autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Kako Državno sudbeno vijeće umrežava hrvatsko sudstvo

AUTOR: Ivica Grčar / 20.04.2023.

Ivica Grčar

Premda je sutkinja Jelena Rajić, prema utvrđenom redoslijedu kandidata u postupku vrednovanja, imala jedan bod manje od na istoj listi prve kandidatkinje sutkinje Renate Košir Skračić, Državno sudbeno vijeće je i formalno odlučilo (Odluka broj: IS-30/22-12) imenovati Jelenu Rajić za sutkinju Visokog upravnog suda Republike Hrvatske.

Državno sudbeno vijeće ovoga puta nije uvažilo vlastito utvrđenje ostvarenih bodova kandidatkinja ”smatrajući da će Jelena Rajić stručno, savjesno, pošteno i nepristrano obnašati sudačku dužnost u Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske”, unatoč manje utvrđenih bodova.

Logički bi bilo zaključiti da Državno sudbeno vijeće ”smatra” da bi sutkinja Renata Košir Skračić, unatoč utvrđenom većem broju bodova, ipak manje ”stručno, savjesno, pošteno i nepristrano obnašala sudačku dužnost” od imenovane Jelene Rajić s utvrđenim manjim brojem bodova.

Logički bi bilo, isto tako, zaključiti i da u Državnome sudbenom vijeću ”smatraju” da sutkinje i suci hrvatskog sudstva mogu ”obnašati sudačku dužnost” drugačije, a ne isključivo ”stručno, savjesno, pošteno i nepristrano”.

E, to 80 posto građana ”honorira” nepovjerenjem u kompromitirano Državno sudbeno vijeće i hrvatsko sudstvo u cijelosti.

Da objasnimo zbog čega Visokom upravnom sudu trebaju sutkinje koje mogu ”obnašati sudačku dužnost” i drugačije, a ne isključivo ”stručno, savjesno, pošteno i nepristrano”.

Nakon jedne od kozmetičkih reformi hrvatskog pravosuđa, režimski sutkinje i suci Visokog upravnog suda kao suda tobože pune jurisdikcije, nastavili su izbjegavati odlučivati o meritumu tužbi pojedinaca protiv državnih službi, poslušnički dosuđujući naoko u korist tužitelja, ali tako da ukinu prvostupanjsko upravno rješenje i predmet vrate na ponovno odlučivanje i prvostupanjski upravni postupak.

U ponovljenom prvostupanjskom upravnom postupku malko se izmjeni forma osporenog rješenje na način da meritum i nadalje ostane na štetu stranke u upravnom postupku.

Javio mi se čitatelj, za kojega mislim da je rekorder u dobivanju besmislenih odluka Visokog upravnog suda tobože u svoju korist.

Čitatelj ima tri presude Visokog upravnog suda praktično u istom predmetu spora, u kojima se izbjegava odlučiti o meritumu tužbi i pokušava obmanuti tužitelja odlukama o formalnom ukidanju osporenog prvostupanjskog upravnog rješenja i vraćanja spora na početak (ponovno odlučivanje u prvom stupnju upravnog postupka).

A čitatelj – rekorder je u međuvremenu pokrenuo i četvrti upravni spor pred upravnim sudom, ustrajno tražeći odluku suda o meritumu tužbe bez obmanjujućih ukidanja osporenih prvostupanjskih rješenja i beskonačnog ponavljanja praktično istog upravnog postupaka.

S obzirom na to da se u slučaju čitatelja – rekordera radi o upravnim sporovima zbog uskraćenih mirovinskih prava, sutkinjama i sucima Visokog upravnog suda se ne žuri. Očekuje se da će strpljivo i četvrti puta zaredom ukinuti osporeno prvostupanjsko upravno rješenje i odrediti četvrti puta ponavljanja praktično istog upravnog postupka.

Pa tako sve dok umirovljeni čitatelj – rekorder napokon ipak premine.

”Eto im ga na, osjećam se dobro i dugo će oni još ponavljati ovaj zapravo isti upravni sudski postupak”, smijući se rekao mi je vitalni umirovljenik čitatelj – rekorder.

Kandidatkinja Jelena Rajić istaknula se više od protukandidatkinje Renate Košir Skračić u režimski pristrano vođenim sudskim trakavicama na Općinskom sudu u Velikoj Gorici pokraj Zagreba, osobito u sudskoj farsi povodom tužbe Jerine Malešević protiv Republike Hrvatske.

