autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hrabar, prodoran, portal koji se ne obazire na tabue i toteme

AUTOR: AUTOGRAF / 13.10.2023.

U petak 13. listopada obilježili smo 10 godina postojanja portala Autograf. Tim povodom su se javili naši kolumnisti (neki su najavili da će se oglasiti). Donosimo njihove reakcije prema abecednom redu prezimena. Hvala svima!

Nataša Antoljak

Iako je moje pisanje započelo zbog potrebe za objašnjavanjem nekih znanja vezanih uz pandemiju te s obzirom na zakonitost prirodnog tijeka pandemije, nastavila sam pisati jer mi se čini da je ovaj način širenja informacija bitan. Osim toga važno je reagirati na neke pojave, koje pod možebitnim etičko-medicinskim pozitivnim ciljevima, dovode do pojave da netko drugi zbog toga ima umanjena prava ili mu biva narušeno zdravlje odnosno čak ugrožen život. Svijest da se u medicinskim postupcima, kao i ostalim aspektima života, neprekidno mora odlučivati i vagati između koristi i moguće štete po osobu, nešto je na što treba upozoravati. Ima još puno tema koje me zanimaju, a koje nisu vezane samo za zdravstvo ili medicinsku struku. Vjerojatno sam došla u dob kad smatram da imam dovoljno znanja i iskustva da bih to mogla raditi, a vječni duh nastavnika tjera me da dalje pišem. Trudim se svakom problemu ući puno detaljnije u uzroke svega što se događa oko nas, jer je posvuda zavladala površnost.

Jacqueline Bat

Pisanje sam uvijek smatrala činom društvene odgovornosti. Načinom da probleme u društvu, nepravdu, propuste, učinim javno vidljivima i čitljivima. Autograf je moja niša kroz koju mogu dati svoj obol izgradnji boljeg, otvorenijeg i socijalno osjetljivijeg društva. Činjenica da to radim volonterski, i da za pisanje ne primam honorar, ne smeta mi, štoviše, čini me slobodnijom. Drago mi je što i moji kolege, kolumnisti na portalu, misle slično i imaju iste ili slične motive. Dok je tako, ovaj portal će biti luč koju ni vjetrovi ni oluje neće lako utrnuti.

Andrej Božinovski

Autograf.hr – to je mjesto gdje osjećam da svjetlo istine probija kroz zavjesu lažnih vijesti. Ovaj portal je poput svjetionika usred beskrajnog mora priča, posebno onih o nepravedno osuđenim pojedincima i narušenoj pravdi. Da biste bolje razumjeli Autograf, zamislite ga kao moga osobnog saveznika koji istražuje, analizira i izvještava. Autograf je mjesto slobodnog izražavanja mišljenja, bez ”osobnih ustupaka” autorima u uređivačkoj politici. Konkretno ja pišem o slučajevima pogrešnih presuda, osvjetljavajući tamne strane pravosudnog sustava. Autograf mi pomaže podići svijest javnosti o onima koji su nepravedno osuđeni. Ovaj portal nije samo izvor informacija; to je poziv na akciju. Autograf se bori za pravdu, jednakost i odgovornost u društvu, a to su borbe koje podržavam s dubokim poštovanjem i strašću. Jer, kao što sam i sam iskusio, svjetlo istine može pobijediti tamu nepravde, a Autograf je taj svjetionik koji nas vodi prema toj pobjedi.

 

Josip Ćapin

Pisanje je radnja koja podrazumijeva ostavljanje tragova, bilo na papiru, bilo na nekoj drugoj površini, upotrebom određenih simbola. No samo pisanje kao mehanička radnja nema cilj. Cilj zadobiva onda kada se putem njega stvaralački subjekt odluči obratiti drugom subjektu ili subjektima. Pisanje tada postaje sredstvo kojim se prenose ideje, znanja, kritike i ostali plodovi ljudskog uma i kreativnosti. Tada možemo govoriti o pravoj svrsi pisanja. Tu se otkriva uloga Autografa. Autograf je medij koji omogućuje prenošenje same svrhe pisanja, čime on aktivno sudjeluje u izgradnji boljeg, pravednijeg, demokratičnijeg i tolerantnijeg društva. Zbog toga mu želim da tim putem korača i dalje, da se neprestano usavršava i da doživi još mnogo rođendana.

