autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Društvo savršenstva

AUTOR: Tatjana Gromača / 21.02.2023.

Tatjana Gromača

Kakve sve gluposti čovjek piše, kakvim je sve glupostima opsjednut, i o njima razmišlja, u potpunosti ispuštajući iz vida ono bitno. Ono bitno se posve zaobilazi, sve što se radi u životu je na jedan način zaobilaženje onog bitnog, bitno nije stavljeno u fokus, iz nakane da se netko ne uvrijedi.

Želimo li da ne povrijedimo sami sebe, ili ne želimo povrijediti druge, uvijek je nešto od ovoga u igri, iz tog razloga zaobilazimo, glumimo da ne postoji to bitno. Tako nam životi prolaze, kao jedna vrst samo – opsjenarstva, ali i opće društvene zavedenosti.

U tome je čovjek toliko vješt, i sve uokolo njega izgrađeno je u tom pravcu, zbog čega nakon određenog vremena svima djeluje da ono bitno niti ne postoji, jer su već zaboravili na njega.

Treba li postavljati pitanja, vezana uz postojanje onoga bitnoga, ako ono zapravo niti ne postoji? Čini se da ne, jer to postaju suvišna, izlišna pitanja, kojima se nitko ne želi baviti. Ljude ljuti postavljanje pitanja, bilo kakvih.

U savršenom društvu poslušnosti, kakvo smo izgleda skoro pa dosegli – a to je, ujedno, jedno od rijetkih savršenstva koja su nam uistinu bliska – nema nikakvih postavljanja pitanja. Čovjek sluša i čini što mu se kaže, a ono što mu se kaže nije drugo negoli naredba, obzirom na to da u obzir ne dolazi niti jedna druga solucija.

Nema solucija, sve je izvjesno, jer sve se unaprijed zna. Čitav čovjekov život stvar je dobroga upravljanja i dobre poslušnosti, podložnosti onome što dolazi od lica koja predstavljaju, zastupaju sustav.

Tu nema izbora, ta su lica uvijek u savršenom pravu, i svako će se pitanje, pa i najbenignije, doživjeti kao napad, a onaj koji se usudio postaviti ga, bit će označen kao najcrnji neprijatelj, što kasnije neće moći biti ispravljeno nikakvim pokajanjem, niti željom za iskupljenjem toga ”grijeha”.

U autoritarno organiziranim zajednicama koje naginju totalitarnome nema kršćanskih osjećanja, ne iskrenih – ona su tek floskula za maskiranje vanjštine, jedna vrst dekorativnog kiča koji ljude veže uz tradicionalno, a onda ponovno i uz podložnost i poslušnost, odnosno uz licemjerje, jer sve to nipošto nije prirodno.

Nije prirodno, obzirom na to da se cijelo vrijeme glumi, a zatim i zaboravlja, da postoji ono bitno, koje se dakako, nalazi u čovjekovoj unutrašnjosti. To se zaobilazi, a čovjeka se usmjerava da bude predan, do posljednje kapi svoga interesa, društvenoj areni.

Dojam savršenstva je konačan cilj – dojam savršenih pojedinaca, savršenih obitelji, savršenih organizacija i društvenih cjelina, savršenih poslovnih udruženja i timova, a gradnja toga dojma u potpunosti zanemaruje pojedinca i njegovu nutrinu.

Pojedinac je sredstvo čijim se potpunim zbiljskim zanemarivanjem i poništavanjem, usmjeravanjem na golo izvanjsko oblikovanje, postiže ova društvena dekoracija, koja nije benigna, jer podrazumijeva potpunu pasivnost vladavinama koje često idu na štetu pojedinaca.

Još malo, i čovjeku njegov mozak neće biti potreban, jer mozak samo stvara probleme. I ne samo mozak, probleme uvelike stvaraju i čovjekove emocije, jer ne zna se kamo i kuda s njima. Tu može doći do nekih nepredvidivosti, a društva savršene poslušnosti ne vole nepredvidive stvari.

Još malo pa će problem početi predstavljati i čovjekov želudac, obzirom na to da će biti sve više gladnih.

I na koncu, kako sve to riješiti, kako tome izaći na kraj, a da vladavine ne budu ugrožene, da sujete vladajućih autoriteta i nadalje budu nahranjene i zadovoljene kako treba?

To je problem o kojem, pretpostavljam, razmišljaju futurolozi, inženjeri genetike, ljudi koji se bave mikročipovima. Oni već užurbano rade na tome da svi ovi problemi budu riješeni, a kao što je poznato, to se rješenje nadaje u činjenici značajnoga ukinuća ljudske mase, u korist novih individua, predstavnika takozvane specijalne umjetne inteligencije Made in Croatia, koji će svakako biti poslušni do jedne natprosječno zadovoljavajuće mjere, koja će konačno upokojiti sve nemire, sumnje, ljutnje i strahove vladajućih.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Nezaboravni romani, remek-djela Fleur Jaeggy
     Impresije s mirovnih susreta zemalja Mediterana Medì
     Suludo ljubavno sljepilo i neistinitosti naše stvarnosti
     Vječni malograđanin
     Oleg Mandić: “Život obilježen Auschwitzom”
     Doživotna kolektivna eutanazija
     Victor Serge, literarni heroj 20. stoljeća
     Slavlje i bezglavlje
     Roman ''Bez'' Bore Ćosića – djelo majstora umjetnosti riječi
     Božićno carstvo prosjaka

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1