autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hrvatski građani su u stanju političke predrazboritosti

AUTOR: Josip Ćapin / 02.01.2024.

Josip Ćapin

Razboritost, kako ju određuje Aristotel, je umska krepost pomoću koje čovjek djeluje dobro i ispravno. Ona je preduvjet djelovanja koje je dobro za život u cijelosti. Razboritost se bavi onim stvarima koje su vezane uz čovjeka i o kojima se može promišljati.

Važno je obratiti pažnju na ovaj glagol ”promišljati”. Što znači promišljati? O čemu se uopće može promišljati? Promišljati se, tvrdi Aristotel, može samo o stvarima koje su svojstvene čovjeku i koje mogu biti drugačije.

Potpuno je besmisleno promišljati o stvarima koje ne mogu biti drugačije ili su besmislene, jer svako ljudsko djelovanje, ako je plod razboritosti, mora imati neku svrhu, a sama svrha bi trebala biti dobra. Tako će razborit čovjek znati promisliti što je najbolje u određenoj situaciji i djelovati u skladu s time.

Razboritost, osim razumske prosudbe, uvelike počiva i na iskustvu koje toj prosudbi pomaže. Iskusan čovjek bi trebao bolje znati ispravno djelovati od neiskusnog.

Za razboritost se veže mnogo djelatnosti u ljudskim životima. Ona je važna, pimjerice, u ekonomiji, gospodarstvu, poljoprivredi, a usko je vezana i uz političko umijeće. Kako je politika umijeće upravljanja državom, razboritost pri odabiru onih koji će upravljati je realizacija same suštine demokratskih političkih sustava.

Sljedeća godina je superizborna godina. Očekuju nas tri izlaska na birališta u kojima ćemo birati nove europarlamentarce, parlamentarce i predsjednika/icu. Predizborne kampanje polako tinjaju, preslagivanja, pregovaranja i sukobi su krenuli.

Premijer nas već sve uvjerava kako poslije njega dolazi potop pa, prema tome, nipošto ne bismo smjeli srušiti tu branu. Iznosi podatke o obnovi potresom razrušenih područja koji se, eto, tri godine nakon, užurbano i kvalitetno kreću obnavljati.

Povećanja plaća i mirovina, kao i dodaci za umirovljenike, su također nešto što bi svima nama trebalo dati poticaj da odaberemo njegovu spasonosnu opciju, koja je po trideseti put osnažena i osvježena novim ministarskim pojačanjima. Pobjednički space shuttle tim čvršće preuzima kormilo i garantira kvalitetu plovidbe. S njima na čelu uplovljavamo u nadolazeću godinu.

Ne treba naravno previše isticati da su u Hrvatskoj plaće jednostavno preniske, da je isplaćeni dodatak umirovljenicima ruganje u lice ljudima koji moraju preživjeti mjesec s mirovinama koje su među najnižima u cijeloj EU.

Nije potrebno ni isticati kako je obnova kojom se premijer diči, zapravo razlog za stid i ostavku, a njegova ”osvježavanja” tima, potraga za ljudima koji će bez afere moći preživjeti mandat.

Oporba za to vrijeme prolazi kroz obračune koji bi trebali donijeti političku katarzu. Iako se kunu kako imaju zajedničkog neprijatelja, to očito nije tako. Rade sve kako vlast ne bi preuzeli.

Most nastavlja s populizmom, SDP je u potrazi za izgubljenim vremenom, Možemo! ima uteg u vidu Zagreba koji će ih, kako sada stoje stvari, povući na dno. Domovinski pokret se bori s vlastitom naravi: jednom pretrpljena odbačenost poprima obrise otpora prema vladajućoj stranci, ali i dalje su u naravi oni koji žele reformirati HDZ koji je, prema njihovu sudu, ideološki zastranio.

Svi problemi oporbe i politička nedodirljivost vladajuće stranke, koja muku muči sa slaganjem ministarskog kadra koji se nije ogriješio o zakon, govori više o građanima, nego o onima koji trebaju upravljati i donositi zakone. Sve što se njima može prigovoriti, može se prigovoriti i izbornom tijelu koje ih bira. Kako se ono kaže: ”Kakav narod takva vlast”, a trebalo bi dodati: ”a takva i oporba”.

I upravo zbog toga možemo reći da je stanje hrvatskih građana, zapravo stanje političke predrazboritosti. Hrvatski građani muku muče sa samima sobom. Mori nas nepravda, ali ne želimo razborito odlučiti kako se protiv nje boriti. Isto je s korupcijom, sa stanjem u zdravstvu i znanosti. I na svim drugim poljima.

Znamo da trenutno stanje nije dobro, znamo da mora bolje, ali ne želimo ispravno djelovati kako bi se ono promijenilo. Supstancijalna odrednica hrvatskog birača je stajanje pred vratima razboritosti i nikako zakoračiti naprijed.

Je li stanje takvo zbog koristi koju netko ima iz takvog stanja? Moguće. Je li to zbog potencijalne neugodnosti ako se izađe iz zone komfora? Moguće. Je li to zbog egzistencijalne ugroze u koju se netko može dovesti ako prekorači prag? I to je moguće.

Postoji mnogo mogućnosti i razloga u prilog kojima bi se mogli nalaziti argumenti za takvo djelovanje. Međutim, razboritom čovjeku nijedan takav argument ne bi smio biti dovoljno dobar, prvenstveno iz razloga što te stvari nisu dobre za državu, a samim time, ako slijedimo Aristotela, nisu dobre ni za dobar život pojedinaca.

Riječ je o djelovanju iz etičke i političke predrazboritosti u kojemu čovjek vidi što je pogrešno, ali ne želi djelovati ispravno, djelovati dobro. Dakle, postoji znanje i iskustvo da nešto nije dobro, možda postoji i želja da se promijeni, ali ne postoji adekvatno djelovanje.

Jedino što se može promijeniti djelovanjem iz političke predrazboritosti je kvalitetnije pozicioniranje u zonu komfora kako bi se zaštitilo samog sebe, a stvari koje su važne za zajednicu inertno prepustiti onima koji im nisu dorasli ili su tu došli iz pobuda vlastite utilitarnosti.

I zbog toga, ako se netko zapita kako je moguće da ne postoji dobra alternativa, da je sve ono što se nudi slaba, blijeda i potencijalno neučinkovita politička vlast, da je jedina alternativa trenutnoj vladi još više te iste vlade, treba se pogledati u lice.

Neka 2024. godina bude godina u kojoj ćemo s praga predrazboritosti konačno napraviti korak naprijed, iako, razborito je ustvrditi da su šanse za to dosta male.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Praznik političke sentimentalizacije
     Moramo prihvatiti i poslušno slušati što pater Plenković kaže
     U živom smo blatu korupcije, a za vlast u jacuzziju
     Vukovar treba postati grad svrha, a ne biti samo grad žrtva
     Terorizam (Hamasa) se ne može pobijediti vojno
     Hrvatska politička formula za uspjeh: Kruha, igara i dobra
     Kako je bog lakrdije Zekan prešao na svijetlu stranu HDZ-a
     Prosvjedi u Srbiji: politički jiu-jitsu
     Premijerova ''crvena haringa''
     Dvorske lude danas imaju znanje i mogućnost prevrnuti brvno

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1