 

Luka Draganić

Napisana riječ djeluje u dva pravca, prema onome od kojeg je napisana i u smjeru onoga koji će je pročitati. Učinak prema autoru može se sažeti sljedećom rečenicom Aldousa Huxleyja: ”Pisanje je najbolji način za razbistriti vlastiti um”. Pisanje, dakle, može poslužiti kao metoda pojašnjavanja i obrazlaganja svijeta samome sebi. Taj unutrašnji kolokvij stavljen na papir (ili ekran), međutim, ima učinak i prema van – prema čitateljima. U tome pravcu javlja se izazov iznošenja vlastitih misli na jasan način kako bi čitatelji shvatili što je pisac htio reći i, jednako važno, kako bi tekst zadobio njihovu nepodijeljenu pažnju. Na tragu toga razmišljanja temelji se koncept kolumne ”Zlatni rez” u kojoj analizom filmova i knjiga iz pravnog i svakog drugog društveno relevantnog aspekta nastojim pronaći paralele sa ”stvarnim svijetom”. Smatram, naime, da je koncepte, ideje i apstrakcije korisno zaodjenuti u kontekst priča kako bi došlo do oživotvorenja nabrojanog. Općenito, društveno angažirani intelektualac ne može se zadovoljiti sigurnom i ugodnom ulogom zlogukog proroka što je, uvjetno rečeno, lakši dio zadatka. Sljedeći korak koji upotpunjuje mozaik jest onaj kreativan kojim se ispunjava sadržaj naše zbilje. Koje će naravi taj sadržaj biti sasvim je na izbor autoru, ali možda kao smjernica može poslužiti maksima Meistera Eckharta: ”Ono što primam kontemplacijom, dajem van ljubavlju”. Kakav god taj izbor bio jedno je sigurno; apatiji nema niti smije biti mjesta! Dragi i Claudiji ovim putem izražavam zahvalnost na tome što su mi pružili priliku da imam glas na portalu i pozdravljam njihovu otvorenost i širinu duha! Autografu želim još mnogo okruglih godišnjica! Sretan petak 13.

 

Jelena Dunato

Čestitke Autografu na okrugloj obljetnici i da poživi još dugo! Autograf je mjesto susreta ideja i inspiracije, izgrađen na upornosti i volonterskom radu. Moje kolumne meni dođu kao mapa u koju odlažem svoje misli (i nerijetko frustracije) o ljudima i društvu; kao ogledalo koje odražava svijet koji me okružuje. A ponekad mi posluže i kao moj mali soapbox s kojeg držim propovijedi da kreativce treba platiti. U svijetu u kojem sve ima cijenu, a malo toga vrijednost, navijam za sve nas koje entuzijazam još gura naprijed.

 

Davor Džalto

Autograf je redak ”hub” smisla u okeanu (online) besmisla. To je mesto koje omogućava da se o veoma različitim temama progovori i prodiskutuje iz veoma različitih perspektiva, na ozbiljan i odgovoran način. Bez promovisanja unapred zadate ”agende” ili potrebe za uspostavljanjem nekog veštačkog, a komodifikovanog konsenzusa. Čestitke Dragi Pilselu na inicijativi i istrajnosti, kao i svima koji su doprineli i doprinose da Autograf opstane i da napreduje. 

Zdravka Govedarica

Autograf je upravo ono što riječ govori… samostalno pismo, u ovom slučaju bismo mogli ovaj ”graf” prebaciti na slovenski termin ”grafija” kojeg prevodimo kao okrug, prostor dan od strane prijatelja prijateljima da se izraze, bilo o aktualnim temama, bilo o svevremenim. Prostor koji povezuje slično ili istomišljenike, ali i one koji se sijeku poput pravaca, približavajući ih u nekoj temi, a onda opet udaljujući ih po svom narativu. To je ”scena” u kojoj glavnu ulogu ima humanost, u kojoj smo svi svjesni da u teatru s obje strane, bilo na pozornici ili u publici, stoji čovjek i kao takav ima i pravo, ali o obaveze prema sebi i prema drugima. Moja malenkost, jer to doista jest među nekim koje bih nazvala divovima (naspram sebe), zahvaljuje se na bivstvovanju na ovim stranicama. Zahvaljujem se svima, a osobito onima koji svojim iznimnim angažmanom čine sve da ova platforma opstane. 

