autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene

AUTOR: Peter Kuzmič / 03.06.2023.

Peter Kuzmič

Deset Božjih riječi, poznatijih pod nazivom Deset zapovijedi, svetopisamske su smjernice i vjerodostojne upute za život ispunjen smislom i svrhom. Važno je naglasiti njihovu emancipatorsku ulogu jer one ne ugrožavaju nego oslobađaju čovjeka te stoga predstavljaju put u njegovu slobodu. One nas zapravo uče o tome kako ispravno živjeti u ljubavi i slobodi.

Bog je u Starome zavjetu u kontekstu oslobađanja Izraela iz egipatskog ropstva objaviteljski autoritativno progovorio:

”Ja sam Gospodin, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova osim mene. Ne pravi sebi lika urezana niti kakve slike onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi” (Izlazak 20, 2-5).

Iste riječi (citirajući Pismo) Isus imperativno sažimlje u Mateju 4, 10. ”Pisano je: ‘Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jednome služi’.”

U prvoj riječi (zapovijedi) naglasak je na suverenosti i slobodi Boga kao jedinog stvoritelja i svedržitelja svijeta i svemira. Stoga je on jedini i dostojan štovanja i klanjanja. Svako drugo iskrivljeno vjerovanje i s njime povezana pseudo-duhovnost zapravo su idolopoklonstvo i praznovjerje.

To jednostavno znači da su judejski i kršćanski vjernici monoteisti koji ne priznaju postojanje drugih ”bogova”, a uz to su im neprihvatljiva i praznovjerja poput magije i astrologije.

No čovjek je homo religiosus, neizlječivo religiozno biće pa će stoga u odsutnosti prave vjere i autentičnog štovanja prigrliti neku vrstu (polu)ateističkog supstituta religioznosti (Ersatzreligion) te služiti lažnim bogovima u svijetu materijalizma, seksualnosti ili zabave.

To vidimo po tome kako se mnogi podanički odnose prema bogatstvu i autoritetima moći i utjecaja. U Americi, recimo, postoje živopisne ateističke izreke u materijalističkom ozračju kulture sebičnosti – My Dollar is my God.

Svi mi poznajemo ljude koji su opsjednuti stjecanjem novca i zgrtanjem materijalnih bogatstava koja im zapravo nisu potrebna za pristojan život, ali ih gomilaju i štuju zbog percepcije moći i utjecaja koji ih prate. Isus je bio duboko svjestan zavodničke moći i kušnji koje dolaze s materijalnim bogatstvom te je stoga bio odrješito jasan kako nitko ne može istovremeno služiti Bogu i Mamonu.

Ako priznajemo da je Bog vječni i nepromjenljiv mi potvrđujemo njegovu istinitost i izražavamo našu spremnost da poslušamo i prihvatimo njegovu volju te se podvrgnemo njegovoj svemoćnoj, ali uvijek dobrohotnoj vlasti.

Priznajući njegovu svemoć i dobrohotnost mi se s neograničenim povjerenjem u njegovu dobrotu i ljubav odazivljemo (samo)predanjem i potpunim darivanjem sebe za služenje u ljubavi njemu i bližnjima. Na taj način postajemo Božji opunomoćenici i transformativni agenti Kraljevstva Božjeg među kraljevstvima ovoga svijeta.

Ovdje nas Svevišnji opominje podsjećanjem na prioritete kako nikada ne bismo došli u kušnju da nekoga ili nešto drugo stavimo na prvo mjesto jer ono pripada samo Bogu. U Starome zavjetu se to Židovima stalno ponavljalo i naglašavalo, a posebno kroz upozorenje u Knjizi Ponovljenog zakona: ”Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan” (6,4).

Naglasak je na tome da je Bog jedan i jedincat, koji je stvorio svijet i čovjeka iz ljubavi te da stoga njemu u svemu pripada prvenstvo. To je razlog zašto ta zapovijed stoji na prvom, odnosno najvažnijem mjestu.

Isus će u Novome zavjetu to još više istaknuti kada u svojim zapovijedima ljubavi na prvo mjesto stavi ovu maksimu: ”Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim” (Matej 22,37).

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima
     Suvremena Amerika je nezamisliva bez duhovnih probuđenja
     Protiv svakog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djecom

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1