autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Gromoglasna tišina

AUTOR: Vojko Obersnel / 22.03.2024.

Vojko Obersnel

”Kad izgovoriš moje ime, mene više nema. Što je to?” pita hladnokrvni doktor Lessing, zainteresiran samo za zagonetke, Guida Oreficea u filmu ”La vita è bella”. I Guido mu kasnije odgovori: ”Tišina”.

Tako nekako hladnokrvno su ustavni suci objavili svoje upozorenje predsjedniku Hrvatske, ali i SDP-u, zahtijevajući tišinu po pitanju obnašanja premijerske funkcije nakon izbora, u budućoj hrvatskoj Vladi.

Lessing, u svojem nedostatku empatije, nikada nije spasio Guida iako je mogao, a Ustavni sud, u svojem stranački obojenom pretežitom sastavu, do sada također nije pokušavao spasiti građane Hrvatske od suludih odluka Vlade AP-a.

Dapače, ovaj put čak je i zaprijetio najstrožom kaznom koja trenutno može snaći Hrvatsku – poništenjem izbora – ako nam iz usta ne nestane Zoran Milanović i njegova buduća funkcija.

Međutim, takvo treniranje strogoće Ustavnog suda nismo imali prilike vidjeti kod ocjene ustavnosti Zakona o trgovini, točnije o zabrani rada trgovina nedjeljom, pa sada već mjesecima imamo uobičajene nedjeljne gužve na pumpama kao da umjesto mlijeka Hrvati masovno piju benzin.

Ni kod ocjene ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama nismo vidjeli hrabrost ni oštrinu Ustavnog suda pa će i nadalje za iste liste glasati građani koji žive na području sve od Rijeke do Karlovca, Gospića i Paga. Pola riječkog prstena i dalje se nalazi u sedmoj, a pola u osmoj jedinici kao da Rijeka nije aglomeracijsko središte oko kojeg bi se trebala formirati jedinstvena izborna jedinica.

Ništa Ustavni sud nije imao za reći ni kod imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Skromno su simbolički bojkotirali njegovu prisegu, ali ni traga ni glasa priopćenju, upozorenju, a kamoli kakvoj oštroj prijetnji.

Nakon pressice na kojoj je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, pojasnio i produbio upozorenje dano predsjedniku i SDP-u, slično je ponovio, u nešto blažoj varijanti, i DIP – Državno izborno povjerenstvo.

A predsjednik SDP-a potom je rekao da će se pridržavati uputa Ustavnog suda i DIP-a jer, na primjer, za razliku od HDZ-a, on poštuje institucije.

Ali koliko god nužno bilo uvažavanje institucija toliko je nužno i da institucije to poštovanje zasluže, da svoj kredibilitet ne ruše, da svoju profesionalnost uvijek i stalno potvrđuju. A Ustavni sud se, nažalost, do sad nije pokazao takvom institucijom.

Zanimljivo je kako se u međuvremenu i AP i niz HDZ-ovaca, bez pardona, referiraju na tezu da će Milanović biti budući premijer hrvatske Vlade. Što sad s tim? Hoće li Ustavni sud i HDZ-u izdati upozorenje? I DIP također?

HDZ-ov mrak se skupio u kap kad su objavljeni rezultati ankete agencije Ipsos nakon najave da će Milanović biti premijer poslije izbora. Po toj anketi rejting SDP-a narastao je za devet posto, a čak 18 posto birača direktno je tom najavom motivirano izaći na izbore.

Kome se HDZ sada uopće može obratiti svojim izbornim porukama? Rehabilitacijom Tomislava Karamarka, pokazali su kome.

A dodatno, velik strah radi ovih brojki natjerao je HDZ da se imenom i likom aktualnog predsjednika države bave više no prezentacijom svojeg izbornog programa ili razmjenom mišljenja i stavova s ijednom strankom koja čini lijevu koaliciju.

Pa tko će sada procjenjivati do koje mjere i u kakvim porukama se u ovoj izbornoj kampanji predsjednik smije ili ne smije spominjati, Milanović smije ili ne smije spominjati? I iz čijih usta – dakle, kome je dopušteno govoriti o njemu, a kome ne?

Ako ga nazovemo samo ZM ili ga vizualno oblikujemo u siluetu bez lica, samo s jasnoćom po pitanju njegove buduće pozicije, izazivamo li Ustavni sud na prijeku kaznu – poništenje izbora? Vrijedi li ista prijetnja Ustavnog suda i za HDZ kao i za SDP? Ili svoj svoga neće upozoravati?

Još je tridesetak dana do svečane srijede. Ako kandidata za premijera ne smijemo spominjati do tada, spomenut ćemo ga nakon 17. travnja.

A tad će biti kao na početku ovog teksta: Kad izgovoriš njegovo ime, njega više nema. Tko je on? Predsjednik. A gdje je nestao? Preuzeo je dužnost premijera.

 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Ne ulazi mi u javni prijevoz!
     Hoće li maneken biti kažnjen na izborima za mistera države
     Ne može se vezati jezik kako gazda kaže!
     Dani ponosa i pobjede
     Let u Liverpool
     Staljin u ježevu ruhu
     Godina isporuke Plenkovićevih spina
     Naopake bajke europske desnice
     U zmajevu gnijezdu
     Kako je Rijeka od tranzitnog postala turistički grad

> Svi tekstovi ovog autora
Objavljeno u: SUNCEM U ČELO
Oznake: Tomislav Karamarko
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1