaslužuje da bude narator pozitivnim tonom, obrađuje sećanja sa analizom koja su kod autorke prošla sve nivoe svesti ličnog iskustva, a upravo to i takvo iskustvo svakog čoveka čini verodostojnim.

Po profesorkinim rečima osamdesete, sa najvećim akcentom na Zagreb koji je njena baza eksplozije kognitivnog suočavanja i emocionalnog sazrevanja, bile su godine bujanja teatra, filma i muzike sa razvojem feminizma i queer kulture u socijalizmu sa ”ljudskim likom”. Sve suprotno od naše nikakve današnjice vakuma i beznađa u kojem su individualnost, egoizam i narcizam obeležja novih generacija, gde se atraktivost uniformiše, a originalnost plagira.

Uz sve tekovine tadašnjeg čoveka, neopterećenog nikada dokazanom utopijom zvanom socijalizam i antipodom humanoidnog kapitalizma, pojavili su se i obrisi globalizacije u vidu AIDS-a koji je čitavu grupu liberalnih vrednosti vratio tri veka unazad.

To su i one godine kada se pop scena suočava sa nadirućom provincijom u vidu narodne muzike koja će kasnije, vidimo to i danas, preuzeti primat u muzičkom (ne)ukusu naroda bivše nam zemlje.

Da je logistička mapa grada važna, tada koliko i sada, za spoznaju i razumevanje sveta oko sebe pokazuje nam i situacija da je to bilo ono vreme ”avanture bez tramvaja”, kako se i navodi u knjizi, kao bitna odrednica koja određuje granice slobode i gde je sadašnji centar Zagreba označavao duh proliferacije svih glavnih društvenih dešavanja, a koji je bio izazovan za razumeti, uklopiti se, i izgraditi status koji neće prestati da postoji sa prvim naznakama praskozorja.

Kakav bi to opis segmenata ličnog iskustva bio da nema barem jedne glave o smrti ”sina svih naroda i narodnosti” Josipa Broza Tita. Jasno se prikazuje kolektivna psihoza koja je vladala tih dana prolećnih meseci 1980. godine.

To je ona sublimacija tuđih ubeđenja, motiva, ali i očekivanja, koja su bila uzurpirana stalnim moralnim sudom socijalističkog sistema koji je bio tu da radnom čoveku pruži obećavani humanizam (ograničenog oblika renesanse).

Na kraju bi trebalo citirati i profesora Darka Lukića koji je o knjizi, između ostalog, napisao i da se u ovoj riznici sećanja radi ”o osvajanju osobnih i kolektivnih sloboda u okruženju odumirućeg socijalizma”, odnosno da je to bilo ”uzbudljivo vrijeme mnoštva novih, nerijetko radikalnih ideja i uvjerenja koje se obznanjuju i nadglasavaju u zadimljenim klubovima i kavanama, uglavnom nemajući jasnu viziju o tome kamo će se dalje zaputiti”.

P.S. U knjizi postoji i deo emotivnog odnosa sa ”B.”.

To bi mu svakako bio naš oblik preteče onoga koji je u komšijskoj Srbiji serije ”Seks i grad” preveden sa ”Zverka”, a u Domovini sa ”Faca”.

Dragoj profesorki Banović, srećan rođendan!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1