Kristijan Grđan

Poštovani Drago, čestitam na prvom desetljeću predanog rada i zalaganja, nadam se i očekujem isto takav nastavak i u budućnosti. Pišem za Autograf jer volim zemlju u kojoj sam odrastao i nadam se da joj još uvijek mogu aktivistički doprinijeti, iako sada živim i svoj aktivizam pretežito ostvarujem u inozemstvu. Autograf mi je ujedno i vrijedan izvor informacija i mišljenja o hrvatskom društvu koji se ne može dobiti iz drugih medija i zato iznimno cijenim Vaš rad. Lijep pozdrav.

 

Tatjana Gromača

Dragi Claudia i Drago, i ja se također pridružujem čestitkama za vašu volju i ustrajnost da održite Autograf, čije postojanje mnogima od nas puno znači. Hvala Vam od srca. Za mene je pisanje prirodan oblik postojanja, i djelovanja, tako reći cjeloživotni. Učinila sam ga i profesionalnim, objavom prve knjige i početkom pisanja za novine, bilo je to takoreći istodobno, pred dvadeset i tri godine. To se nastavljalo dugi niz godina, sve dok nisam nepravomoćno otpuštena sa stalnog radnog mjesta u jednim hrvatskim novinama, s kojima sam zbog toga još uvijek u neriješenom sudskom procesu. U međuvremenu, pokušavala sam pronaći angažman na domaćem javnom pisanom prostoru, ali bezuspješno. Autograf se pokazao kao jedno od važnih pribježišta, za borbu protiv utrnuća vlastitog duha i sklonosti, potrebe da se unatoč sveprisutnom konformizmu izgovori istina, da se ukaže na ”zbiljsko stanje stvari”, a sve za ispunjenje osjećanja svrhe i smisla djelovanja u današnjem društvu i vremenu, za pokušaj ponovnog ustanovljavanja osobnog, ali i kolektivnog digniteta, koji je nepravedno i nečasno urušen mnogima, ne samo meni.

 

Svjetlana Hribar

Kad je Autograf započeo svoj život, dočekan je dvojako: Većina mu (neki i zlurado) nisu proricali dug vijek, a neka mala manjina mu se obradovala, jer su osnivači oko sebe širili borbenu auru. Danas, nakon deset godina imamo čistu sliku: Autograf živi zahvaljujući velikom radu Drage i Claudije te entuzijazmu suradnika, novinara i onih koji se takvima osjećaju. Bez novaca, na krilima želje da se čuje istina. Bez obzira na to iz koje sredine ta istina dolazi. Za mene je to temeljni poticaj da pišem. Pisati iz pozicije cjeloživotnog bavljenja kulturnim temama i drugim, jednako perifernim i u Hrvatskoj nezanimljivim sadržajima, nekome se može činiti besmisleno. Za mene je to smisao mog novinarskog rada. Drago kaže da svaka tema ima svoju publiku. Hvala ti, Drago, na tome! Otvorenost portala Autograf privlači stalno nove suradnike. I čitatelje. I to jest svrha njegova postojanja. Čestitke svima koji imaju poriv da pišu o temama koje ih žuljaju!

