autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima

AUTOR: Peter Kuzmič / 25.11.2023.

Peter Kuzmič

Vidim po osobnim reakcijama da su neki moji čitatelji zaintrigirani ulogom duhovnih (pro)buđenja u oblikovanju ne samo vjerskog nego i društvenog života i kulturne povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

U protekloj kolumni (”Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja”) povezujem takozvani Asbury Revival s Drugim velikim (pro)buđenjem (Second Great Awakening) kao razdobljem svekolikog porasta religioznosti i vjerskih aktivnosti. Bilo je to posebno vrijeme vjerske obnove koje je imalo značajan utjecaj i na same procese demokratizacije američkog društva.

Predvodnik Prvog velikog (pro)buđenja (First Great Awakening) bio je Jonathan Edwards (1703. – 1758.), kongregacionalistički pastor iz Massachusettsa, koji se proslavio kao izuzetan retoričar i utjecajan intelektualac.

Prvo veliko buđenje je bilo dio šireg i većeg vjerskog pokreta obnove koji se u tom vremenu širio u Engleskoj, Škotskoj i Njemačkoj. To treba istaknuti nasuprot krivom mišljenju onih koji (ponekad ne bez predrasuda) drže da su revivals uglavnom američki fenomen.

Edwardsova sabrana djela u izdanju prestižnog Yale University Pressa proučavaju se ne samo zbog bogatog i raznorodnog teološkog sadržaja nego i zbog izazovnog znanstvenog doprinosa na područjima metafizike, etike i psihologije.

Mnogi stručnjaci Edwardsa drže za intelektualno najutjecajnijeg američkog teologa svih vremena te najjačeg eksponenta takozvanog eksperimentalnog kalvinizma. Njegovi originalni teoretski uvidi i sposobnost njihove primjene u pastoralnoj i društvenoj praksi ostaju izazov interdisciplinarnim proučavateljima svih generacija sve do danas.

Umro je od inokulacije protiv malih boginja svega nekoliko mjeseci nakon što je postao rektorom Sveučilišta New Jersey.

Jedan moj bostonski sveučilišni kolega i međunarodno afirmirani stručnjak za Edwardsa, svoje studente koji žele shvatiti složenu misao velikog filozofa-teologa usmjerava da kao preduvjet za razumijevanje ne počnu s njegovim kasnijim teološkim raspravama nego s njegovim ranim propovijedima kao što su (moj prijevod): ”Bog se proslavlja u neovisnosti čovjeka” (1731.), ”Božansko i nadnaravno svjetlo” (1733.) i ”Grešnici u rukama gnjevnog Boga” (1741.).

To su propovijedi koje tematski najavljuju kasnije složene teoretske rasprave autora koji je bio istovremeno veliki propovjednik i istaknuti intelektualac.

Najpoznatiji pokretač Trećeg velikog (pro)buđenja (Third Great Awakening) u drugoj polovici 19. stoljeća bio je Charles Grandison Finney (1792. – 1875.).

Finney je međunarodno prepoznatljiviji od Edwardsa jer su njegova glasovita Lectures on Revival (1835.) prevedena na mnoge svjetske jezike. Prijevod na hrvatski jezik priredio je pentekostalni pastor Dragutin Volf, prvi izdavač kršćanske literature u vrijeme vladavine komunizma u SFR Jugoslaviji.

Finney je bio školovan pravnik koji je nakon osobnog obraćenja Bogu postao vatrenim evangelizatorom, svjedokom transformiranog života, a kasnije profesorom i rektorom na Oberlin Collegeu u Ohiu.

U svojim ”Predavanjima o probuđenju” on traži ravnotežu između dviju temeljnih istina: Božjoj suverenosti i čovjekovoj slobodnoj volji. Naglašava Božje nakane i razrađuje metode u poticanju probuđenja za ”otpale kršćane” s jedne strane i ”neobraćene grešnike” s druge.

Finney naglašava kako kršćani trebaju imati ”goruću ljubav za duše”, trebaju neprestance ”rasti u milosti” i apelirati na grešnike da ”svoje srce predaju Bogu”.

Finney je propovijedao i očekivao da duhovno probuđenje prožme čitavu Ameriku te time pokrene društveni napredak i socijalne reforme: demokraciju, ukidanje robovlasništva, umjerenost, trezvenost, obrazovanje i odbacivanje luksuznog stila života i pomodarstva.

Kada je 1845. godine objavio svoja Letters on Revival morao je priznati kako je bio odviše optimističan u svojim očekivanjima. Ipak je ostao predan viziji i misiji da njegov Oberlin College bude centar školovanja za generacije koje će promicati probuđenje i duhovno buditi ljude da vjerom i praksom teže za kršćanskim savršenstvom.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom
     Teologija u Osijeku: Od Katančića do Kraljika

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1