Sudski postupak Jerine Malešević protiv Republike Hrvatske sam kao novinar pratio gotovo od samoga početka.

S obzirom na to da je taj postupak Jerina Malešević pokrenula protiv Republike Hrvatske praktično zbog koruptivne pogreške Đure Sesse, tada predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, s tužiteljicom Malešević solidariziralo se 74 odvjetnika na način da su je svi u tom postupku odlučili zastupati besplatno.

U biti, radilo se o pobuni dijela odvjetnika protiv zuluma HDZ-ovog komesara za sudstvo, kako su u pravosudnim kuloarima zvali Đuru Sessu, tadašnjeg predsjednika Općinskog građanskog suda.

A Jerinu Malešević sam zapazio kao prvu hrvatsku odvjetnicu koja je nakon 28 godina rada u odvjetništvu zatražila da ju se briše iz imenika odvjetnika, jer u hrvatskom pravosuđu ”više ne može pružati vjeru klijentima da će njihov pravni interes riješiti efikasno i pravedno”, (s obzirom na to da ni vlastiti pravni interes nije u mogućnosti zaštititi u hrvatskom sudstvu).

I priznajem, nasuprot režimskoj sutkinji Jeleni Rajić beskrajno lojalnoj Đuri Sessi, postao sam novinarski ”navijač” tužiteljice Jerine Malešević, prvoj odvjetnici hrvatskog odvjetništva koja se hrabro suočila s činjenicom da u kompromitiranom hrvatskom sudstvu ”ne može pružati vjeru klijentima da će njihov pravni interes riješiti efikasno i pravedno”.

A spor zbog kojega je Jerina Malešević tužila Republiku Hrvatsku je nastao tako što je izvjesni Vladimir Debeljački isti stan u Berislavićevoj ulici u središtu Zagreba na prijevaru prodao trima kupcima istodobno. Zbog toga je Vladimir Debeljački ipak na kraju bio pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u posebnom kaznenom sudskom postupku (pogledati: ”Ukinuta nerazumljiva presuda”, na str. 22, tjednika Lider, od 17. listopada 2007. godine).

Na prijevaru prodani isti stan trima kupcima istodobno, pogrešnom intervencijom Đure Sesse vlasnički je uknjižen na sestru tadašnjeg prodekana za nastavu Pravnog fakulteta u Zagrebu, na koji se tada trebao upisati sin Đure Sesse.

Tek onako usput, sin Đure Sesse je nedavno također igrokazom na Državnom sudbenom vijeću imenovan sucem Trgovačkog suda u Zagrebu (pogledati: Autograf.hr: Ako kupleraju krene loše, treba mijenjati kurve, a ne plahte’objavljen: 8. siječnja 2019. godine).

Da ne duljim, Jelena Rajić je štiteći Đuru Sessu da ne mora biti unakrsno ispitivan od 74 odvjetnika u sudskom postupku Malešević v.s. Republika Hrvatska, zabranjivala postavljanje odvjetničkih pitanja ostalim svjedocima i sudu, izbjegavala provođenja dokaza i sl.

Problematične presude sutkinje Jelene Rajić u drugom stupnju je rješavao Županijski sud u Velikoj Gorici, na kojemu je sutkinja Rajić do 2007. godine, prije imenovanja sutkinjom, radila kao sudska savjetnica.

Jerina Malešević je tužbu protiv Republike Hrvatske zbog pogreške Đure Sesse podnijela 2006. godine. Spor je izgubila pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Velikoj Gorici (na kojemu je prethodno kao sudska savjetnica radila sveprisutna Jelena Rajić).

Trenutno je taj spor u postupku revizije na Vrhovnom sudu, na kojemu i dalje ”hekla” Đuro Sessa, ”HDZ-ov komesar za sudstvo”.

A Jeleni Rajić je beskrajna odanost Đuri Sessi prvo ”honorirana” upućivanjem na ispomoć u Vrhovni sud, na kojemu je definitivno stekla uvjete za sutkinju Visokog upravnog suda usavršivši vještine suđenja malko drugačijeg, a ne isključivo ”stručnog, savjesnog, poštenog i nepristranoga”.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti
     Peticija HND-a radi zaštite ''ficleka'' iz kaznenih istraga
     Djecu od dvije i pet godina soc-skrbitelji vratili majci
     Četrdeset godina od ''unapređenja'' urednika za kurira

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1