 

Ivo Josipović

Poštovani glavni uredniče, poštovani kolumnisti, suradnici i čitatelji Autografa,

deset godina upornosti u otvaranju relevantnih općedruštvenih i političkih pitanja, deset godina nekonformizma, deset godina zabadanja prsta u oko političarima, posebno onima na vlasti, deset godina opstanka u nepovoljnim ekonomskim i drugim uvjetima, gotovo da su čudo! Bilo je i drugih hrabrih ljudi koji su imali slične medijske projekte, ali je vrlo malo takvih projekata opstalo ovako dugo. Autograf nema financijsku podršku vlasti, nije za razliku od nekih drugih, svoja britka pera stavio u službu novca i politike, ovog ili onog biznisa. Ali, Autograf ima beskompromisnog novinara i društvenog aktivista na čelu, ima kolumniste i druge autore koji i kad griješe, i kad se ne slažemo s njima, nikada nisu doveli u sumnji želju da svojom riječju pomognu da Hrvatska bude bolja. Zapravo, Autograf je, da parafraziram, projekt dobrih namjera. Među nama, i sam tu spadam, ima autora koji nisu novinari niti će to ikada biti. Autograf je postao platforma na kojoj novinari, i ne samo oni, već i mnogi društveno aktivni ljudi, imaju mogućnost bez zadrške govoriti o važnim problemima. Ima tu ozbiljnih političkih analiza, satire, umjetnosti, ekonomije, vanjske politike, etike, teologije, prava… Ima briljantnih tekstova, a i onih koji to možda nisu, ali su pošteni i vrijedi ih pročitati. Drago mi je da sam i ja, makar povremeno i skromno, dio ”Projekta Autograf”. Svima nama, posebno Dragi, čestitam prvih deset godina rada i želim da Autograf objavljuje mnoge godine, da i dalje bude informativan, edukativan, polemičan, relevantan i pošten!

 

Denis Jurić

U vremenu još ”praznih parcela” interneta stajala je lijepa i uređena ”koliba”, portal Autograf.hr, koju su gradili volonteri na korištenje svim ljudima. Znate kad naiđete na otključana vrata povjerenja koje je moguće samo iz slobode, onda rado tamo svraćate. Imati Autograf u to vrijeme, za mene, a i mnoge druge studente teologije, bilo je pravo osvježenje i poticaj u općem nedostatku teoloških ili portala koji ne zaobilaze kvalitetno pisati o duhovnim temama. Ikonica tog portala stajala je uvijek na početnoj strani mog web-pretraživača i još uvijek je tu. S tim da sada imam čast tamo i sam objaviti pokoji tekst. Autograf je evo već desetu godinu živ. U međuvremenu su se mnoge ”parcele” popunile što dobrim, što lošim arhitekturama misli. Ali treba biti sretan što Autograf i dalje stoji na svom poznatom mjestu – i još sretniji što će još sigurno dugo biti tu. Jer je građen od ”materijala” kojeg ne nagriza vrijeme – od dobrovoljnosti i povjerenja slobode.

 

Katarina Kruhonja

Drago, čestitke i veliko hvala za tvoj veliki trud, za tvoju upornost i za naš AUTOGRAF.

Srdačno!

 

Boris Labar

Ovih dana podsjeti nas Drago Pilsel na 10 godina Autografa i kao uzgred s natruhom zamolbe doda tekst: ”Ako vam se da, pošaljite mi na mail kratki komentar na Autograf, na ono što vam znači. Da to skupno objavimo. Veliko vam hvala.” I sad kako ne napisati? A u Autografu se moji tekstovi pojavljuju tek nekoliko godina. Kad zaboravim ili mi se ne da, stigne mail: ”Zdravo, doktore, kako ste? Imali smo rok … Šaljete li štogod? Srdačno i hvala. Drago”. Lakše mi je kad pošalje mail, nego kada me nazove. Opet gledam njegov mail i znam da ću napisati komentar do 13. listopada 2023. Za desetu godišnjicu Autografa. Nisam profesionalac i često tražim pravu riječ. Često mi treba nekoliko dana da iznjedrim tekst koji će me zadovoljiti. Hoće li moje misli pretočene u riječi prepoznati onaj komu su namijenjene. Iako ima puno tema u ovom našem kaotičnom vremenu ipak mi je najlakše pisati o zdravstvu. Tu se najlakše prepoznajem, ali i mogu ponuditi neke odgovore. Kaže Drago u mailu, napišite što Vam znači Autograf. Jednostavno Autograf za mene znači ”napisanu riječ” i to onu koju više nemam komu izgovoriti. U mirovini vas možda slušaju ukućani, iako i oni često znaju odmahnuti rukom: Pusti ga, ishlapio je. Ovako me se još ipak čuje. Za mene Autograf znači čitati i pročitati većinu objavljenih tekstova. Moći spoznati neke druge misli, ne složiti se, a opet znati da je i to važno. I na kraju u ovoj zreloj životnoj dobi Autograf mi je otkrio mnoge zanimljive osobe koje ne samo da dobro pišu, već bih se s njima družio…

