autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Gospodo na trgovima, korizma je: odrecite se nasilja

AUTOR: Ana i Otto Raffai / 29.02.2024.

Ana i Otto Raffai

Korizma se običajno veže uz neki oblik odricanja. Netko će se odreći kave, netko cigareta, ali mi mislimo da je bolje biti ”pravi muškarac” i odreći se nasilja. I to upravo danas kada živimo u vremenima zaborava mira i gromoglasnog odobravanja ratova. Ne samo riječima nego i time što te ratove zapravo obilno financiramo, mi kao Europska unija, mi kao Hrvatska.

Dakle u tom nasiljem ogađenom okolišu pozivamo i to prvo i najprije muškarce, a među njima i one koji mole i koji kleče na gradskim trgovima da budu javno viđeni: dajte, založite se i odreknite se nasilja. Nagovarajte muževe kojima ste bliski da se nasilja kane.

Zašto baš muškarce, ta i žene se nasilno ponašaju? Slažemo se, i žene se nasilno ponašaju, ali femicid ih ipak kači jače i češće i brutalnije negoli njihove partnere i muževe.

Sam pojam femicid nam je potreban, kako bi nam pomogao vidjeti ono što od zdravih očiju ne vidimo, čuti ono što od zdravih ušiju ne čujemo i uključiti svoju savjest da aktivno pružimo otpor protiv nepravde ubojstva žena zato što ih njihovi partneri likvidiraju jer ih smatraju svojom imovinom.

Korizma je, neka nas potrese do u dubine sudbina žena koje su maltretirane, istučene, jedva izbjegle smrti. A posebno žena koje su ubijene kao što je to Mihaela Berak iz Osijeka. Jesmo li joj ime već zaboravili? Je li uzalud izginula? Da ne bude uzalud, na nama je da se sjećamo.

Pred pola godine u Osijeku je ubijena Mihaela Berak. Nemušto je policija prvih dana odgovarala na pitanja, što se njoj dogodilo. Zato što ju je ubio pripadnik policije. I u obraćanju načelnika policije prilikom davanja izvještaja pred gradskim vijećem Osijeka insinuirano je kao da bi ubojstvo bilo i njena, ne samo njegova odgovornost.

Nemušto i kukavički se pokušalo nešto sakriti. Treba to reći: umjesto da policija bude metafora za sigurnost i povjerenje, kako je izlijepljeno na policijskim automobilima, u ovom slučaju se pokazala kao institucija kojom upravljaju muškarci koji nemaju hrabrosti reći ŽAO NAM JE. Strukturalno nema podrške iskorjenjivanju nasilja nad ženama, ni u policiji ni u drugim institucijama države koje su trebale zaštititi Mihaelu.

Kako da se žene osjećaju sigurnima, kako da mirni budu roditelji, majke koji se boje za svoje kćeri. One će sutra biti u dobi Mihaele, već sutra će biti studentice za koje njihovi roditelji žive i kojima žele više negoli sebi dobro u životu.

Trebat će mnogo više učiniti od jednog zakona da se istrijebi nasilje nad ženama u našem društvu. Ono se tiče svih nas koji ga, usisavši patrijarhalni duh, podržavamo mišlju, riječju, djelom, a ponajviše svojim nečinjenjem – propustom.

Korizma je vrijeme pogodno za obraćenje, za metanoju, promjenu pameti, kako je davno prevodio ovaj grčki pojam prof. Josip Turčinović. Prepametite se, propovijedao je iz kapelice Ranjenog Isusa.

I mi ponavljamo njegov poziv i zovemo: prepametite se. Odrecite se nasilja nad ženama i tako budite muževni. Sve ostalo će vam se nadodati. Prepametite se, za promjenu pameti nije nikada kasno.

Konkretno, vi koji ste institucije reda i mira u Osijeku, javite se obitelji poginule Mihaele i izrazite suosjećanje: Žao nam je što ju nismo zaštitili. Žao nam je što je poginula. I ne samo to, udružimo se zajedno da mijenjamo strukture koje femicid podržavaju.

Predstoji sudski postupak u vezi ovog ubojstva. To je prilika za popravak, prilika za promjenu: od zataškavanja do jasnog govora, od netransparentnosti do provedbe zakona za svakog jednako, od kukavičluka do hrabrosti, od zatvaranja očiju pred problemom do otvorene borbe protiv nasilja nad ženama.

A svima koji se muškarcima želite zvati, pa ako hoćete i biti muževni, budite muževni tako da se odričete nasilja i to svjedočite drugima.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Mir je održiv i samo u miru možemo razgranati svoje živote
     Da ljudi budu ljudskiji
     Rodoljublje nije batinanje petnaestogodišnjih Vukovaraca
     Mirovnjačke minijature ili koga biramo za svoje vođe
     Baš sada, unatoč svemu, poticaj Vjernika ZA MIR
     Nasilje nad ženom u Ljubuškom: ne bi se šteli mešat
     Žene, život, sloboda – godina dana revolucije koja traje
     Nevidljiva naša empatija i objektivni osjećaj nesigurnosti
     Gdje se Bog događa?
     Drugačiji katolički odgovor za život

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1