autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Djecu od dvije i pet godina soc-skrbitelji vratili majci

AUTOR: Ivica Grčar / 20.11.2023.

Ivica Grčar

Kao da se radi o nekoj amnestiji, dvoje djece – žrtava pravnog i institucionalnog nasilja institucija socijalne skrbi i sudbenih vlasti Republike Hrvatske, uoči 20. studenoga, Svjetskog dana prava djece, (ot)pušteno je nakon devet mjeseci prisilnog boravka iz Doma za djecu u Nazorovoj ulici 49 u Zagrebu i ”vraćeno” njihovoj majci.

Podsjetimo, ovo dvoje djece su namještenice iz Službe socijalne skrbi s upitnim presudama kompromitiranih hrvatskih sudbenih vlasti prije devet mjeseci u pratnji policije odvele iz dječjeg vrtića u omanjem mjestu pokraj Zaprešića i kao prekobrojne prisilno sprovele u Dom u Nazorovoj 49 u Zagrebu.

Ovo prisilno sprovođenje djece iz vrtića u jednu od ”22 ustanove socijalne skrbi” bilo je upriličeno unatoč stavu Ureda pravobraniteljice za prava djece ”da je kršenje prava djece njihovo prekobrojno smještanje u ustanove (socijalne skrbi) koje ne mogu djeci osigurati primjeren smještaj”.

”Institucije (primjerice, socijalne skrbi, op.a.) svoju moć ne bi trebale zasnivati samo na prisili, već bi se njihov dugoročni opstanak trebao temeljiti na povjerenju članova društva u valjanost njihovih normi i opravdanost sankcija kojima pribjegavaju. Institucije, dakle, posjeduju legitimnost, kojom bi trebale nastupati kao moralni autoritet, zbog kojega bi se pojedinci trebali dobrovoljno podvrgavati pravilima i zahtjevima institucija.” (Citat dijela natuknice: Enciklopedija: Leksikografski zavod Miroslav Krleža).

Institucije socijalne skrbi Republike Hrvatske, slično kao ni hrvatske sudbene vlasti, nemaju povjerenje članova društva ni moralni kredibilitet zbog ustrajnog sudskog i institucionalnog nasilja, osobito Službi socijalne skrbi u tzv. ustanovama – domovima za djecu i starije osobe.

Ni u ovom slučaju se članovi obitelji ovo dvoje djece nisu ”dobrovoljno podvrgnuli pravilima i zahtjevima institucija socijalne skrbi”, naprotiv, paralelno su pisali žalbe i na upitne sudske odluke donijete na temelju prijedloga institucija socijalne skrbi.

Ne znamo, međutim, je li taj (ot)pust iz ”ustanove (socijalne skrbi) koja ne može djeci osigurati primjeren smještaj” stvarno u interesu zaštite prava zajamčenih Konvencijom o zaštiti prava djece.

Novinarski nije moguće istražiti sve okolnosti ove afere bez kršenja zakonske tajnosti sudskih postupaka, navodno, tajnih radi zaštite privatnosti djece.

Objavili smo dosad na Autografu.hr dva članka o tom institucionalnom nasilju Službi socijalne skrbi: 12. rujna 2023., Tajna vršnjačka nasilja u domu za nezbrinutu djecu, i 3. studenoga 2023., Državne i sudbene vlasti krše prava djece (2).

Vjerojatno su i ta dva članka pridonijela puštanju ovo dvoje djece nakon devetomjesečnog prisilnog boravka iz ”ustanove (socijalne skrbi) koja ne može djeci osigurati primjeren smještaj”.

Tajnost postupka sudbenih vlasti i institucija socijalne skrbi ima pored zaštite privatnosti djece usporedno i ”skrivenu” svrhu, zataškavanja institucionalnog nasilja na djeci i neosposobljenosti ustanova i službenika Službe socijalne skrbi za zbrinjavanje ugrožene djece.

U ovom slučaju dvoje djece novinaru je onemogućeno istraživanje i informiranje javnosti o institucionalnom nasilju na djeci radi zataškavanja činjenice da i hrvatske sudbene vlasti već više od pola stoljeća ustrajno ”povjeravaju ugroženu djecu ustanovama (socijalne skrbi) koje ne mogu ugroženoj djeci osigurati primjeren smještaj”.

U dva prethodna članka pitali smo u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zašto suci ustrajno povjeravaju ugroženu djecu ”ustanovama (socijalne skrbi) koje ne mogu ugroženoj djeci osigurati primjeren smještaj”, ali je Ivan Borković, glasnogovornik tog Suda, izbjegao odgovoriti na to konkretno pitanje. Obraćali smo se u tim ranijim člancima i predsjedniku Vrhovnog suda.

Sve bez odjeka (osim ako puštanje ovo dvoje djece iz Doma u Nazorovoj 49 trebamo možda shvatiti kao ”odgovor” i prestati zanovijetati tekstovima o pravosudnom i institucionalnom nasilju na djeci).

Ne pristajem!

Javno predlažem Uredu UNICEF-a u Hrvatskoj da ovoj djeci, (ot)puštenoj nakon devet mjeseci ”pritvora u ustanovi (socijalne skrbi) koja ne može djeci osigurati primjeren smještaj”, UNICEF dodijeli povelju kao žrtvama hrvatskog pravosuđa i socijalne skrbi, slično kao i Hrvatski helsinški odbor kada je 2005. godine dodijelio Emilu Römeru kao žrtvi hrvatskog pravosuđa Povelju ”Aleksandra Zec”.

Takva povelja bi možda pomogla prekobrojnoj i ostaloj djeci u ”ustanovama (socijalne skrbi) koje ne mogu djeci osigurati primjeren smještaj”.

U vrijeme boravka dvoje (ot)puštene djece u Domu za djecu u Nazorovoj 49 u Zagrebu bilo je 79-ero djece, a kapacitet Doma je 63-je djece.

Pomozimo djeci izloženoj institucionalnom nasilju.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti
     Peticija HND-a radi zaštite ''ficleka'' iz kaznenih istraga
     Četrdeset godina od ''unapređenja'' urednika za kurira
     Državne i sudbene vlasti krše prava djece (2)

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1