Vedran Limić

Drago, triba si na prošloj kolumni stavit naslov: Autograf 10 godina na poligrafu. Isljednički tim otišao na psihijatriju. Dragi svi, da ne bude zabune i da se ne lažemo za ovaj portal pišem isključivo zbog profita. Preciznije profita mojih tankih ruiniranih živaca koje u ovim godinama moram čuvat kako se ovako tanani ne bi morali nepotrebno naprezat. Učas to može puknut. I di sam onda. Oni se više ni basnoslovnim honorarom ne daju zakrpit. Zato i jesam u Autografu. Makar tu ne moram napinjat živce i savjest poput laštika ne relaciji egzistencijska autocenzura na zadanu temu, urednička zaštita interesa gazde, pa onda njegovih svetih partijskih sponzorskih krava, ovaca i ostale krupno-zubne bratije koje će mediji u njihovim rukama prati do izbjeljivanja kad zaglibe u katran kriminala. Ovako slobodno, bez ikakve brige i opušteno s guštom pišem šta me volja, a pri tome svakome argumentirano u facu mogu reći što mislim da ga spada. Čisti plus bez straha da se može uletjet u moralni minus. A to je, rekla bi reklama, neprocjenjivo. Dragi drugovi profiteri, živi vi meni!

 

Jasminka Matić

Autograf kao prostor slobode, dijaloga, tolerancije, spoznaje, empatije, istraživanja, samosvijesti, otvorenog pogleda upućenog u sugovornika. 

Tekst za Autograf uvijek iznova bez milosti izvučen je mač u borbi protiv nepravde, nepoštenja, neuvažavanja, netolerancije.

Autograf kao hrabrost, odvažnost da tekstovima ide se protiv struje, usuđuje napisati istina i misliti svojom glavom, bespoštedno i istinito, ne oportuno i ne smjerom struje kojim je lakše već u jedinom, smislenom smjeru. Autograf kao zdrava pobuna i neprihvaćanja politike pretvaranja čovjeka u ovcu. Autograf kao veliko NE politici autogolova u utakmici za čovjeka i humanost. Prvih 10 zagrijavanje, utakmica se tek zahuktava.

 

Mišo Milun

Poštovani Autografe, čestitam ti deseti rođendan. Čestitam i roditeljima Claudiji i Dragi koji su te do sada održali financijski i sadržajno. 

Autograf je jedinstven po konceptu da nudi prostor mnogim poznatim i nepoznatim osobama da iznesu svoje stavove o najrazličitijim temama. Zajednička karakteristika svih autora i tekstova je pristojnost, otvorenost i izbjegavanje bilo kakvih političkih promocija. Kao jedan od kolumnista znatiželjan sam koliki je čitateljski i geografski doseg Autografa. Nadam se da se ističe u moru portala koji se u regiji nude. Srdačan pozdrav.

 

Ivan Obadić

U vremenu u kojemu svjedočimo stagniranju i slabljenju demokracije u Hrvatskoj i sužavanju prostora slobode, Autograf predstavlja rijetko mjesto gdje možemo kritički i slobodno progovarati o krucijalnim društvenim, političkim, religijskim, pravnim i drugim temama koje određuju razvoj hrvatskog društva (i države). Stoga velike čestitke i hvala Claudiji, Dragi i svima koji su svojim nesebičnim radom i pisanjem doprinijeli deset godina Autografa!

