autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Gradonačelnik Sinja ilegalno militarizuje napaćene građane

AUTOR: Ivan Zidarević / 30.10.2023.

Ivan Zidarević

”Od Topole, od Topole pa do Ravne Gore, sve su straže, sve su straže, đenerala Draže.”

Sve se čini da su mnoge hrvatske oči stalno raskolačene prema komšijskoj Srbiji, takav je medijski i politički narativ, te da hrvatska desnica i svi njeni raspadnuti nusprodukti imaju konstantne vlažne snove nad jednako tako nakaradnom savremenom ”srpskom misli”, koja se piše kao i ovde ostrašćenom desnicom, ali ћирилицом.

Da nam se bliže izbori svih izbora, nažalost niko ne pominje da se bira i deset sudija Ustavnog suda, vidimo po tome da se verbalno naoružavaju u stranci večite opozicije koja ne mari za ono šta plasira po i ovako ispljunutom javnom prostoru.

Članovi stranke Most, sada i oni outani sa članskom knjižicom, svaki dan zapale po jednu sveću na Kamenitim vratima kako bi se grupisali i preživeli izbore bez da budu akteri u bilo kojoj vlasti. Njihova jedina agenda je da budu večita, ali od poreznih obveznika plaćena, opozicija bez imalo odgovornosti za svoj (ne)rad.

Prošle nedelje (tjedna) nikoga nije iznenadila ideja saborskog zastupnika populističke stranke Most i gradonačelnika Grada Sinja o tome kako želi da stvori neku vrstu paramilicije, paravojske, sa ciljem zaštite granica Domovine od migranata. U prevodu, želja mu je da sam sprovodi neke svoje nezakonite zakone i radnje te da dodatno militarizuje, ilegalno, i ovako napaćeno stanovništvo koje masovno boluje od nelečenog PTSP-ja.

”Oni nose svoje ratove i svoje kulture i nije ih briga za nas, a nije briga ni državu. Ako budu pucali iz oružja u naše ljude, morat ćemo vratit’ istom mjerom”, kazao je gradonačelnik grada u kojem se više i ne rađaju deca, prošle godine rođeno je samo dvoje dece, a ove valjda jedno, ali zato bi vrlo jasno vatrenim oružjem na tuđu decu (među migrantima ima i maloletnika).

Da gradonačelnik ne bude usamljeni kurjak među svojim populističkim čoporom potrudio se i jedan od njegovih stranačkih kolega sa sličnim govorom, huškačkim koji izaziva paniku i kolektivnu psihozu, kada je prošlog meseca građanima Vojnića i Slunja savetovao da se samoorganizuju i da zaštite svoje porodice i imovinu. I sve je to na tragu onog đenerala, sa druge strane zagađenog Dunava koji na teritoriji balkanskih zemalja više i ne ledi, na koga gledaju sa prezirom i mukom jer se ogledaju u rečima četničke koračnice.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u vlasništvu građana je 314.783 komada oružja, od čega 18.705 dugog i 85.963 kratkog vatrenog oružja te 34.550 komada oružja kategorije C koja služi za glasne pucnjeve i 6.565 bitnih delova oružja. Ovi podaci se odnose i na oružje koje pripada policajcima, pripadnicima oružanih snaga i pravosudne policije, obezbeđenju, sportskim streljačkim i streličarskim organizacijama te pripadnicima drugih državnih tela.

Istraživanja švajcarskog Small Army Surveya, za 2018. godinu, daju procene da u Domovini postoji oko 186.000 komada neprijavljenog oružja. Ako na to dodamo ono koje je prijavljeno, onog registrovanog, dolazi se do brojke od oko 13,67 komada oružja na sto osoba. U slobodnom prevodu svaka poštena zgrada ima po deset nečega vatrenog koje je tu da čuva ekonomski i socijalno napaćenu glavu.

Za neznalice i one koji to znaju, ali zloupotrebljavaju medijski prostor kako bi se bavili dodatnom stigmatizacijom, dehumanizacijom i selektivnom mizantropijom drugih, organizovanje građana u nekakve paravojske, bile one sa pištoljima i zoljama ili kukama i motikama, jeste nezakonito. Radi se o organizovanim ljudima koje u svetu često imenuju i sa teroristima, savremenim oblikom grčkih falangi, sa ciljem sprovođenja nekakvog ”običajnog prava” ili ilegalnog trafikinga ljudi, oružja ili droge.

Politički diskurs se, kako i biva kroz istoriju, u vreme izbora pomera sa bitnih i životnih tema, recimo ekonomski i socijalni napredak napaćenh građana u nestajanju, na izmišljeno i apstraktno u kojem se prepoznaju i imenuju nekakvi imaginarni neprijatelji koji su tu kako bi nama dokinuli naša prava, o tuđim pravima nikada nigde nismo učili, i kako bi sa nas skinuli našu odgovornost, onu ličnu i objektivnu, za sopstvene neuspehe.

U takvim (ne)prilikama na svim meridijanima se pojavljuju globalizovani zeloti, mahalskog tipa, sa svrhom samopromocije arhaičnih i prevaziđenih pogleda na svet, licemernog i selektivnog primenjivanja, sa isto tako napuštenim metodama delovanja. To je ono skrivanje iza nacionalnog identiteta, Alka, Vukovar, Knin, bez smislenog sadržaja i konteksta koji je tu da animira naciju u kojoj je pola miliona stanovništva sa statusom branitelja.

Sve vezano za bezbednosne izazove, kojima svedočimo i koji jesu opravdani, jeste i treba da ostane u domeni države i njenog represivnog aparata. Svako drugačije poimanje i razumevanje je veća opasnost za državu od svih pretnji koje bi bile izvana. Država ima sve mehanizme, i obaveze, da svojim građanima obezbedi osećaj mira i blagostanja, ovo sa blagostanjem bi kod nas bio neki nadstandard, te niko drugi nema prava da ruši temelje vladavine prava i pravne države.

I da, i to se dogodilo. U Beogradu je sredinom oktobra otvoren muzej posvećen četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću. Spomen-soba smeštena je u Bregalničkoj ulici, na mestu gde se nalazila porodična kuća Mihailovića, a u kojoj je četnički general živeo do početka rata 1931. godine. Ranije je, 2015. godine, Viši sud u Beogradu izvršio rehabilitaciju Mihailovića te je četnički pokret izjednačen sa partizanskim.

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Pravo na zdravlje boje lavande
     Stranka od 14 mandata odvodi Hrvatsku tamo gde ne želi biti
     Zagreb Pride se pretvorio u propagandnu flajšmašinu
     Glasajte za one koji poštuju ustavne vrednosti Domovine
     Srbi, rodne ideologije, gejevi i odnedavno migranti – stop!
     Hrvatska treba Srbe
     Predsednik (Treće) Republike opasnih namera!
     Živeti u urbanim celinama je najobičnija patnja i mazohizam
     Šta si mu rekla pa da te je udario?
     Zašto smo se, mi građani SFRJ, rastali u krvoproliću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1