autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Etički i zakonski upitne presude o štrajku u pravosuđu

AUTOR: Ivica Grčar / 06.06.2023.

Ivica Grčar

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu u sastavu: Vesna Žulj, Mirela Mijoč i Robert Jambor kao predsjednik vijeća dva dana sudili su praktično ”sami (o) sebi” odlučujući o privremenoj zabrani i potom o spornoj zakonitosti štrajka državnih službenika i namještenika u sudbenim tijelima i državnim odvjetništvima, donijevši dvije etički i zakonski upitne sudske odluke.

Nakon blokade rada sudova (primjenom tzv. ”mjera upozorenja”) praktično ni jednoj sutkinji ili sucu hrvatskog sudstva nije se smjelo dodijeliti u rad ove postupke, a ako je to već bilo učinjeno, etički i zakonski su sutkinje i suci trebali sami sebe izuzeti iz ovih postupaka.

Takozvane ”mjere upozorenja” (eufemizam za štrajk radi povećanja plaća) primjenjivala je apsolutna većina hrvatskih sudaca, uključivo prema neslužbenim informacijama i ovo troje članova sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

A Udruga hrvatskih sudaca je, ne krijući to od javnosti, pregovarala o sudačkim plaćama s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom kao predstavnikom poslodavca svim sucima tobože neovisne hrvatske sudbene vlasti!?

Već samo zbog ovih dviju činjenica hrvatsko sudstvo je bilo diskvalificirano iz nepristranog sudskog odlučivanja u ovim dvama postupcima, tim više što se radi o kompromitiranom sudstvu u koje prema službenim istraživanjima agencije ”EU barometar” više od 80 posto hrvatske javnosti osnovano otprije nema povjerenja.

No ima još razloga za osnovanu sumnju u nepristranost rečenog sudskog vijeća Županijskog suda u sastavu: Vesna Žulj, Mirela Mijoč i Robert Jambor kao predsjednik vijeća.

Na zakonsku upitnost tarifnog pregovaranja Udruge hrvatskih sudaca s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom javno je ukazao Viktor Gotovac, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Udruga hrvatskih sudaca nema legitimitet za tarifne pregovore s Ministarstvom pravosuđa, jer nije za to registrirana prema odredbama radnog zakonodavstva (suci su dužnosnici čiji rad je definiran posebnim zakonom, i nisu zaposlenici na koje se primjenjuje radno zakonodavstvo).

Postavlja se pitanje kako si to suci hrvatskoga sudstva zamišljaju, sami izbjegavati važeće zakone i odmah potom drugima suditi zbog (ne)pridržavanja istih zakona!?

Udruga hrvatskih sudaca nije jedna od udruga (možda neupućenih) građana kojoj može promaknuti nezakonitost. Udruga hrvatskih sudaca mora primjenjivati zakone, a ne ih izbjegavati i izigravati ako članstvo nekompetentno misli da je to u njihovom (tarifnom) interesu.

A i kakav je to ministar pravosuđa (Ivan Malenica) koji u tome sudjeluje (nezakonito) pregovarajući s Udrugom hrvatskih sudaca?!

Udruga hrvatskih sudaca je tarifnim pregovorima s ministrom pravosuđa, popraćenim primjenom tzv. ”mjera upozorenja”, zlouporabila i svoj vladajući položaj u Hrvatskoj.

Suci u hrvatskom sudstvu nemaju konkurenciju, jedini su i imaju dominantni položaj. Imaju moć nad svima drugima (organizacijama, profesijama ili pojedincima) jer svi drugi moraju (zakonski) uvažavati odluke sudova i sudaca pojedinaca.

Neetični pritisak Udruge hrvatskih sudaca u tarifnom pregovaranju s ministrom pravosuđa nedopustiv je, dakle, zbog kartelskog udruživanja radi nametanja vladajućeg položaja.

Primjerice, u svijetu je bilo propisano da se zbog sprečavanja vladajućeg položaja neovisni novinari (freelanceri) ne smiju sindikalno organizirati.

Napokon istaknimo još jednom i da je članica sudskog vijeća Županijskog suda koje je dva dana odlučivalo o štrajku u pravosuđu sutkinja Mirela Mijoč, otprije poznata kao sutkinja koja je prikazala kao svoj prebačaj sudačke norme od 627,3 posto, čime je ostvarila veći rekord od svojedobno Alije Sirotanovića, heroja socijalističkog rada u jugoslavenskim ugljenokopima (pri čemu nimalo ne sumnjam u zbilja najviše iskopanog uglja).

Čini mi se da je sve ovo s tzv. ”mjerama upozorenja” Udruge hrvatskih sudaca, štrajkom zaposlenika u pravosuđu i smiješnim dvodnevnim suđenjima u Županijskom sudu u Zagrebu tek jeftina (sudska i politička) namještaljka kompromitiranih sudaca vlade radi prikrivanja sprege izvršne vlasti i sudaca tobože neovisnog hrvatskog sudstva.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti
     Peticija HND-a radi zaštite ''ficleka'' iz kaznenih istraga
     Djecu od dvije i pet godina soc-skrbitelji vratili majci
     Četrdeset godina od ''unapređenja'' urednika za kurira

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1