 

Vojko Obersnel

Deset godina Autografa na neki način predstavlja 10 godina utočišta za intelektualnu lijevu misao. Čestitam ovu obljetnicu svima koji su Autograf stvarali i svima koji su ga očuvali u ovih 10 godina. Na Dragin poziv da postanem dio ekipe Autografa odazvao sam se prije dvije godine kada sam prestao obnašati funkciju gradonačelnika Rijeke. Činjenica da Autograf okuplja većinu nas na volonterskoj bazi, najbolje govori o tome koliko povjerenja imamo u ovaj projekt. A pisanje bez cenzure i bez uplitanja urednika u teme i stavove autora, mnogo govori o tome koliko Drago Pilsel vjeruje svima nama koje je okupio u Autografu. U općem potonuću etike i vrijednosti novinarskog rada (pri čemu čast izuzecima, a ima ih!), izuzetno je važno da postoji publikacija poput Autografa. Bar jedna i vrijedna, koja se ne bavi clickbaitovima, ni lažnim senzacijama, već donosi racionalna (ali ne i dosadna!) razmišljanja, britke eseje, pa kolumne i osvrte na aktualnu zbilju. Na ovaj 10. rođendan, Autografu mogu još jednom čestitati i poželjeti još mnogo sretnih obljetnica.  

Zdenka Pantić

Autograf pratim od početka. Odajem veliko priznanje Dragi i Claudiji za napore i za to što su okupili zanimljive ljude koji imaju što kazivati! Uživam u raznolikostima kolumnista, tema, učim, radujem se onom zajedničkom svima: izraziti se slobodno, u dobroj namjeri. Potres na Baniji bio je prijelomna točka kada sam se javila Dragi. Morala sam negdje javno progovoriti o iskustvu u radu s ranjivim grupama, krajevima, kontekstima koji nas razbolijevaju, o želji za boljom stvarnosti! Čestitam Autografu na desetoj godišnjici: nema predaje!!! 

Milan Rakovac

Aferim! Deset godina Autograf je egzil i azil, izbjeglište, pribježište, utočište. I više od svega – agora. A takav bi imao biti medijski svijet, ali on je potonuo u fojbu bezizlazja i trič-trač banalija. I stoga, barem još deset godina! 

Sunčana Roksandić

Poštovani Drago, želim Autografu da i dalje bude mjesto na kojem možemo slobodno pisati i izražavati misli važne za razvoj ljudskih prava i vladavinu prava u našoj državi. Jednako tako, želim Autografu da ostane mjesto gdje možemo slobodno čitati i promišljati. Hvala, Drago, na prilici da pišem koja je počela za vrijeme pandemije i nastavila se do danas. Sretna obljetnica i samo dalje tako naprijed! 

Andrej Šimić

Dragi Autograf, s Autografom se poznam već dugi niz godina. Vremenom, bolje smo se upoznali. Krenuli smo od virtualnog poznanstva, danas smo kućni prijatelji. Zbližili smo se jer me nikad nije sputavao, iskreno me poticao, usmjeravao, podučavao. I ne govorim to jer pristojnost tako nalaže. Naime, kada se osvrnem na do sada zajedno prijeđeni put, riječima čitatelja, napredak je očit. Savjeti, danas to vidim i sam, bili su praktični, pomogli su da napredujem. Nadam se i da je moje pisanje na Autografu kakav-takav doprinos, a nadam se da će tako biti i ubuduće. Držim da Autograf zaista stvarnost vidi inkluzivno i nastoji uspostaviti dijalog tamo gdje su nerazumijevanja naizgled nepremostiva. Želim mu da i dalje bude na tome putu. Zato ga pratim. Svako ti dobro, druže!

Živio Drago! 

Slobodan Šoja

Otkad mi je jedan prijatelj, pravi, skrenuo pažnju na Autograf, svaki moj odlazak na stranicu Autografa sličio mi je na ulazak u podsticajni svijet slobode i pravde, uma i ljubavi, ali i bijeg od nezdravog svijeta neslobode i tendencioznih laži. To što se za laž mnogo više plaća nego za istinu svjedoči o vremenu u kojem živimo, vremenu protiv kojeg se bore kolumnisti Autografa. Nosilac sam francuskog ordena Legije časti u zvanju viteza. Kad sam ušao u privilegovani krug Autografovih kolumnista osjećao sam se kao da sam dobio neki novi viteški orden. Ponos i sreća što sam dio Autografove porodice povećavaju se kako se povećavaju nezaslužene muke i problemi kroz koje prolazi Autograf. Dragi Pilselu dugujem duboku zahvalnost, a Autografu želim dug život. 

Tomislav Šola

U moru licemjerja i laži Autograf sija kao sigurno i ”dobro osvjetljeno mjesto” iz Hemingwayeve kratke priče. Ovaj skup kolumnista je valjda i paradoksalno šarolik, ali imaju zajednički nazivnik. Svi su svojevrsni ”otpadnici” ili ”neuklopljeni”. To su sve obrazovane i integrirane osobe koje drže do, danas, već pomalo romantičnih standarda društveno angažiranih stručnjaka. Kakogod bilo, njihovi ideali (više) nemaju, a bojim se, neće ni imati prođu u našoj zemlji – ni u životu ni u medijima. Ostaje im, dakle, Autograf, pomalo kao ispovjedaonica, unekoliko kao samotješenje, a i kao dobrodošla iluzija da nisu posve odbačeni. Pa, eto, možda i nisu. Urednik kaže da nas čitaju, pa ćemo vjerovati da nam trud nije uzaludan. Uostalom, ni Sizif nije mislio da će uspjeti nego da ne treba odustati. I ja sam skroman dio te grupe. Drago me vratio iz spontanog egzila (www.mnemosophy.com) vlastitom jeziku i dopustio da kolumnu i njene naslove nazivam tako da odbiju svakog, ma i dobronamjernog, čitatelja kojeg sudbina nije za ruku dovela. A, zna kao vrstan novinar, da presentation čini važnim i skromna jela, a kamoli ne članke. Makar zvučalo snishodljivo prema slavljenicima: za sve je potrebno dvoje. Hvala. 

Suzana Večerić

Nisam novinarka, ne planiram budućnost niti mislim o budućnosti koja će biti bogapitaj kakva. Previše je tema i poslova sad u ovom trenutku koji slijedi drugi trenutak koji onda u nizu, kao prošlo vrijeme, prekrivaju nepravde i probleme zaboravom. Moji su motivi u sadašnjosti koja me pogodi kao neprihvatljivo nepravedna, okrutna pa i smrtonosna prema osobama ili grupama što pokušavam zapisati. Autograf je brz, demokratično raznolik po pristupima i uvjerenjima autora, inkluzivan pa sam se čak i ja našla u tom šarenom, ali biranom društvu iskrenih ljudi koji nastoje pisanjem popraviti, osvijetliti i osvijestiti stvarnost kod čitatelja i možda ih čak i pokrenuti. 

***

Od ostalih reakcija izdvajamo onu našega kolege Borisa Rašete. Hvala i njemu!

Autograf je preslik svoga osnivača, urednika i autora, dakle spiritus movensa – hrabar, prodoran, portal koji se ne obazire na tabue i toteme, koji ulazi u minska polja predrasuda tragajući za istinom, koja, za razliku od bataljuna, nije na strani velikih brojeva. Autograf je advocatus diaboli svim svecima, nacionalnim, vjerskim, socijalnim, političkim – i tako treba biti, i zato treba postojati.

Boris Rašeta

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Prizanja HND-a za 2023. – glavna nagrada Dori Kršul
     In memoriam Damir Matković
     Biskupi Europe za proširenje EU kao “snažna poruka nade”
     Neoustaški nasrtaji na kampanju ''Hrvatska treba Srbe''
     In memoriam: Mirjana Krizmanić
     Upozorenje Milanoviću. Moguće i poništavanje listi
     Bog je bio moja snaga i pjesma i moj Spasitelj
     In memoriam: Danijel Dragojević
     Vijeće časti HND-a: Bratičević vs Bat / Naš odgovor na laž
     Božićna poslanica arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1